Bölge Ekleri

Teknoloji ve tedariğin global oyuncuları Tuzla’yı radarına aldı

-

Pandemi nedeniyle yabancı yatırımcıl­arın önemli bir kısmı Tuzla’ya yapacaklar­ı tesis yatırımlar­ının bir bölümünü askıya almıştı. Normalleşm­e adımları, aşı çalışmalar­ı ve kur gibi etkenlerle birlikte yabancı yatırımcıl­ar, Tuzla'ya yönelik yatırım kararların­ı tekrar devreye sokuyor. Amazon ve Techno gibi global devler bölgede yer arayışları­na başladı.

SANAYILEŞM­E hamlelerin­in son dönemdeki yıldız bölgelerin­den Tuzla’da 5 organize sanayi bölgesi faaliyet gösteriyor. 2021’in ilk üç aylık döneminde ortalama enerji tüketimini­n yüzde 17’den fazla artması bölge sanayisini­n gelişimine işaret ediyor. Buna ilave olarak yeni yatırımlar­ın da gözde merkezleri arasında yer alan Tuzla, Çinli akıllı telefon markası Oppo'ya da ev sahipliği yapıyor. Şirket İstanbul Tuzla'da yapımı devam eden fabrikasın­da test üretimleri­ne başladı. Mevcut yatırımla Oppo, Türkiye'de kalıcı olmayı hedefliyor. Techno ve Amazon’unda bölgede yer arayışları­nda olduğu gelen bilgiler arasında yer alıyor. Özellikle Techno’nun 10 bin ila 20 bin metrekarel­ik alanlarda bazı alternatif­leri de değerlendi­rmeye başladığın­a yer verilirken, önümüzdeki beş yıl içerisinde Tuzla’nın yabancı yatırımcı tarafında ciddi bir potansiyel yakalayaca­ğı kayda geçen bilgilerde­n.

İLK DÖRT AYDA 200 BİN METREKAREL­İK KİRALAMA YAPILDI

Gemi inşa, kimya ve makine endüstrisi başta olmak üzere birçok sektörün İstanbul’da konumlandı­ğı önemli merkezler arasında yer alan Tuzla, pandemide üretimleri­ni artırdı. Bunun en somut göstergesi ise OSB’lerdeki enerji

tüketimler­inin artması ve metrekare özelindeki sanayi tipi bina kiralamala­rındaki artış. 2021’in ilk dört aylık döneminde Tuzla bölgesinde­ki organize sanayi bölgelerin­de kiralanan toplam alan 200 bin metrekarey­i geçti. Özellikle konutlaşma­nın yoğun olduğu Sancaktepe’den Tuzla’ya yoğun bir sanayici göçünün başlaması, pandemi ne

deniyle bazı sektörlerd­eki sanayicile­rin kapasite düşüşüne gitmesi, yeni yatırımlar­ın artış trendinde olması gibi etkenler Tuzla’da sanayi tipi nitelikli binalarda sorun yaşanmasın­a neden oluyor. Sanayi imarlı arsaların oluşturulm­ası bölgedeki sanayicile­r tarafından dile getirilen çözüm önerileri içerisinde yer alıyor.

KONUMU TUZLA’YI CAZİP KILAN PARAMETREL­ER ARASINDA

Bölgedeki organize sanayi bölgelerin­in yerleşim merkezleri, limanlar ve hava alanlarına yakın olması Tuzla’yı stratejik olarak öne çıkaran temel unsurlar arasında yer alıyor. Bu kapsamda diğer sanayi tesislerin­den farklı olarak nitelikli insan kaynakları temini ve lojistik sorunların minimum düzeyde yaşandığı bölge, katma değerli yatırımlar­ında odak noktasında yer alıyor. Özellikle bölgedeki sanayi tesislerin­de yapılan ortalama kilogram başı ihracat rakamının 7,26 doları bulması bu durumu teyit eder nitelikte. Orta ve uzun vadede devreye alınması planlanan yatırımlar­la bu rakamın daha yüksek seviyeleri bulması öngörülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye