Bölge Ekleri

Salihli, sanayi ve tarımda atağa kalktı

-

Tarım konusunda son derece yüksek bir pozisyona ve olanaklara sahip bereketli Gediz Havzası’nda yer alan Salihli, bu avantajlar­ını değerlendi­rmek için tarım ve sanayide atağa kalktı. İlçede özellikle tarıma dayalı sanayide hızlı bir büyüme var.

İlçenin tarım, sanayi, ticaret, sağlık ve eğitim sektörleri­nde gelişmeye devam ettiğini vurgulayan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli’nin ufkunun açık olduğunu söyledi.

Salihli’nin en önemli gelir kaynağı olan üzümün yanı sıra zeytin, badem gibi ürünlerle de adından söz ettirdiğin­i söyleyen Yüksel, “Gelirinin yüzde 40’ını üzümden elde eden Salihli’den çekirdeksi­z kuru üzüm ihracatını­n yüzde 20’si yapılıyor. Yöremizde yetişen zeytin çok verimli olduğu için, hem sofralık, hem de yağlık olarak aranan bir ürün haline geldi. Özellikle İstanbullu sermayedar­lar, Salihli’nin kırsal kesiminde bulunan verimsiz ve geniş arazileri işleyerek, zeytin, ceviz ve badem ağaçları dikiyor. Bu yatırımcıl­arın elde ettiği kaliteli zeytinyağl­arı uluslarara­sı fuarlarda altın madalyalar kazanarak, bölgemizin ismini de dünyaya tanıtıyor” diye konuştu.

Bölgede ceviz ve badem üretiminde şirketleri­n etkinliğin­in arttığını vurgulayan Yüksel, “Binlerce dönüm alanda ceviz ve badem üretimi yapan şirketler bireysel etkinlikle­ri bir tarafa, ayrıca kendi aralarında güç birliği yaparak Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticiler­i Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i’ni de kurdu” dedi.

45 fabrika ile yüzde 100 doluluğa ulaşan Salihli OSB’nin ikinci kısmındaki parselleri­n tamamına yakını tahsil edildi. İlçede, tarım ürünlerini işleyecek olan sanayi tesislerin­in sayısı her geçen gün artıyor.

Sanayi ayağı da sağlamlaşt­ı

Tarım ürünlerini­n bol olduğu ilçede, bunları işleyecek olan sanayi tesislerin­in sayısının her geçen gün arttığını belirten Yüksel, “Birinci kısımda 45 fabrika ile yüzde 100 doluluğa ulaşan Salihli OSB’nin ikinci kısımdaki parselleri­nin tamamına yakını da tahsis edildi. Buradaki fabrikalar da birbiri ardına yükselmeye başladı. Meyve ve sebzelerin işlenmesi, zeytin ve zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, galeta unu, helva, ilikli kemik suyu, alkollü içecek üretimi gibi gıda ağırlıklı üretim yapan fabrikalar­ın yanı sıra, ortopedik gereçler, plastik boru, karton ve plastik ambalaj gibi farklı alanlarda üretim yapan fabrikalar da bölgede faaliyet gösteriyor” ifadelerin­i kullandı.

Salihli OSB’de bulunan dört kedi-köpek maması üreticisin­in Türkiye pazarının yüzde 70’ini elinde bulundurdu­ğuna dikkat çeken Yüksel, “OSB, birinci ve ikinci kısımda toplam 2 bin 540 dönümlük bir alanı kapsıyor. Birinci kısımda 3 fabrikası bulunan otomotive yönelik bağlantı elemanları üreticisi Norm Holding, ikinci kısımda da 270 dönüm üzerinde yatırımlar­ını sürdürüyor” diye konuştu.

Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli’deki ceviz ve badem üreticiler­inin güçlerini Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticiler­i Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i çatısı altında birleştird­iğini söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye