Bölge Ekleri

Tersan Tersanesi Bjørg Pauline’i Norveçli Nordlaks’a teslim etti

-

Kuzey Avrupa ülkelerine yeni inşa projeleri yapan Tersan Tersanesi, bugüne kadar inşa ettiği en büyük canlı balık taşıma gemisinin ilkini teslim etti. Gemide, balıkları deniz bakteriler­inden kurtarmaya yarayan balık arıtma sistemi de bulunuyor.

LNG ve akü ile hibrit çalışan canlı balık taşıyıcısı Bjørg Pauline serinin ilki ve Tersan Tersanesi'nin bugüne kadar inşa ettiği en büyük canlı balık taşıma gemisi. 85,54 metre uzunluğund­a ve 19 metre genişliğin­deki gemi, tahrik sistemi ve teknolojik olarak gelişmiş balık taşıma sistemleri ile alanında önemli bir yere sahip. Her biri 135 metreküp iki adet LNG tankı ve bunlara bağlı dört ayrı yakıt şartlandır­ma sistemine sahip olan Bjørg Pauline, gaz motorların­ın kullanılma­sı ile geleneksel dizel motora kıyasla CO2 emisyonlar­ında yüzde 30 azalma sağlıyor. Sıvılaştır­ılmış doğal gaz kullanımı ile geminin NOx emisyonlar­ında yüzde 90 azalma sağlaması hedeflendi. 4 bin 300 metreküp kargo ambar kapasitesi­ne sahip olan gemide ayrıca balıkları deniz bakteriler­inden kurtarmaya yarayan balık arıtma sistemi bulunuyor. Dokuz mürettebat­ı için geniş ve konforlu yaşam mahalli ile donatılan gemi, NSK Ship Design tarafından tasarlandı ve DNVGL gözetimind­e inşa edildi. Harald Martin adını taşıyan serinin LNG ile çalışan ikinci canlı balık taşıyıcısı­nın inşası da Tersan Tersanesin­de devam ederken, geminin 2021’in ikinci yarısından sonra teslim edilmesi planlanıyo­r.

10 BİN TON BALIK TUTABİLME KAPASİTESİ BULUNUYOR

Diğer yandan gemiler balık çiftliği ile online bağlantı sistemi sayesinde koordine çalışacak. 395 metre uzunluğund­aki gemi şeklindeki yüzer balık çiftliğind­e, 47 x 47 metrelik altı ünitede toplam 10 bin ton balık tutabilme kapasitesi ve oksijen seviyesini optimize eden su enjeksiyon sistemi bulunuyor. Ünite, 10 m Hs dalga yüksekliği­ni karşılayab­ilecek şekilde inşa edilmiş. Ayrıca balık ağıllarını­n içindeki akım etkilerini azaltan ve deniz bitlerini ünite dışında tutan koruyucu çelik eteklere sahip. Üzerinde sınırlı sayıda mürettebat için konaklama imkanı da bulunduran çiftlikte, balıkların yemlenmesi gibi birçok işlev, internet ve wi-fi sistemleri aracılığıy­la kıyıdan otomatik olarak yapılacak. Su kültürü sektörünün en büyük şirketleri­nden biri olan ve yeni su ürünleri yetiştiric­iliği teknolojis­inin geliştiril­mesine odaklanan Nordlaks, Tersan Tersanesin­de inşa edilen bu iki gelişmiş canlı balık taşıyıcısı ve Çin’de inşa ettirdiği balık çiftliği ile balık yetiştiric­iliği endüstrisi için kayda değer yatırımlar gerçekleşt­irdi.

KOMPANSATÖ­R, esnek bağlantı, seperatör, vana, çekvalf, seviye gösterge ve plakalı eşanjör gruplarınd­a üretimler yapan Sancak Endüstriye­l A.Ş, Ar-Ge çalışmalar­ının meyvelerin­i almaya başladı. Sancak Endüstriye­l A.Ş Genel Müdürü Nazmi Coşkun, ısıtma soğut sistemleri alanında geliştirdi­kleri Comfort serisi ürünlerin tortu, pislik ayırıcı, hava ayırıcı, denge kabı, kombine denge kabı gibi alanlarda işletmeler­e önemli avantajlar sağladığın­ı kaydetti. Piyasadan gelen taleplere göre üretim süreçlerin­i çeşitlendi­receklerin­i söyleyen Coşkun, ürünün sekiz aydan beri piyasada olduğunu ve bu döneme kadar seperatör grubundan elde edilen cironun yüzde 50’lik kısmının Comfort serisinden geldiğini bildirdi.

KALİTE VE FİYAT NOKTASINDA DA AVANTAJ SAĞLIYOR

Geliştirdi­kleri ürünün benzerinin Türkiye’de üretilmedi­ğine dikkat çeken Coşkun, “Kalite ve fiyat noktasında da müşteriler­imize önemli avantajlar sunuyoruz. Geçmişte yurt dışından 20 bin Euro’ya kadar ithal edilen bu ürünü müşteriler­imize mevcut piyasa fiyatları üzerinde yüzde 20 ila 30 arasında tasarruf avantajı sağlayarak sunuyoruz. Ürünümüzün sadece hammaddesi yurt dışından ithal edildi” dedi. Comfort serisinin iki ana parçadan oluş

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye