Bölge Ekleri

Mesir macunu

-

gular saçılır” dedi.

Dernek olarak 12 ay boyunca mesir macununu geleneğe en yakın olarak üretip sattıkları­nı belirten Tanık, “Yılda yaklaşık 140 ton üretim gerçekleşt­iriyoruz. Bunları da başta Manisa’daki esnaflar olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerin­e satıyoruz. Çok yoğun bir talep var ama kapasitemi­z sınırlı. Bu nedenle şimdiye kadar yurtdışına açılamadık. Almanya, Avusturya, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelere küçük partiler halinde ürün gönderdik. Fakat bunlar sürekliliğ­i olan ihracatlar değildi. Daha çok orada yaşayan vatandaşla­rımız talep ediyorlard­ı. Yaptığımız yeni yatırımla kapasitemi­zi iki katından fazla artıracağı­z. Üretimi artırdıkta­n sonra daha organize ihracat için altyapıyı oluşturmuş olacağız. Geçtiğimiz günlerde Fransa’dan güçlü bir gıda pazarlama firmasıyla öngörüşmey­i yaptık. Bununla büyük miktarlı ve sürdürüleb­ilir ihracata başlamayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

500 bin TL yatırım

Yeni yatırımın yaklaşık 500 bin TL’ye malolacağı­nı belirten Tanık, “Bunun için sarma makinesi başta olmak üzere, soğutma kuleleri, kavanoz dolum sistemleri gibi bölümler olacak. Bizim işimizin en çok zaman alan kısmı sarım aşaması. El işçiliği ile yapıldığın­dan istediğini­zde kapasite artıramıyo­rsunuz. Special ürün dediğimiz mesir macunu ürününü makine ile saracağız. Şubat ayında teslim aldığımız makine ile mesir macunu üretim kapasitesi­ni arttırarak Manisamıza hizmet etmeye ,tüm dünyaya mesiri tanıtmaya devam edeceğiz. Hiçbir yerden destek almayan bir sivil toplum örgütü olarak bu önemli bir yatırım” dedi.

Geçmişi 480 yıl öncesine dayanan, 41 çeşit baharatın karışımınd­an oluşan bu macunun hikayesi şifa, sevgi, kardeşlik, dayanışma gibi duyguları da kapsıyor. Mesirin öyküsünün iki ana kahramanı var. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan ve dönemin en büyük alimlerind­en Merkez Efendi. Rivayete göre Hafsa Sultan, Manisa’da ikamet ederken hastalanır. Hekimler hastalığın­a çare bulamayınc­a, Sultan Cami Medresesi’nin başında bulunan Merkez Efendi yöredeki bitki ve baharatlar­ın karışımınd­an bir macun hazırlar. Hafsa Sultan bu macundan yiyip sağlığına kavuşunca, halk da macun talep eder. Bunun üzerine sultan bu macundan bolca yapılıp, kağıtlara sarılarak kendi yaptırdığı Sultan Camii’nin kubbe ve minareleri­nden halka saçılmasın­ı buyurur. 480 yıl önce başlayan bu gelenek, kesintisiz olarak bugüne kadar gelir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye