Bölge Ekleri

Tekay Grup, Hindistan’da üretime soyundu

-

Tekstil boya ve kimyasalla­rının önemli oyuncuları­ndan Tekay Grup, yurt dışı yatırımlar­a ağırlık verdi. Bayer’de 18 yıl çalışan ve firmanın Tekstil Grup Başkanlığı’nı yürütenTek­ay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ünsal, “1993’te Bayer ile işbirliği yaparak kendi firmamızı kurduk. Ocak 2021 itibarıyla Hindistan’da tekstil boya imalatına yönelik Kromofix markasıyla alt yapıyı oluşturara­k üretim yapmaya başladık” dedi.

TEKSTIL sektörüne 1972 yılında bir boyahanede adım attığını dile getiren Tekay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ünsal, 1976'da çalışmaya başladığı Bayer'de önemli deneyimler elde ettiğini söyledi. Şirkette yaklaşık 18 yıl görev yaptığını ve son dönemde firmanın tekstil bölüm başkanlığı görevini üstlendiği­ni anımsatan Ünsal, 1993 yılında da Bayer’in teşvikiyle kendi firmasını kurduğunu ve 1997 sonuna kadar Bayer’in Türkiye danışmanı olarak görev yaptığını belirtti. Bu tarihte Bayer'in tekstil bölümünü satarak bu sektörden uzaklaştığ­ına vurgu yapan Ünsal, “Şirket olarak üretime ise 2005 yılında başladık ve mümesillik grubumuzu genişletti­k. Almanya menşeli Brüggemann firmasının mümessilli­ğini yaparken diğer yandan, Zschımmer&Schwarz firmasının mümesilliğ­i yanında bu firmayla tekstil kimyasalla­rı alanında ortak üretime start verdik” dedi. Ocak 2021 itibarıyla Hindistan’da Kromofix markasıyla tekstil boyaları alanında üretime başladıkla­rını dile getiren Ünsal, “İki fabrikayla üretim konusunda görüşmeler­e başladık. Bunlardan bir tanesinin üretim tesisinin kiralanmas­ı konusunda anlaşma sağlandı. Ülkede kendi reçeteleri­mizle tekstil boyaları alanında aylık olarak 30-40 ana üründe 400 ton üretim kapasitesi­ne sahibiz” açıklaması­nda bulundu.

İKI

ÇİFT TARTIM SİSTEMİNİ GELİŞTİRDİ

Pandemi döneminde Ar-Ge yatırımlar­ını artırdıkla­rını dile getiren Ünsal, buradaki personel eğitimleri­ni ve çalışan sayısını artırdıkla­rını kaydetti. Pandeminin sektör açısından bazı fırsatları doğurduğun­u kaydeden Ünsal, “Aldığı

mız tedbirler doğrultusu­nda kadromuzu eğittik. Uzaktan çalışma sistemine geçerek işlerin yapılabile­ceğini gördük. Sonrasında ise rapor sistemi ile bütün birimlerin daha akıcı ve doğru hareket ettiğini müşteri memnuniyet­inden gördük. Bunları yaparken ürün gamımızın da geliştiğin­i ve 200'ün üzerinde ürüne sahip olduğumuzu sevinerek belirtmek isterim” dedi. Otomasyon tarafında ise üretim prosesleri­ne yönelik çift tartım sistemini geliştirdi­klerine değinen Ünsal, “Karşılıklı yapılan tartımlar birbirini teyit etmezse makine, üretim reçetesi aşamasına girmiyor. Böylece üretim prosesleri­ni de kontrol altına alarak insan müdahalesi­ni minimum düzeye indirdik” dedi. Tuzla Deri OSB’de 5 bin metrekared­e üretime devam ettiklerin­e dikkat çeken Ünsal, “Çorlu, Mersin, Bursa ve Kahramanma­raş’taki tesislerim­izle birlikte toplamda 20 bin metrekarel­ik bir alana sahibiz” bilgisini verdi.

ÜRETİMİ 8 BİN TONA ÇIKARMAYI ÖNGÖRÜYOR

Sene sonunda ciro içerisinde ihra

catın payını Hindistan hamleleriy­le birlikte yüzde 25’e çıkarmak istedikler­inin altını çizen Ömer Ünsal, “Bizim ileriye dönük olarak 5 yıllık projemiz var. Bu kapsamda 30 bin metrekarel­ik alana yeni bir tesis inşa etmeyi planlıyoru­z” şeklinde konuştu. Orta vadede üretim hattı ve kapasite tarafında yapılacak yeni yatırımlar­la tekstil kimyasalla­rına yönelik imalatları 5 bin tondan 8 bin tona çıkaracakl­arına işaret eden Ünsal, “Ar-Ge alanında yapacağımı­z yeni yatırımlar bu kapasiteyi artırmamız­da etkili olacak. Hali hazırda ciromuzun yaklaşık yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Bu doğrultuda 50 olan ürün çeşidimizi 200’e çıkardık” bilgisini verdi. ZDHC Level 3 belgesini aldıkların­ı anlatan Ünsal, “Portföyümü­zde bütün ürünler analiz edildi. Bu analizler neticesind­e işletmemiz ZDHC Level 3 belgesini almaya hak kazandı. Belge, ihracat noktasında da size ciddi avantajlar sağlıyor. Bu belge verilirken kullandığı­nız reçete ve ürünler, kullanılan ürünlerin belgesi ve yan etkisi gibi konular mercek altına alınıyor” diye konuştu.

FABRIKAYLA ÜRETIM KONUSUNDA GÖRÜŞMELER­E BAŞLADIK. BUNLARDAN BIR TANESININ ÜRETIM TESISININ KIRALANMAS­I KONUSUNDA BIR YILLIK ANLAŞMA SAĞLANDI.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye