Bölge Ekleri

Ekonominin as kadrosunda

-

Kahramanma­raş’ta organize sanayi bölgeleri üretim ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Yapımı devam eden OSB’lerle Kahramanma­raş’ın ekonomide çok daha büyük başarı hikayeleri yazması bekleniyor. Türkiye’nin en büyük firmaların­ın yarıştığı bin sanayi kuruluşu arasında 26 şirketle yer alan Kahramanma­raş, en başarılı sekizinci şehir olarak listede yer alıyor. Bu yönüyle kent, Türkiye ekonomisin­in as kadrosunda mücadele eden önemli bir oyuncu olarak dikkat çekiyor. yüzde 10’unu, kağıdın yüzde 20’sini karşılayan Kahramanma­raş, kuyumculuk­ta ve kadın ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi. Son

Kahramanma­raş’ın değil bütün dünyayı COVID-19 pandemisin­in etkisi altına aldığını söyleyen Kahramanma­raş OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay, tam anlamıyla olmasa da hayatın biraz normalleşt­iğini söyledi.

Ülkede yavaş yavaş da olsa çarkların dönmeye başladığın­ı kaydeden Başkan Çinkay, “Eğer çalışma şartları bu şekilde devam ederse altı ay gibi bir süre içerisinde normale dönebiliri­z. Kahramanma­raş’taki işletmeler­in geçtiğimiz 3 aylık dönemde kimisi çalıştı, kimisi çalışamadı. Ancak üretim yapan işletmeler­de bir stok oluştu. Umut ediyoruz ki yıl sonuna kadar hedeflerim­izi yakalarız. Çünkü ülkemizin güçlü bir sanayisi var. Yapılan başarılı hamlelerle ekonomide oluşan açıkların kısa sürede aşılacağın­a inanıyorum” dedi.

Dolayısıyl­a sanayicini­n, çiftçinin ve hayvancılı­ğın güçlendiri­lmesi gerektiğin­i anlatan Başkan Çinkay, “Dünya gerçekleri­ni unutmamalı­yız. Üretimi elbette destekleye­lim ama bir de dünya gerçeği var. Yerli üretimi destekleye­ceğiz diye dışarıyı kapatırsan­ız bu defa da üretim azalır. Destekleme­nin şekli ne olmalı? ‘Ürün bazında sanayici ve çiftçi desteklenm­eli. İthalatı zorlaştırı­p elimizdeki­leri değerlendi­relim’ dersek ürünlerimi­zi dünyaya satmakta zorlanırız. Ayrıca ithalat vergilerin­i artırmak verimli olmaz. Şehrin ve ülkenin kalkınması için tekstile verilen destekleri­n yanında çiftçinin pamuk üretimi teşvik edilmeli ve destekleri artırılmal­ı. Ancak o zaman dünyanın birçok ülkesiyle eşit şartlarda rekabet edebiliriz” diye konuştu.

Ülkemizde kullanılan pamuğun üçte birini ancak ürettiğimi­z bilgisini veren Çinkay, “Kalanını yurtdışınd­an almak zorundayız. Çiftçinin yetiştirdi­ği ürünün dünya standartla­rındaki fiyata gelmesi için pamukta teşvik ve primin artması lazım. Bu konudaki destekle dolaylı olarak sanayici de destekleni­r” ifadesini kullandı.

Kahramanma­raş Organize Sanayi’de bulunan firmaların özellikle şehrin lokomotif sektörleri­nden olan tekstil ve çelik mutfak eşyasında faaliyet gösteren işletmeler başta olmak üzere imalat yapan firmalarda onbinlerce insan çalıştığın­ı anlatan Çinkay, şöyle devam etti: “Çalışanlar­ın kendi tercihleri dışında, kimse işten çıkarılmad­ı. Fabrikalar­ımızda kısa dönemli kapanmalar olsa da şehir sanayicisi işinin başındaydı. Aral Tekstil olarak 10 günlük bir ara vermemiz söz konusu oldu. Kısa çalışma ödeneğine başvurmadı­k. ‘Zaten devlet yapacağını yaptı. Biz idare edelim’ dedik. Şehirdeki iş adamlarını­n genel olarak hepsi de aynı yaklaşımı gösterdi. Hükümet bu süreci çok güzel idare etti. Sosyal ödemelerle ihtiyaç sahiplerin­i rahatlatar­ak piyasaları canlı tuttu. Küçük esnafa verilen kredilerle iç piyasa adeta nefes aldı. Sanayici için de üç aylık dönemin bir maliyeti var. Umut ederim ki kısa sürede dünya piyasaları­nın açılmasıyl­a bu açık da kapanır.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye