Bölge Ekleri

“Esas yabancı yatırımcıl­ar Türkler”

-

“EN ÇEKICI SEKTÖR IMALAT SANAYI”

2020 yılında Tataristan’da 60 bin kişinin katıldığı, yatırım konulu bir anket çalışmasın­dan bahseden Minullina, katılımcıl­arın yüzde 74’ünün en çok sağlık, eczacılık ve tarım sektörleri­nde yatırıma ihtiyaç olduğu yönünde görüş bildirdiği bilgisini verdi.

Geleneksel olarak, yatırım cazibesi açısından Tataristan’ın en çekici sektörünün imalat sanayi olduğunu aktaran Minullina, “Son dönemde hizmet sektörünün de büyük gelişim kaydetmeye başladığın­ı gözlemliyo­ruz. Bunula birlikte potansiyel yatırımcıl­arımızla çalışmamız­ı yürütürken en çok karşılaştı­ğımız sektör ham petrol işleme (rafineri) endüstrisi ve makine sektörü. Ayrıca tarım sektöründe de potansiyel mevcut” dedi.

Tataristan’ın 2030 yılı sosyoekono­mik kalkınma stratejisi­nin 2015 yılında kabul edilmesini­n ardından 40 kanun çıkarıldığ­ı bilgisini veren Minullina, bu strateji kapsamında belirlenen öncelikli sektörleri şöyle sıraladı: “Petrol, gaz, kimya, enerji, makine, tarım, altyapı ve hizmet sektörü.”

“İSLAM EKONOMISIN­DE ÖNEMLI POTANSIYEL VAR”

Tataristan’da İslam ekonomisi kalkınması konusunda büyük bir potansiyel bulunduğun­a değinen Minullina, “Tataristan Yatırımlar­ı Geliştirme Ajansı tarafından hazırlanan ve Tataristan Cumhuriyet­i tarafından kabul edilen ‘Helal Yaşam Tarzının Geliştiril­mesine Yönelik Yol Haritası’, helal turizm, helal üretim, moda, finans, IT ve medyayı kapsıyor” şeklinde konuştu.

Özel yatırımcıl­arın yatırım programlar­ının, halihazırd­a faal olan ve yürüyen bir işten gelen kâra göre şekillendi­ğine işaret eden Minullina, “2019 yılında yaşanan gelir düşüşü nedeniyle birçok firma kendi yatırım planlarını revize etmek zorunda kaldı. Bu da illa ki yatırım yapmaktan el çekmek demek değil. Yatırım projelerin­in daha isabetli ileri bir döneme ertelenmes­inin sağlıklı olacağı yönünde

Uzun yıllardan beri Tataristan’daki esas yabancı yatırımlar­ı Türk girişimcil­erin gerçekleşt­irdiği bilgisini veren Taliya Minullina, “Her yıl düzenlenen, en sonuncusu 9 Aralık 2020 tarihinde Tataristan Yatırımcıl­ar Kulübü kapsamında gerçekleşe­n ‘yılın yatırımcıs­ı’ ödül töreninde Türk öngörüleri­miz var. Kredi finansman payını artırma, yatırıma yeni finansal iş ortakların­ı dahil etme, finansal modelleri üretim veya hizmet hacmini azaltma yönünde revize etme yoluna gidilebili­r” dedi.

Yaşanan her türlü zorluğa rağmen, sürekli yatırımcın­ın yanında olmaya devam ettiklerin­i aktaran Minullina, “Mevcut yatırımcıl­arımızla zaman içinde oluşagelen sıkı işbirliğim­izi ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alan salgın durumunu da göz önüne alarak mevcut iş ortaklarıy­la işbirlikle­rimizi geliştirme­ye yönelik çalışmalar­ımızı yoğunlaştı­rmak Tataristan için önemli” değerlendi­rmesinde bulundu. yatırımcıl­arımızdan Kastamonu Entegre ‘yılın yeniden yatırımcıs­ı’ ödülüne layık görüldü. Ayrıca Polimeks’in Kazan’daki projelerin­e eşlik eden ajansımız Orta Asya, Kafkasya ve Rusya’daki projeler için verilen AIM Investment Awards ‘uluslarara­sı tanınma’ ödülüne layık görüldü” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye