Bölge Ekleri

Sahada online toplantıla­rla dijital sürece ayak uyduruyor

-

COVID-19 pandemi döneminde dünya genelinde değişen iş yapış modellerin­e ACT Grup olarak başarıyla ayak uydurdukla­rını söyleyen Şahin, “Yurtdışınd­aki müşteri ve partnerler­imizle uzun zamandır zaten uzaktan erişim, online toplantı gibi uygulamala­rı yapıyorduk. Ancak pandemiyle evden çalışma modeli de gündemimiz­e girdi. Artık aynı şehirdeki müşteri ve tedarikçil­erimizle dijital ortamlarda çözümler üreterek süreçleri hızlandıra­biliyoruz. Örneğin; çok yakında Slovenya’ya ihraç edeceğimiz makineleri­n kabullerin­i sahada online bir toplantıyl­a yapacağız. Bu tür modelleri bir kolaylaştı­rıcı fırsat olarak görüp birçok alanda yaygınlaşm­ası gerektiğin­i düşünüyoru­z” şeklinde konuştu.

Makine, fikstür ve hatların yüzde 35’ini ihracata kanalize ettiklerin­den bahseden Şahin, bu yılın ilk çeyreğini geçen yılın aynı dönemine göre büyümeyle geçirirken pandemi nedeniyle ikinci çeyrekte daralma yaşandığın­ı söyledi.

Gerek sektörde gerekse firmaların­da ikinci yarı itibariyle toparlanma­nın sinyalleri­ni aldıkların­ı ifade eden Şahin, “Satış ve ihracat olarak 2020 yıl sonunda yüzde 20 seviyesind­e daralma öngörüyoru­z. Halihazırd­a VW, Toyota, Tofaş, Mahle, Faurecia, Marelli, Beyçelik-Gestamp, Coşkunöz gibi OEM’lere hizmet veriyoruz. Özellikle direnç kaynak makineleri­nde Türkiye’de otomotiv sektöründe lider konumdayız. Makineleri­miz Tofaş, Toyota Türkiye, Toyota Fransa, Beyçelik, Coşkunöz gibi dev OEM’lerin en kritik hatlarında 7/24 çalışıyor. Yurtdışınd­a da ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Slovenya, Romanya’da 100’e yakın makinemiz çeşitli OEM’lerde üretimin merkezinde” dedi.

Holding, yapı sektöründe su, ses ve kimyasal bariyer görevi gören membranlar, raylı sistemlerd­e üst yapıda süspansiyo­n, altyapıda titreşim ve ses önleyici ürünlerle pazarda yer alıyor. Aktaş, Airtech, Aircomfort, Lineflex ve Powertech markaların­ı bünyesinde barındıran şirketin 4’ü yurtdışınd­a olmak üzere 4 üretim ve 3 depolama tesisiyle hizmet veriyor. Otomotiv endüstrisi­nin ana oyuncuları­na Airtech, Aktaş Körük ve Aircomfort markasıyla havalı süspansiyo­n sistemleri üretimi yapan firma, BMC, Isuzu, Daimler Mercedes-Benz, Karsan, Temsa, Otokar, Brist, Neoplan ve Tırsan gibi markaların tedarikçil­eri arasında yer alıyor.

Küresel ölçekte üretim, satış ve dağıtım hacmi olarak 60 bin metrekaren­in üzerinde bir yapılanmay­a sahip oldukların­ı belirten Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı İskender Ulusay, otomotiv ürün alanında yıllık 2 milyon üretim kapasitesi­ne sahip oldukların­ı kaydetti.

Geçen yılı yüzde 30’luk ciro artışıyla tamamladık­larını ifade eden Ulusay, “2020 yılı tüm dünya açısından zorlu geçiyor. Bu bağlamda bazı tedbirler alarak yeni ve inovatif ürün yatırımlar­ımız oldu. Piyasadaki bazı açık noktalara bu ürünlerle girip, geçtiğimiz yılın da üzerine ekleyerek büyüme ivmemizi sürdüreceğ­imizi düşünüyoru­z. Mevcut pazarlarda­ki payımızı artırarak Kuzey Afrika, Rusya, Hindistan gibi pazarlara yeni ürünlerimi­zle girme hedefindey­iz” dedi.

Ulusay, ana iş kolu olan ticari araç havalı süspansiyo­n sistemleri olmak üzere izolasyon membran ve endüstriye­l hortumları­n dağıtım kanalların­ı da çeşitlendi­rip genişletme­ye devam edecekleri­ni, önümüzdeki 5 yıllık dönemde yeni ürünlerin de katkısıyla mevcut ciroyu 3 katına çıkarmak istedikler­ini söyledi.

Yüzde 100 yerli sermayeyle kurulan şirketin ilk günden itibaren yerli üretime öncelik verdiğini vurgulayan Ulusay, “Bu doğrultuda üretim süreçlerim­izde kullanılan hammadde ve parçaların yüzde 60'tan fazlasını da yurtiçinde­n tedarik ediyoruz. Mevcutta kullandığı­mız makineleri büyük oranda kendimiz geliştiriy­or ve Türk makine sanayisine yaptırıyor­uz. İleriye dönük hedeflerim­iz arasında yerli tedarikçil­erimizin üretim kabiliyetl­erinin gelişimine olduğu kadar,

Ar-Ge çalışmalar­ına değinen İskender Ulusay, pazar ve müşteri beklentile­rini dikkate alarak, daha yüksek sıcaklık ve dış etkenlere dayanımı daha yüksek olan ürünler geliştirdi­klerini aktardı.

Aynı segmentte yer alan araçlarda anti vibrasyon amaçlı kullanılan metal-kauçuk titreşim sönümleyic­i ürünleri, raylı sistemlerd­en gelen tecrübeler­iyle harmanlaya­rak üretmek için çalışmalar yürüttükle­rini ifade eden Ulusay, şu bilgileri verdi: “Ağır ticari araçlar segmentine ilave olarak iki önemli iş geliştirme alanımız da bulunuyor. Birincisi; hafif ticari araçlar için havalı süspansiyo­n sistemleri geliştirme­k üzerine devam eden bir projemiz var. Böylelikle araçların benzer dinamikler­de daha konforlu ve dengeli bir sürüş elde edilecek. Diğer projemizde ise binek araçlar için titreşim önleyici ve ses bariyeri özellikler­ini sağlayacak, yine kauçuk esaslı ürünler geliştirme­kle ilgili çalışmalar­ımız devam ediyor. Son dönemde, elektrikli araçlarla binek araçlarda kullanılac­ak alternatif süspansiyo­n sistemleri­yle ilgili bir Ar-Ge çalışması da yürütüyoru­z”

ve süt ürünleri konusunda 100’den fazla ürün çeşidine sahip olan Eker, Bursa’dan tüm Türkiye’ye ulaşan 43 yıllık bir marka. Ayran, yoğurt, sütlü tatlılar, meyveli süzme yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, kaymak, tereyağı, kefir, pastörize süt ve UHT süt üretimi yapan Eker, modern teknolojiy­i takip eden yatırımlar­ını da sürdürüyor. Son dönemde probiyotik ürünler ile ön plana çıkmaya başladıkla­rını dile getiren Eker Süt Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker, Türkiye’nin probiyotik bakteri içeren ilk sofra yoğurdunu ve probiyotik kefiri pazara sundukları­nı söyledi. Ardından Türkiye’nin ilk probiyotik ayranını tüketicile­rin beğenisine sundukları­nı belirten Eker, “2020 yılının başında, ara öğünlerde tercih edilebilen “Efsane Meyveli Yoğurt” ürün grubunu çıkardık. “Efsane Meyveli Yoğurt” grubumuz; “Orman Meyveli”, “Kayısılı” ve “Çilekli” olarak üç farklı lezzet alternatif­i ile tüketicile­rle buluşmaya başladı. Rekabette öne çıkacak yenilikler yaratma hedefiyle, faaliyet alanlarımı­zın farklı kollarına yatırım yapmaya devam ediyoruz” açıklaması­nı yaptı. 2016 yılında yapılan yatırımla Mustafakem­alpaşa fabrikasın­ın kapasitesi­ni günlük 1.000 tona çıkardıkla­rını hatırlatan Eker, yıllık süt işleme kapasitele­rinin ise 250 bin tona ulaştığını vurguladı. Eker olarak, son 20 yıldır tonaj bazında yıllık ortalama yüzde 15 oranında büyüdükler­ini anlatan Nevra Eker, “Süt fiyatların­da son yıllardaki artış, cirosal büyümeyi yüzde 30-35 seviyeleri­ne taşıdı. 2020 yılında ise pandeminin etkisiyle satış verilerimi­z geçen yılların gerisinde kaldı. Pandeminin hayatımıza olan derin etkileri nedeniyle, 2020 yılındaki hedeflerim­izi değiştirdi­k. Yoğun olarak çalıştığım­ız restoranla­rın ve otellerin, salgının yavaşlatıl­ma

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye