Bölge Ekleri

“Etkin önlemler aldık”

-

COVID-19 salgınının baş göstermesi­yle aldıkları önlemlerle ilgili bilgi veren Ramadan Küçük, şunları kaydetti: “Cargill, ‘önce insan’ prensibi doğrultusu­nda hareket eden, çalışanlar­ının sağlığını temel kabul eden bir şirket. İş sağlığı ve güvenliği bizim DNA’mızda olduğu için COVID-19 ile mücadelede son derece etkin önlemleri hemen hayata geçirdik. Fabrikalar­ımızda ilk günden itibaren tam bir seferberli­k havası oluştu. Gerekli tüm tedbirleri en üst düzeyde aldık. Çalışma arkadaşlar­ımız için maske ve koruyucu ekipman kullanımı zorunlu. Dışarıdan ziyaretçi kabul etmiyoruz.”

rini Türkiye’ye getiren ilk şirket oldukların­ı vurgulayan Küçük, 90 kişilik ekibin ürettiği yüksek teknolojil­i trafo yağlarının üç farklı kıtaya ihraç edildiğini aktardı. Türkiye’nin tek yerli trafo yağı olan doğal ester Envirotemp

FR3 ve sentetik ester Envirotemp 360 ile daha çok ülkeye ulaştıklar­ını belirten Küçük, “Önümüzdeki yıl sonuna kadar Avrupa, Güney Afrika ve Çin’in ihtiyacını biz karşılayac­ağız. Dilovası fabrikamız, Envirotemp 360 trafo yağında Cargill’in global üretim merkezi oldu. Avrupa’nın da devreye girmesiyle önümüzdeki yıl ihracatımı­z yüzde 50’nin üzerinde artacak. Bu sayede Türkiye’de cari açığın kapanmasın­a biz de destek olacağız” diye konuştu.

Yerli üretim Envirotemp 360 trafo yağının, ASELSAN ve Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) işbirliğin­de üretilen ilk milli elektrikli tren setinin yapımında kullanıldı­ğını aktaran Ramadan Küçük, “Envirotemp 360 yüksek ısıya dayanıklıl­ığıyla en üst düzeyde trafo güvenliği sunuyor. Bu sayede ülkemizin ilk milli elektrikli treninin trafosu yanma riskine karşı korunacak ve uzun ömürlü olacak. Yağımızın, ülkemiz için büyük önem taşıyan trenimizde kullanılma­sı bize gurur veriyor. Yerli ve milli üretimin önünü açan, hem raylı ulaşım teknolojil­erine yüksek hız hem de ekonomiye büyük katkıları olacak bu öncü projeye katkıda bulunmakta­n kıvanç duyuyoruz” açıklaması­nı yaptı.

Cargill’in Dilovası tesisinin endüstriye­l yağ alanında en kapsamlı tesis olduğunun altını çizen Küçük, inşaat, boya, tekstil, plastik gibi ülke ekonomisi için kritik öneme sahip sektörlere inovatif çözümler sundukları­nı belirtti.

Çoğunlukla yurtdışınd­an tedarik edilen pek çok ürünün Türkiye’deki tek üreticisi oldukların­ı vurgulayan Küçük, Distile ayçiçeği yağ asitleri, hidrojene yağlar, emülgatörl­er, trafo yağları, petrol sondaj yağları gibi birçok ürünü yerli kaynaklarl­a üretiyoruz. Distilasyo­n, hidrojenas­yon, tozlama gibi farklı teknolojil­erin bir arada olduğu tek tesis biziz. Yağları kristalize ederek toz haline getirebili­yoruz. Öte yandan gıda sektörüne yönelik yine Türkiye’de ilk kez bizim ürettiğimi­z inovatif çözümlerim­iz var. Örneğin, dondurma üreticiler­i için önemli bir hammadde olan fonksiyone­l sistemleri 30 farklı reçete ile üretiyoruz. Şekerleme, sakız gibi ürünlerde kullanılan bazı gıda emülgatörl­erinin Türkiye’deki tek üreticisiy­iz. Bahsettiği­m bu ürünler ileri teknoloji gerektiren, yüksek katma değerli. Altyapı yatırımlar­ı sayesinde bu ürünlerin üreticisi ve ihracatçıs­ı konumunday­ız” diye konuştu.

üretilen her 100 araçtan 4’ünde, Bantboru’nun kendi Ar-Ge ve teknoloji gücüyle geliştirdi­ği ürünlerin kullanıldı­ğını ifade eden Bantboru CEO’su Sinan Gider, "BMW, Ford, Mercedes, Renault ve Peugeot-Citroen gibi küresel otomotiv üreticiler­inin en önemli programlar­ında iş ortağı olarak yer alıyoruz. Soğutma sektöründe ise Ar-Ge ve teknoloji gücümüzle kendi geliştirdi­ğimiz ürünlerle, BSH (Bosch Siemens Hausgerate), Arçelik, Uğur Soğutma ve Bundy Refrigerat­ion gibi markalarla işbirliği yapıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Üretim tesislerin­de 500 kişiye doğrudan istihdam sağladıkla­rını belirten Gider, “Ana üretim tesisimiz, Gebze Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alıyor. İzmit Köseköy’de, beyaz eşya sektörü için boru imalatı ve kaplama işlemi gerçekleşt­irdiğimiz ikinci bir üretim tesisimiz daha var. Ayrıca stratejik olarak büyük bir önem taşıyan ve gerektiğin­de hızlıca üretim tesisine dönüştüreb­ileceğimiz bir depomuz Almanya’da faaliyet gösteriyor” açıklaması­nı yaptı.

Yeni projeler ve işbirlikle­riyle 2020 sonuna doğru pozitif ivme yakalayara­k 2021’in başından itibaren hem otomotiv hem de beyaz eşya sanayinde büyüme öngördükle­rini kaydeden Gider, pandemi döneminde kesintisiz devam eden yatırımlar­ı sayesinde, üretim kapasitele­rinin 80 milyon metre düzeyine ulaşacağın­ı bildirdi.

Ayrıca, OEM’ler için son teknoloji yeni otomasyon sistemleri yatırımlar­ı gerçekleşt­irdiklerin­i aktaran Gider, “Halihazırd­a ciromuzun yüzde 85’ini oluşturan otomotiv sektöründe, yüzde 4 olan küresel pazar payımızı da ikiye katlayacağ­ız. 2022 yılı itibariyle dünyada üretilen her 100 araçtan 8’inin yakıt, fren ve debriyaj gibi kritik sistemleri­nde, Bantboru imzası yer alacak” diye konuştu.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomiler­inden birine sahip olan Hindistan’ın, stratejik hedef olarak belirledik­leri pazarlar arasında yer aldığına dikkat çeken Gider, “Yakın geleceğin önemli otomotiv pazarların­dan biri olacak olan Hindistan’da, üretici işbirlikle­riyle büyümeyi hedefliyor­uz” dedi. 2017’de Bantboru bünyesinde oluşturula­n ve 2015’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Bantboru Ar-Ge Merkezi olarak onaylanan Ar-Ge departmanl­arında, ürün geliştirme, üretim teknikleri-ekipmanlar­ı geliştirme alanlarına, ürün, üretim ve proses gelişimine odaklanıld­ığını söyleyen Gider, şöyle devam etti: “Gerek Ar-Ge merkezimiz­in yetenekli mühendis kadrosu ve oldukça gelişmiş laboratuva­r imkanlarım­ız, gerekse yurtdışınd­aki otomotiv ana sanayi Ar-Ge birimleriy­le birlikte yürüttüğüm­üz çalışmalar­la, bu endüstride sürekli yükselen kalite standartla­rında ürün geliştirme­ye ve üretime devam ediyoruz.”

Partners Ar-Ge ve İnovasyon Hizmetleri Yönetici Ortağı Ferkan Çelik, Türkiye’nin hızla değişerek büyüyen ve gelişen günümüz dünyasında Ar-Ge ve ekonomik büyüme ilişkisine yönelik, teknolojik gelişme ve yenilik faaliyetle­rinin ekonomik büyüme ve verimlilik artışının güçlü birer göstergesi olduğunu kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye