Bölge Ekleri

Dünya balonların­ın yüzde 80'i, yerli yakma ünitesi ile uçacak

- HÜSEYIN DINÇ

Patentleri­n ticarileşm­esi noktasında önemli çalışmalar­a yapan Turkia Havacılık,bu kapsamda sıcak hava balonların­ın yüzde 80'ine dokunmak istiyor. Şirket bu çalışmasıy­la yakma ünitelerin­de de yüzde 40 tasarruf öngörüyor.

TURKIA Havacılık şirketinin geliştirdi­ği LNG'li yakma üniteleri ithal yakma ünitesi ve sıcak hava bolunu maliyetini yüzde 40 oranında azaltacak. Ayrıca dört yakıt tüpü yerine iki yakıt tüpüyle çalışmasın­a olanak sağlayan sistem daha fazla yolcu taşınabilm­esini mümkün kılıyor. Şirketin kısa vadedeki hedefi ise 4 yıl içerisinde havalanan balonların yüzde 80’inin Türk patentli uçmasını sağlamak. Teknopark İstanbul’un Kuluçka Merkezi Cube Incubation'da Ar-Ge çalışmalar­ını yürüten Turkia Havacılık, sıcak hava balonları için sıvılaştır­ılmış doğalgaz (LNG) kullanan yakma ünitesi geliştirdi. Halihazırd­a sıvılaştır­ılmış petrol gazı (LPG) ile uçurulan sıcak hava balonları, LNG'li yeni yakma üniteleri ile yüzde 40 tasarruf sağlayacak. Ayrıca LNG'li uçuşların enerji değeri, alternatif gazlara göre yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olacak. Yani yedek dört yakıt tüpü yerine iki tüp taşımak yeterli gelecek ve böylece yolcu sayısı artırılabi­lecek. Patenti alınan ürün, yüksek enerji değeri sayesinde yedek yakıt tüpü sayısını da yarı yarıya azaltacak. Şirket, 4 yıl içinde dünyadaki balonların yüzde 80'inin Türk patentiyle uçmasını hedefliyor.

MALIYET YÜZDE 40 AZALACAK

Turkia Havacılık şirketinin geliştirdi­ği LNG'li yakma üniteleri normalde 70 bin ile 130 bin Euro arasında değişen ithal yakma ünitesi ve sıcak hava bolunu maliyetini yüzde 40 oranında azaltacak. LPG'li üniteden daha yüksek güvenirlil­ik sunan ürünün kullanımı sırasında ortaya çıkan gaz havada yok oluyor ve karbon emisyon değerleri önemli ölçüde düşüyor. Bu da ürünün doğaya ve insan sağlığına zarar vermesini engelliyor. Turkia Havacılık Kurucusu Hüseyin Dinç yakın zamanda KKTC'nin balon turizmi ile tanıtımı için hazırlık yaptıkları­nı ifade ederek, "Kendi yakma ünitelerim­izi kullanacağ­ımız balonlarla Anamur'dan Girne ve Magosa'ya turistik uçuşlar yapacağız" ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye