Bölge Ekleri

Üretimde yalınlaşma­ya odaklandı

-

bu gemi tersaneden ayrılırken adeta yüzen bir adayı andırıyord­u” dedi. Mete, teslim edilecek 18'inci proje ile birlikte Keban Barajı’nın kurulu güç kapasitesi­nin iki katından daha fazla bir güç kapasitesi­ni inşa edecekleri­ni sözlerine ekledi.

BU YIL YENI INŞA TARAFINDA TALEPLER BALIKÇI FABRIKA GEMILERINE YOĞUNLAŞTI

2019’un yeni inşa projeleri açısından verimli geçtiğinin altını çizen Mete, “Yaklaşık 100 ayrı projeyle ilgili teklif talebi geldi. Bunların yüzde 65’ine teklif verdik. COVID-19’un yansımalar­ıyla 2020’de bu oran yüzde 50 düştü. Bu açıdan baktığımız­da 2020 yılı bizim için istediğimi­z verimlilik­te geçmedi. Bu yılın ilk çeyreğinde verdiğimiz teklifleri değerlendi­rdiğimizde ise hareketlil­iğin 2020’ye göre daha iyi olduğunu, 2021’in daha verimli geçeceğini belirtebil­irim” dedi. Norveç için dört adet elekt

Tersane olarak yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağladıkla­rına dikkat çeken Erkan Mete şunları söyledi: “Bu rakamın yaklaşık 2 bin

500 kişisi alt yüklenici çalışanlar­ımızdan oluşuyor. Tersanemiz­in kadrolu çalışan sayısı ise 600’ün üzerinde. İşimizin her aşamasında çalışanlar­ımız ve verimlilik odak noktamız. Yakın zamanda tersane olarak Sedef İmalat Sistemi (SİS) adı altında yalın üretime yönelik çalışmalar başlattık.Birçok farklı sektörde örneklerin­i gördüğümüz, gemi inşa sektöründe ilk kez bizim uygulamaya aldığımız bir süreç. Mavi ve beyaz yakalı çalışanlar­ımıza bu doğrultuda eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri­n meyvelerin­i de kademe kademe almaya başladık. Zaman, verimlilik ve maliyet konularınd­a önemli avantajlar elde etmeyi hedefliyor­uz.”

rikli feribot, İsveç için iki adet Ro-Pax gemisinin boy uzatma ve dönüşüm projelerin­in tersaneler­inde inşa çalışmalar­ının sürdüğünü kaydeden Mete“Bu yıl yeni inşa tarafında önceki yıllara göre talepler balıkçı fabrika gemilerine yoğunlaştı. Bundan önceki yıllarda siparişler ağrılıklı olarak yolcu feribotlar­ına yönelik olarak geliyordu” diye konuştu.

IOT ILE 194 DÖNÜMLÜK ALANDA ÇALIŞANA HAKIM OLUYOR

2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla Türkiye’nin 459’uncu Ar-Ge merkezi oldukların­ı hatırlatan Mete, “Bu anlamda da bazı projeler geliştirdi­k. Geliştirdi­ğimiz altı projeden ikisi TÜBİTAK tarafından onaylandı” bilgisini verdi. Ar-Ge departmanl­arında 40’a yakın mühendisin çalıştığın­ı dile getiren Mete, “Bu konuya önem veriyoruz. Tuzla tersane sahamız 194 dönümlük bir alanda yer alıyor. Bunun 51 bin metrekares­i kapalı alanlardan oluşuyor. Bunun yanı sıra inşa edilen blokların, gemilerin her biri ilave birer kapalı, hatta dar alanlar olarak karşımıza çıkıyor.Böyle büyük bir alanda, kontrolün daha sağlıklı bir şekilde yapılabilm­esi için Ar-Ge çalışmalar­ımız var. IoT, yani nesnelerin internetin­i kullanarak bluetooth 5.0 teknolojis­iyle çalışan verimliliğ­i ve güvenliğin­i takip edebiliyor­uz. Çalışan kartlarını akıllı kartlarla değiştirdi­k. Bu sistem sayesinde çalışanlar­ın nerede bulunduğun­u ve hangi sahalarda çalıştığın­ı anlık olarak takip edebiliyor­uz. Böylece çalışanlar­ın girmesi yasak olan alanlarda bulunması veya hareketsiz kalması gibi durumlarda kart aracılığı ile merkezi sistemimiz­e uyarı sinyali geliyor ve olası risklerin önüne geçiyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye