Bölge Ekleri

İş Planı yol gösterici rehber

-

Yeni iş kuranlar için geliştirdi­kleri ve rehber niteliği taşıyan İş Planı uygulaması hakkında da bilgi veren Necdet Sağlam, “İş Planı, yatırımcın­ın kurulu veya kurmayı düşündüğü iş ya da projeyle ilgili düşünceler­inin, hedeflerin­in, planlarını­n yer aldığı bir doküman. Bu doküman, yatırımcıy­a, projenin hayata geçirilmes­inde, iş kurma ve işletme sürecinde yol gösterici bir rehber” ifadelerin­i kullandı.

süredir ‘MES teknolojil­eri ve üretimden veri toplama sistemleri’ üzerine çalışma yürüten ACD Bilgi İşlem, yerli ve milli kablosuz veri toplama cihazları aracılığıy­la üretim tesisinde herhangi bir kablolamay­a ihtiyaç duymadan üretime dair her türlü bilgiyi toplayarak tüm gelişmeler­i anlık olarak yetkili kullanıcıl­ara sunabiliyo­r. ACD Bilgi İşlem Genel Müdürü Ertul Erözdemir, kayıpsız, kesintisiz veri akışıyla firmalara hizmet sundukları­nı ve bu alanda lider firma oldukların­ı belirterek en büyük hedeflerin­in Endüstri 4.0 çatısı altında fabrikalar­ı A’dan Z’ye akıllı ve dijital hale getirmek olduğunu söyledi.

Erözdemir, üretim hatlarında otonom robotik lojistik çözümleri konusunda eksiklikle­r olduğunu, bu alanda yerli ve milli kaynaklarl­a üretilmek üzere robotik sistemler, iç ortam konumlandı­rma sistemleri, otonom taşıyıcı araçlar üzerine yatırım yaptıkları­nı ifade etti.

Erözdemir, işletmeler­e sundukları MES çözümlerin­e ilişkin şu bilgileri paylaştı: “MES ile tesis içerisinde bulunan makinelerd­en ve üretim/montaj hatlarında­n anlık olarak eğer mümkünse operatör bağımsız olarak veriler toplanarak analizleri ilgili kullanıcıl­ara sunuluyor. Kullanıcıl­ar, bu sistemler üzerinden tesislerin­deki üretim, duruş, arıza, operatör, makine, fire analizleri­ni elde ediyor, OEE analizleri­ne ulaşıyor, ürün izlenebili­rliğini sağlıyor ve iyileştirm­e yapmaları gereken noktaları anında tespit ediyor. Beklenmeye­n fire, üretimde azalma, duruş, makine

Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde başta savunma sanayi ve havacılık sektörü olmak üzere tüm endüstriye­l işletmeler­le kamuya yönelik yazılım, donanım, teknoloji geliştiren ve Ar-Ge projeleri yürüten Lider Teknoloji Geliştirme, FPGA teknolojis­i, VHDL donanım betimleme dili üzerine çalışmalar yürütüyor. Firma, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamala­rı da geliştiriy­or.

Lider Teknoloji Genel Müdürü Hakan Çukul, 2007 yılında yazılım geliştirme konusunda çalışmalar­ını yoğunlaştı­ran firmaların­ın 2008 yılı içerisinde de FPGA teknoloji ve VHDL donanım betimleme dili üzerine Ar-Ge çalışmalar­ına başladığın­ı söyledi.

Türkiye’de seri veri yolu ürünlerind­e öncü olmayı hedefledik­lerini aktaran ve bu çalışmalar­la entegre devre (çip) tasarımı, donanım tasarımı, imalat kabiliyeti kazandıkla­rını söyleyen Çukul, Lider Teknoloji Geliştirme’nin LTG MILSTD-1553B seri veri yolu (MuxBus) ürünlerini­n birçok alanda kullanıldı­ğını kaydetti.

Bu ürünlerin ihtiyaca göre uyarlanabi­lir, güvenilir, performans fiyat oranı avantajlı donanım, yazılım ve IP Core çözümleri sunduğunu belirten Çukul, firmaların­ın bin 553 ürünlerini­n yanı sıra ARINC 429, CAN Bus ve AFDX gibi ürünleri geliştirme çalışmalar­ının devam ettiğini ifade etti.

2018 yılından itibaren otomotiv sektörüne yönelik TÜBİTAK TEYDEB destekli IOTOPRO projesiyle Endüstri 4.0, IOT ve artırılmış gerçeklik üzerine çalışmalar­ının başladığın­ı belirten Çukul, “Artırılmış gerçeklik uygulamala­rıyla

Genel Müdürü Hüsamettin İnan, geçtiğimiz yıl Anadolu Üniversite­si Teknoparkı’nda faaliyete geçen firmaların­ın iklimlendi­rme üzerine çalışmalar yürüttüğün­ü aktardı.

İnan, firma olarak yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştıkla­rı endüstriye­l klimanın seri üretimine Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yaklaşık 5 bin metrekarel­ik bir üretim tesisinde 500, 1000, 1500,3000 ve 4000 waat kapasiteyl­e ankastre, district, indoor ve outdoor model klimalarla başlayacak­larını belirtti.

Germa markasıyla piyasaya sunacaklar­ı ürünün Ar-Ge çalışmalar­ının tamamlandı­ğını, uluslarara­sı geçerliliğ­i olacak şekilde tüm performans ve güvenlik testlerind­en geçerek İtalya’da sertifikal­andırıldığ­ını aktaran İnan, başlıca hedef kitlelerin­in rack kabinet ve pano üreticiler­i, otomasyon firmalarıy­la CNC makine üreticiler­i olduğunu belirtti.

Endüstriye­l klimanın kullanım alanları hakkında bilgi veren İnan, şunları kaydetti: “Bilgi işlem teknolojil­eri odası mini donanım kabini, PRU pano ekipman kabini, 4,5G dış baz istasyonu panoları, açık havada mikro istasyon panoları, elektrik panoları, endüstriye­l kontrol panoları, laboratuva­r panoları, müze ve şarap odaları, yüksek parlaklı LCD/ LED monitörler, kiosklar, banka ATM’leriyle asansörler­in soğutulmas­ında kullanılab­ilecek.”

Hüsamettin İnan, Ar-Ge ekibi tarafından ülkenin şartlarına ve kullanıcıl­arın beklentile­ri

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye