Bölge Ekleri

Yerli elektrikli römorkör, girdi maliyetler­inde avantaj sağlıyor

- MURAT KIRAN

Dünyada ilk defa sıfır emisyonlu olarak çalışan elektrikli römorkör, başta Avrupa limanları olmak birçok bölgede büyük ilgi gördü. Gemi İnşa Sanayicile­ri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, bu römorkörün yenilenebi­lir enerji için önemine dikkat çekerken düşen maliyetler­e de değindi.

TÜRKIYE’DE yerli imkanlarla tamamen elektrikle çalışan römorkör inşa ettiklerin­e dikkat çeken Gemi İnşa Sanayicile­ri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, “Bu römorkör özellikle iç limanlarda hizmet vermek üzere tasarlandı ve iç limanlarda hizmet veren firmaları heyecanlan­dırdı. Tanıtımı yapıldıkta­n sonra dünyanın dört bir tarafından insanlar bunu merak ettiler ve almak istediler” dedi. Elektrikli römorkörün 32 ton çekme gücüne sahip olduğuna işaret eden Kıran, “Römorkörün uzunluğu 18.7 metre genişliği ise 6.7 metre. Römorkör aynı zamanda 11 knot hıza ulaşabiliy­or. Şarj ünitesinde yaptığımız iyileştirm­e çalışmalar­ı sonrasına 55 dakika gibi kısa bir sürede bataryalar tam doluluk oranına ulaşıyor. Römorkör dizel tahrikli benzerleri­ne göre yakıt ve yağ gibi işletme maliyetler­inden de ciddi oranda tasarrufu mümkün hale getiriyor. Özellikle Avrupa limanları şehirlere çok yakın olduğu için römorkör sesleri sorunlara neden olabiliyor” açıklaması­nda bulundu.

YAŞANABİLİ­R BİR DÜNYA İÇİN YENİLENEBİ­LİR ENERJİ ŞART

Dünyanın ve çocukların geleceği için de sıfır emisyonun önemli bir adım olduğunu söyleyen Kıran, “Ne yazık ki dünyamızda yolunda gitmeyen şeyler var. Biz bunları düzeltmeli en azından düzeltmek için çalışmalıy­ız. Bunun yanında gelecek nesillere bunları düzeltmeyi de öğretmemiz gerek. Böyle yapmazsak çocuklara güzel bir ülke güzel bir dünya bırakamayı­z. Biz şimdiye kadar elimizden geleni yaptık yapmaya da devam edeceğiz” dedi. Römorköru yerinde inceleme

BU RÖMORKÖR ÖZELLIKLE IÇ LIMANLARDA HIZMET VERMEK ÜZERE TASARLANDI.FIRMALARIN YOĞUN ILGISI ILE KARŞILAŞMA­SI BIZI ÇOK MEMNUN ETTI.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye