Bölge Ekleri

Kentimiz, sanayi ve ihracatta ivme kazanıyor

- DAVUT GÜL

Gaziantep alan bakımından Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip şehri. İlimiz 2021 yılı ocak – mart döneminde Türkiye ihracatını­n yüzde 8,77’sini gerçekleşt­irdi. Kişi başına düşen ihracat miktarı da Türkiye ortalaması­nın bir hayli üstünde. İlimizin dünya genelinde 186 ülkeyle ticaret ilişkisi bulunuyor.

GAZIANTEP’IN ihracat şehri olmasının tesadüf olmadığı mevcut göstergele­re bakıldığın­da rahatlıkla anlaşılıyo­r ve geleceğe yönelik umutlar giderek artıyor. Bu anlamda ilimiz sanayi altyapısı yönünden diğer illere örnek durumda. İmalat sanayi bölgesel kapasitesi, istihdam gücü, ihracat potansiyel­i açısından Gaziantep’in en güçlü yönü olarak diğer ekonomik birimler arasında bir adım öne çıkıyor.

Gaziantep alan bakımından Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip şehri. Kentimiz 2021 yılının ocak– mart döneminde Türkiye ihracatını­n yüzde 8,77’sini gerçekleşt­irdi. Buna göre kişi başına düşen ihracat miktarı da Türkiye ortalaması­nın bir hayli üstünde gerçekleşt­i. Ayrıca Gaziantep’in dünya genelinde 186 ülkeyle ticaret ilişkisi de bulunuyor.

REKOR ÜSTÜNE REKOR

Yıl bazında bakıldığın­da 2020 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 6,1’lik artışla toplam 7 milyar 932 milyon 652 bin dolarlık ihracat gerçekleşt­i. 2021 yılı ocak-nisan döneminde ise 2020 yılının aynı dönemine oranla yüzde 36,9’luk artışla toplam 3 milyar 170 milyon 161 bin dolarlık, ocak-haziran döneminde ise yüzde 40’lık artışla 4 milyar 825 milyon 261 bin dolar ihracat yapıldı. Mevcut rakamlar ışığında Gaziantep Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 5’inci ili oldu.

Sanayi bölgemizde elektrik tüketimi 2021 yılı Haziran ayında geçen yıla göre yüzde 17,3’lük artış ile 503 milyon 123 bin kilovatsaa­te yükseldi. Ticari üretime yönelik bütün rakamlar 2020 yılının sonuyla 2021 yılının başı itibariyle tüm olumsuzluk­lara ve pandemi döneminin kısıtlamal­arına rağmen Gaziantep’in sanayiyle ihracatta yukarı yönlü bir ivmeyle yoluna devam ettiğini, rekor üstüne rekor kırdığını, bu çerçevede elde edilen yüksek başarı ivmesi de şehrin geleceğe hazırlandı­ğını gösteriyor.

PANDEMI DÖNEMININ ORTADAN KALKMASIYL­A INANIYORUM KI GAZIANTEP REKABETÇI ŞEHIR OLMASININ DA AVANTAJINI KULLANACAK. BÖYLECE DÜNYADA OLUŞACAK YENI KONJONKTÜR­E ÇABUK ADAPTE OLACAK VE GELECEĞIN BAŞARILI ŞEHIRLERI ARASINDAKI YERINI DAHA DA YÜKSEKLERE TAŞIYACAK.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye