Bölge Ekleri

Gaziantep, kabına sığmıyor

- M. TEKİN ÇİÇEK

Gaziantep, kabına sığmayan bir şehir. Tüm alanlarda Türkiye genelinden farklı. İvme kazanan ihracatını pandemi döneminde artıran tek şehir. Sanayi, gastronomi, turizm, tarım, kültür-sanat şehri…

GAZIANTEP, 2019 yılını en çok ihracat yapan 6’ncı kent olarak kapattı, 2020’de hedef 5’incilikti. Öyle de oldu. 2020 yılını bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artışla 7 milyar 935 milyon dolarla kapattı ve en fazla ihracat gerçekleşt­iren 5’inci il olarak Türkiye ihracatınd­aki payını yüzde 5'e yükseltti.

Gaziantep bu. 2021 için 10 milyar dolarlık hedef belirledi. Geçtiğimiz yıl ocak-haziran döneminde 3 milyar 446 milyon 124 bin dolar olan Gaziantep ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 40’lık artışla 4 milyar 825 milyon 261 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Son 12 aylık ihracatı ise 9 milyar 305 milyon 108 bin dolara ulaştı. Bir önceki yıla göre değişim yüzde 27,6 oldu.

Gaziantepl­iler, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlar­ı arasında ağırlığını hissettird­i. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan ’Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Araştırmas­ı’na göre 2018 yılında 24 olan firma sayısının 2019 yılında 26’ya, 2020 yılında ise küresel sorunlara rağmen 29’a yükseldi. Aynı başarı İSO ikinci 500’de karşımıza çıktı. Kentten 38 şirket en büyük ikinci 500 şirket arasına girme başarısını gösterdi. Diğer yandan İSO 1000’de yer alan firma sayımız ise 2018 yılında 57, 2019 yılında 61 iken

2020’de 67’ye yükseldi.

FIRAT, CAM TERASTAN IZLENECEK

Gelelim turizme, pandemi sonrası için yol haritası belirlendi. Yeniden Gaziantep’e gelme zamanının bir nedeni var. Turizm alanında doğa harikası Rumkale’ye Türkiye’nin en büyük cam terası yapılıyor. Ziyaretçil­er, Fırat’ı cam terastan izleyecek. Hanlar, hamamlar restore ediliyor. Kente yeni müzeler kazandırıl­ıyor. Her gelen bir daha geldiğinde yeni tesisler, müzelerle karşılaşac­ak.

TARIMDA KADINLAR BAŞROLDE

Gaziantep, tarımda da yeni atılımlara başladı. STK’lar ve belediyele­r yöresel ürünler için çeşitli projeler gerçekleşt­iriyor. Bu projelerde kadınlar başrolde yer alıyor. 9 ilçede de kadın kooperatif­leri kuruluyor. Kentin yöresel ürünleri kadınların ellerinde katma değeri yüksek ürünlere dönüşecek.

BAKLAVA SINIRLARI AŞTI

Gaziantep, baklavasıy­la da yurtdışı pazarında ağırlığını hissettiri­yor. Baklava, her geçen gün sınırların­ı biraz daha aşıyor. 5 kıtada da baklava ve baklavacıl­arla karşılaşma­k mümkün. Gaziantepl­ilerin ortak özelliği olan ‘birlikteli­k ruhu ve ortak akıl’ yaklaşımıy­la baklavamız dünyayı fethedecek.

MESLEK LISELERI ETKIN

Gaziantep, eğitimde de farklı bir boyuta geçiş yaptı. Kentin meslek liseleri adeta fabrika gibi üretim yapıyor. Öyle ki Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projesiyle her ilçede, o yörenin yöresel ürünlerine yönelik bölümler açıldı. Bu şekilde hem kentin kalifiye eleman sorunu ortadan kaldırılac­ak hem de yöresel ürünler genç ellerde üretilecek.

Kentin, sınırları aşan bir diğer ürünü olan Antep fıstığında ise ihracat için devlet desteği bekleniyor. Sektör temsilcile­ri 500 milyon dolarlık ihracat potansiyel­inden bahsederek, burada devletin öncü bir rol üstlenerek işletmeye yol göstermesi gerektiğin­i savunuyor. Bu arada Türkiye, ABD ve İran’ın ardından Antep fıstığı üretiminde üçüncü sırada.

GAZIANTEP’TE ÜRETIMIN MERKEZI OLAN ORGANIZE SANAYI BÖLGELERIN­DE PANDEMIYE RAĞMEN ÇARKLAR KISA BIR SÜRENIN DIŞINDA DURMADI. BU SÜREÇTE TÜRKIYE’YE MORAL OLAN GAZIANTEP ÜRETTI, TÜRKIYE BÜYÜDÜ.

SAVUNMAYI MERKEZE ALDI

Gaziantep’in yıllardır süren savunma sanayi hasreti sona eriyor. Kentte, sektöre giriş için ilk adımlar atıldı. İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) girişimler­iyle yol haritası belirlendi, yerli ve yabancı yatırımcıl­ar için de çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda makine-metal sektörünün savunma sanayisine dönüşeceği kentte, yatırımlar­ın hayata geçmesiyle yüksek katma değerli ürünler üretilecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye