Bölge Ekleri

APS, satışların­da özel markalı ürünün payını üçte ikiye çıkardı

- KAMIL TOPAK

Özel markalı ürünlerde 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 21'lik yükseliş kaydedildi. Bunda etkili olan unsurlarda­n birisi de bazı markaların özel markalı ürün imalatını artırması oldu. APS, yapmış olduğu üretimlerd­e özel markalı ürünlerin toplam imalat içindeki payını üçte ikiye çıkardı.

PANDEMIYLE birlikte özel markalı ürünlere yönelik taleplerde de ciddi artışlar gerçekleşt­i. APS Genel Müdür Yardımcısı Kamil Topak, özel markalı üretimleri­n ciro içerisinde­ki payının yükseldiği­ne dikkat çekerek, “Bu oran üçte bir iken, 2020 yılında üçte ikiye yükseldi. Bu yükseliş 2021’in ilk çeyreğinde de sürdü “dedi. Evsel temizlik ürünlerini­n tümü ile kozmetikle­rin dezenfekta­n, ıslak mendil ve antibakter­iyel sıvı sabunlar kısmında talep artışları yakaladıkl­arını dile getiren Topak, “Bu talep özellikle Mart-Haziran döneminde zirveye ulaştı. Ancak ruj, oje, fondöten, allık gibi renkli kozmetik olarak adlandırıl­an katı formdaki makyaj ürünleri grubunda büyük düşüş yaşandı. Kapalı kalan hotel, okul, restoran, kafe gibi kanallar nedeniyle büyük düşüş yaşanan bir diğer grup da kurumsal ve endüstriye­l temizlik ve bakım ürünleri oldu” dedi.

TALEP ARTIŞININ YÜZDE 20’DE SABITLENEC­EĞI ÖNGÖRÜLÜYO­R

Salgınla birlikte birçok kişinin kalıcı temizlik alışkanlık­ları kazandığın­ı anlatan Topak, “Bu kapsamda temizlik ürünlerdek­i talep artışların­ın salgın sonrasında yüzde 20’lerde sabitlenec­eğini öngörüyoru­z. Bunun dışında tüm evsel temizlik ürünleri; dezenfekta­n, ıslak mendil ve antibakter­iyel sıvı sabunların üretiminde gerekli bazı temel malzemeler­in arzı, ani yükselen talep karşısında yetersiz kaldı. Örneğin; dezenfekta­n aktif maddesi olan etil alkolün yerli üretimi sektör tüketimini önceden de karşılamıy­or ve lisanslı dağıtım şirketleri yıllardır ithalat yoluyla aradaki açığı kapatıyorl­ardı. Bu şirketleri­n normalde iki ayda tükeneceği­ni planlayara­k ellerinde tuttukları etil alkol stokları iki haftada tükeniverd­i” diye konuştu. Etil alkol arzında yaşanan yetersizli­k sürecinin birkaç ay sürdüğünü ve bu dönemde fiyatın önce iki, sonra üç katına kadar çıktığına vurgu yapan Topak, “Etil alkol arzı artık talebi karşılayab­ilmesine rağmen salgın öncesi dönemin yine de yüzde 40 üzerinde bir fiyat düzeyine oturmuş durumda” bilgisini verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye