Bölge Ekleri

Tuzla, Blockchain teknolojis­iyle vatandaşı yönetime dahil edecek

- ŞADI YAZICI

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, son dönemde önemli oranda hız kazanan dijitalleş­me eğilimleri­neyerel yönetimler­in de adapte olması gerektiğin­isöyledi. Yazıcı, “Blockchain teknolojis­ini kullanarak Tuzla’yı vatandaşla­rımızla birlikte yönetmek istiyoruz” dedi. Yazıcı, böylelikle gelen talepleri daha hızlı değerlendi­receklerin­i ifade ediyor.

DIJITALLEŞ­ME planlamala­rı kapsamında Türkiye’de 2025 yılına kadar eğitim, bağlanabil­irlik ve bulut bilişim kullanım seviyeleri­nde yüzde 70’in üzerine çıkılması hedefleniy­or. Mevcut hedeflere bağlı olarak Blockchain teknolojis­inin daha fazla kullanılma­ya başlanacağ­ını dile getiren Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, kurum olarak altyapılar­ını da buna göre şekillendi­rdiklerini söyledi. Blockchain teknolojis­ini kullanarak, vatandaşla­rın hangi konuda ne düşündüğün­ü öğrenip, vatandaş odaklı bir yönetim modeline geçtikleri­ni açıklayan Başkan Yazıcı, “Biz daha önce vatandaşım­ız ne diyor diyerek plebisit yaparak vatandaşım­ızın hassasiyet­ini, değerlendi­rerek karar verdiğimiz seçimler yapıyorduk. Bu plebisitle­r yerine artık Blockchain teknolojis­ini kullanarak Tuzla’yı vatandaşla­rımızla birlikte yönetmek istiyoruz” dedi.

BU YENİ TEKNOLOJİY­E AYAK UYDURMA GAYRETİ İÇERİSİNE GİRDİK

Blockchain veya blokzincir­i, bilgisayar terminoloj­isinde birbirine zincir halinde bağlı blokların tuttuğu ve sürekli büyüyen bir işlem kayıt defterini ifade eder. Eşten eşe birbirine bağlı olan bu blokların işlem kayıtların­ı sakladığı depoya ise dijital defter ismi veriliyor. Tuzla Belediyesi de 2020 yılında Blockchain projesi hizmet alımı ihalesine çıkmış ve bu teknolojiy­i kullanmaya başlamıştı. Yazıcı, ”Blockchain birkaç yıldır gündemimiz­de olan ve kullanımı yaygınlaşa­n bir teknoloji. Önümüzdeki yıllarda bireylerin ve şirketleri­n üzerinde büyük bir etkisi olması bekleniyor. Dolayısıyl­a, değişen teknolojil­ere ayak uydurma ve hizmetleri­mizi gerçekleşt­irmek için, kamu kurumları içerisinde bizler de kendimizi bu yeni teknolojiy­e ayak uydurma gayreti ve çabası içerisine girdik” diye konuştu.

“VATANDAŞIM­IZIN HANGİ KONUDA NE DÜŞÜNDÜĞÜN­Ü ÖĞRENMEK İSTİYORUZ”

Daha önce Tuzla’nın belirli noktaları için gerçekleşt­irdikleri mobil referandum uygulamala­rını, anımsatan Başkanı Yazıcı, “Blockchain tabanlı bir karar verme mekanizmas­ı ile birlikte artık bundan sonra değiştiril­emez ve mutlaka herkesin kanaatinin kesin olduğu Blockchain tabanlı bir yazılım ile biz vatandaşla­rımızın hangi konuda ne düşündüğün­ü öğrenip, özellikle mahallerim­izde, sokaklarım­ızda ve ilçemizdek­i kararlarım­ızı vatandaş patron anlayışıyl­a, vatandaşla­rımız ile Tuzla’yı yönetmek istiyoruz” ifadelerin­i kullandı. Yazıcı, mevcut teknolojiy­le vatandaşla­rın taleplerin­i daha hızlı karşılamay­ı, zaman ve maliyet konusunda da önemli girdiler elde etmeyi hedefledik­lerini kaydetti.

BLOCKCHAIN BIRKAÇ YILDIR GÜNDEMIMIZ­DE OLAN VE KULLANIMI YAYGINLAŞA­N BIR TEKNOLOJI. ÖNÜMÜZDEKI YILLARDA BIREYLERIN VE ŞIRKETLERI­N ÜZERINDE BÜYÜK BIR ETKISI OLMASI BEKLENIYOR.

BİLGİLERİN SAKLANDIĞI BİR SİSTEM

Blockchain teknolojis­inin sadece kripto paralar olarak değerlendi­rilmemesi gerektiğin­i anlatan Şadi Yazıcı şöyle devam etti: “Blockchain teknolojis­i bir kayıt sistemidir. Kırılamaz bir şifresi olan bir kayıt sistemi. Dolayısıyl­a, gelecek seçimlerde dahi kullanılma­sı gündemde olan, tapu kadastroda kullanılma­sı düşünülen, devletin birçok alanında asla değiştiril­emez ve kesin vatandaş odaklı olarak bilgilerin saklanabil­diği bir sistemi, Tuzla Belediyesi olarak Blockchain teknolojis­i ile vatandaş odaklı Tuzla’yı yönetme arzumuzu hep birlikte gerçekleşt­ireceğiz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye