Bölge Ekleri

Dulkadiroğ­lu’na yeni mimari yapılar

-

ve ülkemizi derinden etkileyen pandemiyle mücadele sürerken salgının inşaat sektörü üzerindeki bilançosu üzerine değerlendi­rmelerde bulunan MEMSA Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Fırış, ülkede salgın sürecinin başarılı yürütülmes­inin ve hükümetin hayata geçirdiği sosyal destek paketlerin­in sektöre etkisinin büyük olduğunu belirtti.

COVID-19’un ekonomiye etkileri ve yansımalar­ını değerlendi­ren Sadi Fırış, “COVID-19 öncesinde dünya krizdeydi. Bununla dünyada global olarak inşaat sektöründe düşüşler yaşandı. En çok etkilenen ülkelerin başında İtalya, Fransa, ve İngiltere geliyor. Bu ülkeler içinde COVID-19’u en ağır geçiren İtalya’da inşaat sektörü çok fazla sıkıntı yaşandı. İngiltere’de ise 20 yılın en büyük düşüşü yaşanarak sektörün kayıp oranı yüzde 27 iken salgında yüzde 40’a çıktı. Genel olarak bakıldığın­da dünyanın birçok ülkesinde sağlığın ve ekonominin her alanında sıkıntılar­ı vardı. Özellikle inşaat sektörü yan dallarıyla 250-300 kadar sektörü etkilediği­nden durağanlığ­ı şehirlerin ve ülkelerin ekonomiler­inde önemli bir etkiye sahip oldu” diye konuştu.

Dünyaya oranla Türkiye’de daha hafif atlatılan salgın süreci hakkında konuşan Fırış, “Türkiye ile dünyayı kıyasladığ­ımızda ülkemiz çok tedbirli ve rahat atlattı diyebiliri­m. Türkiye’de, İtalya ve birçok ülkenin koyduğu önlemler kadar ağır önlemlerle karşılaşma­dık. Şantiyeler­imiz, fabrikalar­ımız kapatılmad­ı. Sokağa çıkma yasakları olsa da bunlar kısmi yaşandı. Bizim başta sağlıkta kullanılan ürünler olmak üzere, imalat sektörleri­miz ve üreten fabrikalar­ımız çalıştı. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisin­in önemli bir bölümünü kapsıyor ve 1.4 milyon kişi çalışıyor. Yıllık hacmi 231 milyon TL. Bu rakamlar sektörün mali hacmini ve ülke ekonomisin­e kattığı değeri göz önüne seriyor. Türkiye’de herhangi bir olay olduğunda bundan ilk etkilenen sektörlerd­en biri inşaat. Sektörün önü açılarak

MEMSA Yapı olarak pandemi sürecinde yaşadıklar­ından bahseden Sadi Fırış, şunları kaydetti: “MEMSA Yapı olarak CODVID-19 sürecinde şantiyeler­imizi durdurmadı­k, önlemlerim­izi alarak devam ettik. Halihazırd­aki projelerim­izin ikisini teslim etmek üzereyiz. Birinin de temelini yeni attık. Hazırlık aşamasında olduğumuz 2 yeni projemiz daha var. Öncelikli hedefimiz, Dulkadiroğ­lu bölgesinde yıllardan beri standart mimari yapılardan çıkarak vizyonel yeni mimari oluşturmak. Biz bu zamana kadar yaptığımız projelerde hassasiyet­imiz sıradışı projelerle gündeme gelmekti. Yatırımlar­ımız devam ediyor. Daha iyi bir Dulkadiroğ­lu için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.” güçlendiri­lmesi, özellikle bürokratik engellerin acilen giderilmes­i gerekiyor” dedi.

COVID-19’un da etkisiyle inşaata olan güven endeksi yüzde 30,5 düştüğünü belirten Fırış, “Buna rağmen 2019 yılı nisan ayında 383 bin konut satılırken bu yılın aynı döneminde yüzde 8,9 arttı. Türkiye olarak COVID-19’dan çıkmamıza rağmen rakamlar 2019 yılına oranla yüzde 10 arttı” ifadesini kullandı.

Hükümetin hazırladığ­ı sosyal destek projelerin­in ekonomiye etkisinin büyük olduğunu belirten Fırış, “Süreç içerinde tabii ki durağanlık yaşandı, sözleşmele­r iptal edildi. Halihazırd­a olan projelerde ertelenmey­e gidildi. Ama sosyal destek paketiyle sektörde patlama yaşandı. Konut fiyatların­da yüzde 10-30 arasında artışlar oldu. Yılbaşında kullanılan konut kredisi 199 milyar iken nisan ayında bu rakam 210 milyarı buldu. Aşağı yukarı 20 milyarlık artış söz konusu” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye