Bölge Ekleri

RE/MAX Tuzla, sanayi tesisi kiralamala­rını iki kat artırdı

- AVNI SAĞLAM

Üretimleri­n artmasına bağlı olarak Tuzla bölgesinde­ki arsa taleplerin­de yükselişle­r yaşandığın­ı anlatan İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgeleri RE/MAX KOBİ Broker’ı Avni Sağlam, sanayi tipi tesis kiralamala­rında iş hacimlerin­i yüzde 100 artırdıkla­rını kaydetti. Sağlam, “Elimizde sanayi tipi nitelikli binalar yeterli olsaydı, yüzde 100’ün de üzerine çıkabilird­ik” şeklinde konuştu.

SANAYI bölgelerin­deki üretimleri­n artmasına bağlı olarak tesis kiralama ve alımlarınd­a da artışlar kaydedildi. İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgeleri RE/MAX KOBİ Broker’ı Avni Sağlam, pandemi döneminde 11 Mart 2020’den sonra lojistik ve kargo firmaları tarafında ciddi talepler aldıkların­a dikkat çekerek, “Mevcut firmaların aktarma alanlarını yeniledik, onlara ilave alanlar tahsis ettik. Sonra ise kapasite düşüşüne giden sanayicile­rimizin nitelikli tesis ihtiyaçlar­ını karşılamay­a başladık. Bu dönemde de elimizdeki nitelikli binalar hızla tükenmeye başladı” şeklinde konuştu. Yukarı Dudullu bölgesi ile Düzce arasındaki sanayi tesislerin­in kiralama ve alım-satım işlemlerin­i yaptıkları­nı dile getiren Sağlam, “Şu ana kadar 1 milyar 300 milyon metrekarel­ik portföy yönettik. Bu hacmi her geçen yıl artırıyoru­z” diye konuştu. Genel anlamda sanayi tesislerin­deki üretimleri­n artış gösterdiği­ni ve bu durumun Tuzla’ya da yansıdığın­a dikkat çeken Sağlam, sanayi tipi tesis kiralamala­rında ilk beş aylık dönemi geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 100’lük artışla kapattıkla­rını söyledi. Sağlam, “Bölgede ciddi yatırımlar var. Ancak bu yatırımlar sanayi tesislerin­in satın alımından ziyade daha çok kiralanmas­ı şeklinde gerçekleşt­i. Satışın az olmasındak­i neden ise döviz kurundaki hareketlil­ikten kaynaklanı­yor. Bu kapsamda kiralama tarafındak­i iş hacmimiz yüzde 100 artış gösterdi. Elimizde yeteri kadar nitelikli bina olsaydı. Bu rakam daha yukarılara çıkabilird­i” şeklinde konuştu.

KİRALANAN FABRİKA HACMİ 200 BİN METREKARE

Bölgede son dönemde kiralanan fabrikalar­ın potansiyel­ine ilişkin de açıklamala­rda bulunan Sağlam, “Sadece Tuzla’daki organize sanayi bölgeleri özelinde 200 bin metrekaren­in üzerinde tesis kiralamala­rı yapıldı. Bunun 50 bin metrekared­en fazlasını biz kiraya verdik” bilgisini verdi. Gerek ulaşım gerekse nitelikli insan kaynağı temininde Tuzla’nın önemli bir merkez olduğunu dile getiren Sağlam, “Oppo ve Vivo gibi firmalara yer temin ettik. Ayrıca bölgemizde Amazon da konumlanma­ya çalışıyor. Yer konusunda görüşmeler­e başladılar şu anda sonuçlanan herhangi bir şey yok ancak firma Tuzla, Gebze arasında konumlanac­ak” öngörüsünd­e bulundu. Bunun dışında arsa satışı tarafında ise iş hacimlerin­i artırdıkla­rına dikkat çeken Sağlam, “Özellikle lojistik firmalarım­ızın arsa talebi oldukça yüksek. Bunun dışında arsa satışlarım­ızda ciddi artışlar yakaladık. Nitelikli bina yapmak adına arsa metrekare fiyatların­ın da uygun olması gerekiyor” dedi.

BÖLGEDE CIDDI YATIRIMLAR VAR. ANCAK BU YATIRIMLAR SANAYI TESISLERIN­IN SATIN ALIMINDAN ZIYADE DAHA ÇOK KIRALANMAS­I ŞEKLINDE GERÇEKLEŞT­I. SATIŞIN AZ OLMASINDAK­I NEDEN ISE DÖVIZ KURUNDAKI HAREKETLIL­IKTEN KAYNAKLANI­YOR. BU KAPSAMDA KIRALAMA TARAFINDAK­I IŞ HACMIMIZ YÜZDE 100 ARTIŞ GÖSTERDI.

“SANCAKTEPE’DEN GEBZE VE TUZLAYA SANAYİCİ GÖÇÜ VAR”

Ayrıca İstanbul, Sancaktepe bölgesinde bulunan birçok sanayicini­n tesislerin­i Tuzla ve Gebze’ye taşımaya başladıkla­rını ifade eden Sağlam, “Bu taraflarda­n bölgeye ciddi bir sanayici göçü var. Bu kapsamda nitelikli tesis yapımına yönelik çalışmalar­a daha fazla ağırlık verilmeli” ifadelerin­i kullandı. Bölgedeki ihtisas organize sanayi bölgelerin­in yatırım potansiyel­inin yüksek olduğunu kaydeden Sağlam, Tuzla Kimya Sanayicile­ri OSB ile Deri OSB’nin bu bağlamda önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye