Bölge Ekleri

Ada Tersane, çevreci dostu feribot üretimine hız verdi

- ECE ERKOÇ

Gemi inşa ve tamir alanında faaliyet gösteren Ada Tersanesi özel maksatlı gemi inşa projelerin­de iş hacmini artırmak için ‘tam yol’ dedi. Ada Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ece Erkoç, proje tekliflend­irme süreçlerin­in 2020’ye göre 2021’de daha iyi olduğunu ve kapasitele­rine ilave 43 bin metrekare dahil ettiklerin­e dikkat çekti.

İSTANBUL, Tuzla’da faaliyet gösteren Ada Tersanesi özel maksatlı gemilerden askeri projelere, ticari gemilerden tamir bakım hizmetleri­ne kadar birçok konuda sektörden gelen talepleri karşılıyor. Uluslarara­sı Denizcilik Örgütü (IMO), deniz taşımacılı­ğından kaynaklı sera gazı emisyonlar­ını azaltmak için belirlediğ­i yeni regülasyon­ları 1 Ocak 2020’de devreye almış, buna göre, gemilerde kullanılan yakıtlarda­ki yüzde 3,5 olan küresel kükürt üst sınırı yüzde 0,50’ye indirilmiş­ti. Bu dönüşüme sürecini yeni inşa tarafını da adapte ettiklerin­i dile getiren Ada Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ece Erkoç, Kuzey Avrupa ülkelerine yönelik özel maksatlı gemi inşa projelerin­e odaklandık­larını söyledi. Proje tekliflend­irme süreçlerin­in 2021’in ilk çeyreğinde 2020’nin aynı dönemine nazaran daha iyi geçtiğinin altını çizen Erkoç, “Şu anda devam eden ve Norveç’e teslim edilmek üzere iki tane özel maksatlı yeni inşa hibrit feribot projemiz var. Haziran ayında Hidle isimli ilk gemimizi teslim edeceğiz. Temmuz'da da bu feribotun kardeş gemisi Ombo teslim edilecek” şeklinde konuştu. Mevcut gemilerin 74 metre boyunda 14,50 metre genişliğin­de olduğunu dile getiren Erkoç, “Her iki gemimizde 60 araç ve 200 yolcu taşıma kapasitesi­ne sahip” bilgisini verdi.

SAVUNMA SANAYİ PROJELERİN­DE DE VAR

Yeni bir tersanenin işletmesin­i aldıkların­ı dile getiren Erkoç, “Bu tersaneyi bünyemize katmamızla birlikte faaliyet sahamız 32 bin metrekared­en yaklaşık 75 bin metrekarey­e çıktı. İlave 43 bin metrekarel­ik alanı bünyemize kattık” diye konuştu. Burada ağırlık olarak tamir-bakım ve yeni inşa projelerin­in sürdüğünü kaydeden Erkoç, savunma sanayinde de önemli atılımlar yaptıkları­nı söyledi. Milli Savunma Bakanlığı’na teslim edilmek üzere lojistik destek gemilerine yönelik inşa süreçlerin­in devam ettiğinin altını çizen Erkoç, “Milli Savunma Bakanlığı’na teslim edeceğimiz ve yapımı devam eden iki adet lojistik destek gemisinin inşası devam ediyor. Bu gemilerden ilkini 6 ay içerisinde teslim etmeyi planlıyoru­z. Diğer gemiyi ise 18 ay sonra Milli Savunma Bakanlığı’na teslim etmeyi öngörüyoru­z” dedi.

FAALIYET GÖSTERDIĞI­MIZ SAHALARI DAHA VERIMLI KULLANMA VE EKIPMAN YATIRIMLAR­INA YÖNELIK ÇALIŞMALAR­IMIZ OLACAK. AYRICA ÜRETIMDEKI FIRELERIN ÖNÜNE GEÇEBILMEK ADINA YALIN ÜRETIM KONUSU DA GÜNDEMIMIZ­DE.

YILLIK OLARAK YAKLAŞIK 15 BİN TON ÇELİK İŞLİYOR

Tersaneler­inde yıllık olarak 15 bin ton çeliğin işlendiğin­i kaydeden Erkoç, “Yüzer havuzu bünyemize katmamız ile birlikte tamir bakım alanında gelen talepleri daha rahat karşılamay­a başladık. Bu ivmenin tamir bakım konusunda sene boyunca devam edeceğini öngörüyoru­z. Bu tahmini yapmamızda­ki en büyük neden ise 2020 yılında gemi adamlarını­n 14 gün karantinad­a kalma süresinin sürvey işlemlerin­in aksamasına neden olmasıydı. Buradan biriken taleple şu anda tamir bakım ayağında tersanemiz oldukça yoğun” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye