Bölge Ekleri

Sabancı Üniversite­si'nin geliştirdi­ği nano-kil katkılı ambalaja lisans alındı

- HAYRIYE ÜNAL

Sabancı Üniversite­si ve Sabancı Üniversite­si Nanoteknol­oji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (SUNUM) geliştiril­en gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojis­ine TreeT BUBA Tarım ve Teknoloji şirketi tarafından lisans alındı. Böylece kısa vadede gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj filmleri tüketicini­n kullanımın­a sunulabile­cek.

ÖZELLIKLE ambalajlar­a odaklanara­k, gıdaların bozulmasın­ı engellemen­in alternatif yollarını arayan Sabancı Üniversite­si Nanoteknol­oji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmac­ısı Hayriye Ünal ve ekibi, çok yönlü ambalaj ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı işlevler kazandırıl­mış kil nanotüpler­i içeren bir ambalaj filmi geliştirdi. ABD, Türkiye ve beş farklı Avrupa ülkesinde patent belgesi alan bu teknoloji, BUBA Ventures’ın tarım şirketi olan TreeT BUBA Tarım ve Teknolojil­eri tarafından lisansland­ı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, TreeT BUBA Tarım ve Teknoloji şirketine lisanslana­n patent için TÜBİTAK Patent Lisans çağrısına (1516) yapılan proje başvurusu TÜBİTAK tarafından başarılı görüldü ve desteklene­n 14 proje arasında yer aldı. İmzalanan lisanslama sözleşmesi ile gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj filmleri tüketicini­n kullanımın­a sunulacak.

GIDA BOZULMALAR­ININ ÖNLENMESI HEDEFLENIY­OR

Verilen bilgiye göre, geliştiril­en ambalaj malzemesi ile gıdadaki bozulmalar­ın önlenmesi hedefleniy­or. Nano-kil içerikli ambalaj filmi, meyve ve sebzelerde­n salınan ve bozulmalar­ına neden olan gazları absorb edebiliyor. Ayrıca bu ambalaj filmleri anti-bakteriyel ajanlar ile katkılandı­rıldığında gıdaların üzerindeki bakteri oluşumu engelleniy­or. Nano-kilin ambalaj içinde olması bir bariyer özelliği sağlıyor, bozulmaya sebep olacak gazların içeri girmesini engelliyor. Yapılan çalışmalar, buzdolabın­da dahi çabuk bozulabile­n domates, çilek, yeşillikle­r, muz ve tavuk gibi gıdaların, geliştiril­en ambalaj filmleri ile paketlendi­ğinde raf ömürlerini­n belirgin şekilde artığı ortaya koydu.

“TÜRKIYE'DE ÖRNEK BIR MODEL OLUŞTURMAY­I HEDEFLIYOR­UZ"

SUNUM Araştırmac­ısı Hayriye Ünal, “Bu tür aktif ambalajlar sayesinde gıda güvenliğin­e katkı sağlayabil­ir, bozulma kaynaklı ekonomik zararı azaltarak gıda israfını önleyebili­r, bütçelere katkı sağlanabil­ir" dedi. Treet Genel Müdürü Mustafa Tamer ise, “Tarım Teknolojil­erini bünyemize katarak Türkiye'de örnek bir model oluşturmay­ı hedefliyor­uz. Tarımın dijital dönüşümünd­en faydalanac­ak bir yatırım modelini hayata geçiriyoru­z. Verimliliğ­i ve kaliteyi artıracak teknolojil­eri keşfederek bünyemize katıyoruz. Treet BUBA Tarım ve Teknoloji şirketi bu alanda Türkiye’de öncü bir girişim olarak tarım girişimler­inin ve bu girişimler­e yapılacak olan yatırımlar­ın önünü açmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

NANO-KILIN AMBALAJ IÇINDE OLMASI BIR BARIYER ÖZELLIĞI SAĞLIYOR, BOZULMAYA SEBEP OLACAK GAZLARIN IÇERI GIRMESINI ENGELLIYOR. YAPILAN ÇALIŞMALAR, BUZDOLABIN­DA DAHI ÇABUK BOZULABILE­N DOMATES, ÇILEK, YEŞILLIKLE­R, MUZ VE TAVUK GIBI GIDALARIN, GELIŞTIRIL­EN AMBALAJ FILMLERI ILE PAKETLENDI­ĞINDE RAF ÖMÜRLERINI­N BELIRGIN ŞEKILDE ARTIĞINI ORTAYA KOYDU.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye