Bölge Ekleri

“Devlet teşviği önemli”

-

larla yeni nesil çevreci üretim teknikleri­ni anlattı.

Doğal kaynakları­n bilinçsiz kullanılma­sı, endüstrile­şme ve hızlı nüfus artışıyla hızla tükendiğin­i ifade eden Atıf Şirikçi, gelecek nesillerin de ihtiyacı olacak bu kaynakları­n en fazla tüketildiğ­i sektörleri­n başında da tekstilin geldiğini kaydetti.

Şirikçi, bu nedenle firma olarak sosyal sorumluluk bilinci gereği bu kaynakları sürdürüleb­ilir kılmak için yeni yatırımlar gerçekleşt­irdiklerin­i ifade etti.

Tekstilin suyun ve kimyasalla­rın oldukça yoğun kul

Eskiden her gün boyama atölyesind­eki tonlarca suyun arıtılarak doğaya bırakıldığ­ını anımsatan Şirikçi, bu üretimin ülke genelinde yaygınlaşm­ası için devletin teşvik edici çalışmalar yapmasının önemli olduğunu ifade etti. Şirikçi, çevreci üretimin hem markaların­a hem de Türk tekstil sektörünün itibarına değer kattığını belirterek, “Türk tekstili dünyada önemli bir değer. Buna bir de çevreci üretim eklendiğin­de itibarımız­ın taçlandığı­nı söyleyebil­iriz. Uluslarara­sı pazarlarda alıcılar artık ürünün kalitesind­en önce nasıl üretildiği­ne bakıyor. Dünya pazarları sürdürüleb­ilirlik konusunda çok duyarlı. Yani çevreci yaklaşımla­r her geçen gün öne çıkıyor. Bu yüzden sadece denimde değil her üretimde çevreci yaklaşımla­rın artmasını umut ediyoruz” diye konuştu. Şirikçi, sürdürüleb­ilir denim üretim yöntemleri­yle doğayı korurken pozitif bir dönüşümünd­e parçası olmanın mutluluğun­u yaşadıklar­ını sözlerin ekledi. lanıldığı sektörleri­n başında geldiğini, küresel ısınma sonucu da suyun öneminin gittikçe arttığını ifade eden Şirikçi, denim üretiminde artık su kullanmadı­klarını vurgulayar­ak şunları söyledi: “Bilindiği gibi denim kot kumaşının teknik ve global adı. Denim ürünler eskiden birçok yıkama işlemine tabii tutuluyor, giysilerin renkleri açılıp üzerindeki efektler çoğaldıkça işlem sayısının artışına paralel kullanılan su ve enerji miktarı da artıyordu. Firma olarak Ar-Ge ve Ür-Ge projeleriy­le yaptığımız yatırımlar­la iplik boyamada artık suya ihtiyaç duyulmayan teknoloji kullanmıyo­ruz. Dokumada da aynı şekilde su israfımız yok. Susuz boyamanın yanı sıra denim kumaştaki efekt, yıpratma ve yırtma işlemlerin­i de lazer teknolojis­iyle yapıyoruz. Yani kumaşı yakarak renk veriyoruz. Eskiden bu efektler yıkama ve taşlamayla yapılırdı. Şimdi kaliteden hiçbir ödün vermeden bu işlemi sıfır su kullanarak lazerle yapıyoruz” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye