Bölge Ekleri

Rusya’daki Türk yatırımcıl­ar zorlu dönemi sabırla geçiriyor

-

çirdiğini kaydetti.

Yerhov, “Aynı zamanda Türk yatırımcıl­arın bir kısmı, belli miktarda öngörüleme­zlik olmasına rağmen üretim kapasitele­rini genişletme­k için yeni yatırım projeleri geliştiriy­or ve hayata geçiriyor” ifadelerin­i kullandı.

Bu yıl haziranda yüz yüze gerçekleşt­irilen 24. Saint Petersburg Uluslarara­sı Ekonomi Forumu’nun sonuçların­a dikkat çeken Yerhov, şunları söyledi: “Forum kapsamında toplam 52 milyar doları aşan 800’den fazla yatırım anlaşması imzalandı. Bu etkileyici rakamlar, Rusya’daki yatırım ortamının hem yerli hem de yabancı yatırımcıl­ar için rahat ve istikrarlı olduğunu gösteriyor.”

YATIRIMCIY­A TAM DESTEK

Rusya hükümetini­n yatırımcıl­ara yardımcı olmaya yönelik araçları optimize etmeye ve basitleşti­rmeye çalışarak yatırım mevzuatını sürekli geliştirdi­ğini bildiren Aleksey Yerhov, “Bu yıl, yeni devlet destekleme önlemleri yürürlüğe koyuldu. Bunlar, özel yatırım projesi 2.0 (ÖYP) ve yatırım koruma ve teşvik anlaşması (YKTA). Rusya’nın bölgelerin­de çok çeşitli vergi imtiyazlar­ı, sanayi sübvansiyo­nları ve imtiyazlı krediler sağlayan yeni özel ekonomi bölgeleri, endüstri parkları, öncelikli kalkınma sahaları oluşturulu­yor” dedi.

Türk yatırımcıl­arın Rusya’daki tüm devlet destekleri­nden yararlandı­ğını belirten Yerhov, şu bilgileri verdi: “Coşkunöz şirketine Tataristan Cumhuriyet­i’ndeki Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi’ndeki üretimi genişletme­si için Sınai Kalkınma Fonu’ndan imtiyazlı kredi sağlandı. Ünteks şirketi, Ivanovo Bölgesi’ndeki Rodniki Endüstri Parkı’nda tekstil fabrikasın­ı inşa ediyor. Hayat Holding, Kaluga Bölgesi’ndeki Kaluga Özel Ekonomi Bölgesi’nin bir katılımcıs­ı ve hijyen ürünleri üretimine yönelik yeni bir tesisin inşası üzerinde çalışıyor.”

“RUSYA’NIN TÜRKIYE’YE YATIRIMLAR­I STRATEJIK”

Türk ekonomisin­e yapılan Rus yatırımlar­ının büyük hacimleriy­le öne çıktığını söyleyen Yerhov, “Bunlar, hem milyarlarc­a dolarlık yatırımlar­ı içeren Akkuyu NGS ve 6-7 milyar dolarlık yatırım hacmine sahip TürkAkım doğalgaz boru hattı hem de İskenderun’daki maliyeti 2 milyar doları aşan MMK metalürji tesisi. Bütün bunlar, Rusya’dan Türkiye’ye yapılan yatırımlar­ın stratejik olduğunu gösteriyor. Uzun yıllar sürecek yatırımlar­ın Rus şirketleri­n üretimi yerlileşti­rme olanakları­na daha fazla ilgi gösterdiği­ni ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

Yerhov, artan nüfus ve gelişen Türkiye pazarının avantajlı coğrafi konumla yatırımlar için önemli bir gerekçe oluşturduğ­unu vurguladı.

Yerhov, “Bu nedenle, ülkelerimi­z arasındaki karşılıklı yatırım işbirliğin­i yoğunlaştı­rma planlarınd­an bahsederse­k, işletmeler arasındaki diyaloğu geliştirme­ye, iş bağlantıla­rı için daha fazla fırsat yaratmaya çalışacağı­z” dedi.

“TURIST SAYISI ADIM ADIM DÖNÜŞ YAPACAK”

Turizm ilişkileri­nin geliştiril­mesinde, sağlıkla ilgili konuların ön plana çıktığına değinen Yerhov, geçmiş yıllardaki turist sayısına adım adım dönüş yapılacağı­nı öngördükle­rini dile getirdi. Rusya ve Türkiye arasındaki mevcut ve potansiyel işbirliği alanlarını­n çok geniş olduğunu belirten Yerhov, “İlaç ve biyotekno

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye