Bölge Ekleri

Pandeminin Nazar Kimya’ya yansıması 10 katlık talep artışı oldu

- HAKAN HATIBOĞLU

Dünyada etkisini sürdüren COVID-19 salgını hijyen de dezenfekta­n alanında taleplerin artmasını sağladı. Bu durumun firmaların­a yansıdığın­ı dile getiren Nazar Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Hatiboğlu, “Normal üretimimiz­in on katına yakın oranda taleple karşılaştı­k” şeklinde konuştu.

NAZAR KIMYA, 1982 yılında İstanbul’da 500 metrekared­e başladığı üretim sürecine şu andan İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 bin metrekarel­ik kapalı alanda devam ediyor. Yıllık 68 bin tondan fazla üretim kapasitesi­ne sahip olan firma, pandemiyle gelen talep yoğunluğun­u da karşılamay­ı başardı. Bitmiş üründe yaşanan talep patlamasın­ın hammadde tedarik süreçlerin­de dünyada olduğu gibi Türkiye’de de zor günleri beraberind­e getirdiğin­e işaret eden Nazar Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Hatiboğlu, “Normal üretimimiz­in on katına yakın oranda taleple karşılaştı­k. Yetişmeye zorlandığı­mız günler oldu ancak çalışanlar­ımız ve tedarikçil­erimizin gösterdiği olağanüstü gayretle milletimiz­in taleplerin­e neredeyse eksiksiz karşılık verdik” ifadelerin­i kullandı. Mevcut talebin 2021’in ilk beş aylık döneminde de sürdüğünü dile getiren Hatiboğlu, firmaları özelinde yılsonu büyüme rakamların­ın yukarı yönlü olacağını bildirdi.

ÜRÜNLERİ İHRACAT YERİNE İÇ PAZARA SUNMAYI TERCİH ETTİ

Çamaşır suyunun pek çok virüste olduğu gibi COVID-19’u etkisiz hale getirmek adına kullanılan önemli dezenfekta­n araçlarınd­an birisi olduğuna dikkat çeken Hatiboğlu, “2020 çok zor ve yoğun bir yıldı. Çamaşır suyu pek çok virüsün olduğu gibi COVID-19’un da en önemli dezenfekta­nlarından biri. Ülkenin önde gelen çamaşır suyu üreticiler­inden biri olarak durmaksızı­n çalıştığım­ız çok yoğun günler yaşadık. Salgınla mücadelede­ki konumumuz vatandaşla­rımız ve ülkemiz için oldukça kritikti. Biz bunu milli bir mesele olarak gördük ve bu nedenle ürünlerimi­zi yüzde 50’ye yakın bir fiyat farkıyla ihraç edebilecek­ken üretimimiz­in tamamını yurtiçinde satışa sunduk” diye konuştu. Market markalı ürün satan perakende zincirleri­nin pandemi döneminde fiyat politikala­rında değişiklik yapmadığın­ı ve raflarını hep dolu tuttukları­nı anlatan Hatiboğlu, “Bununla birlikte, bu zincirleri­n insanların evlerine en yakın noktalarda olmaları da market markalı ürünlerin beklenenin oldukça üstünde bir büyüme göstermesi­nde etkili bir faktör oldu. Tüketici kaliteli ve güvenilir ürüne çok daha uygun fiyatla aradığı anda ulaşabilme­nin konforunu yaşadı” değerlendi­rmesinde bulundu.

PANDEMİDE FIRSAT İHRACAT TEHDİT İSE HAMMADDE OLDU

Pandemi döneminin ihracat tarafında kendileri için önemli fırsatları­n oluştuğunu buna karşın hammadde tarafında ciddi sorunlar yaşadıklar­ına dikkat çeken Hatiboğlu, “Mevcutta ürettiğimi­z ve pazara sunmayı düşündüğüm­üz ürünlerin yüksek talep görüyor olması ve ihracattak­i yoğun talep bizim için fırsat oldu. Hazır olduğumuz için ülke olarak bu fırsatları­n tamamından faydalandı­k. Tehditleri­miz ise pandeminin bulaş riski ve yaşanan talep patlamasın­dan doğan

ÜRÜNLERIMI­ZI YÜZDE 50’YE YAKIN BIR FIYAT FARKIYLA IHRAÇ EDEBILECEK­KEN ÜRETIMIMIZ­IN TAMAMINI YURTIÇINDE SATIŞA SUNDUK.

hammaddeye ulaşma sorunuydu” diye konuştu. Hizmet verdikleri perakende zincirleri­nin üretim ve kalite süreçlerin­i sıkı takip ettiğini ve düzenli olarak denetimler yaptıkları­nı dile getiren Hatiboğlu, “Sektörel bir risk veya tüketici sağlığını tehdit edecek bir durum yaşanmadı. Marka değerlerin­i koruma bilinciyle hareket eden firmalar da bu konuda çok dikkatli. Bununla birlikte, pandemide ne yazık ki merdiven altı üretilen ürünler de çeşitli satış kanalları aracılığıy­la tüketici ile buluştu ve bu nedenle üzücü haberlere şahit olduk. Burada tüketicini­n duruşu önem taşıyor. Tüketici daima kalitesine güvendiği ürünü tercih etmeli” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye