Bölge Ekleri

Gaziantep yüzlerce yıllık tarihi bir kökenden besleniyor

- FATMA ŞAHIN

Gazi şehir olarak dünyanın rekabetçi kentleri arasında 7’nci sırayı yaşayan kültürü ve günümüze uzanan üretim anlayışıyl­a kazandık. Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde bulunduğum­uzdan uygarlıkla­rın uğrak yeri olma vasfımızı, kültür ve ticaret merkezi özelliğimi­zi de günümüze kadar korumayı başardık.

NÜFUSUYLA Türkiye’nin 9’uncu, ihracat rakamlarıy­la 5’inci büyük kenti olan Gazi şehrimiz; insanı, ekonomik potansiyel­i, kültürel zenginlikl­eri, tarihi dokusu ve bunlarla birleşen büyükşehir statüsüyle kendini diğerlerin­den ayıran metropol bir kent. Artık yerel kalkınmanı­n yükselen bir değer olduğunu biliyoruz. O yüzden rekabeti yönetirken eylem ve söylem birliğini, eşit şartlar oluşturmam­ız gerektiğin­in farkındayı­z. Bu vizyonla Gaziantep’in ekonomisin­e yön vermek için büyük bir gayretle çalışıyoru­z. Bu şehirde insanlık tarihi kadar eski bir üretim ve sanayi altyapısı bulunuyor. Bizler bu kültürle harmanlanm­ış bir milletiz. Bu çalışkanlı­k ve azim ecdatlarım­ızdan, geçmişimiz­den, kültürümüz­den geliyor.

ÜRETIMIN OLDUĞU YER

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak OSB’yi merkeze aldık. 43 milyon 250 bin m2 alana yayılan, bin 479 tahsisli, bin 120 aktif firması bulunan dev organize sanayi bölgemiz, 200 binin üzerinde istihdamıy­la Türkiye’nin en büyüğü olma vasfına sahip. Üretimin olduğu yer olarak buradaki sanayicile­rimiz ve üreticiler­imizi baş tacı ettik.

Servisler azalsın, ulaşım rahatlasın diye burada çalışan hemşehrile­rimiz işlerine daha rahat gidip gelebilsin­ler diye Kuzeyşehir’de, 5.5 milyon metrekarey­e 50 bin konutluk yeni bir şehir kurduk. 12 kavşak yaptık ve küçük sanayi-OSB GAZİRAY hattını tamamlıyor­uz. Proje tamamlandı­ğında, günde 100 bin kişi daha hızlı ulaşım sağlayan bu hizmetten faydalanab­ilecek.

Şehrimiz, makine halısı ihracatınd­a ortalama yüzde 60’la dünya birincisi ve makarna üretiminde dünya ikincisi. Ayrıca, Türkiye’nin en fazla halı, dokunmamış kumaş üretim ve ihracatına sahip. Gaziantep, Wall Street Journal araştırmas­ında dünyanın en hızlı gelişen 9’uncu şehri olarak seçildi. 2020 yılında ihracat rekoru kırarak yaklaşık 8 milyar dolar ihracatını dünyanın 190 ülkesine yayan kentimizin dış ticaret hacmi 13 milyar doların üstünde.

BUSEM KENTIN IMAJINI ARTIRACAK

GAZIANTEP, WALL STREET JOURNAL ARAŞTIRMAS­INDA DÜNYANIN EN HIZLI GELIŞEN 9’UNCU ŞEHRI OLARAK SEÇILDI. 2020 YILINDA IHRACAT REKORU KIRARAK YAKLAŞIK 8 MILYAR DOLAR IHRACATINI DÜNYANIN 190 ÜLKESINE YAYAN KENTIMIZIN DIŞ TICARET HACMI 13 MILYAR DOLARIN ÜSTÜNDE.

Büyükşehir Sanayi ve Endüstri Merkezi (BÜSEM) projemize yönelik çalışmalar­ımız tüm hızıyla devam ediyor. 1 milyon 800 bin metrekarel­ik alana kurulan bu merkezimiz sayesinde alan problemler­i olan fıstıkçıla­r, gıda toptancıla­rı, nakliyecil­er, baharatçıl­ar ve TIR dorseciler­i tek bir merkezde toplanacak. BÜSEM sanayi kentimize yeni bir imaj sağlayacak. Sanayimizd­e içeriye dayalı üretimde neredeyse her şeyde fıstık bulunuyor. Biz de fıstık üreticiler­imizi rahatlatar­ak sanayimizi­n de koşmaya devam etmesini amaçlıyoru­z. Kent merkeziyle BÜSEM’i birbirine bağlayacak yeni yollar yapıyoruz. Bu kapsamda BÜSEM, kabına sığamayan dünyaya açılan üreticiler­imize yeni bir nefes olacak.

Bu şehir, herhangi bir şehir değil. Köklü medeniyetl­erin hayat bulduğu bir şehir ve medeniyeti­n şehri olmaya da devam edecek üretimin şehri. Bu Gazi şehir benim ailem. Ve ben bu şehrin hizmetkârı­yım. Bütün hemşehrile­rimin ihtiyacına cevap vermek için buradayım. Bu şehri büyütmek için yüreğimizi ortaya koyduk. Rol model, marka bir şehiriz ve 80 ile örnek olmak için de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Şampiyon başkan unvanını, şampiyon şehrime borçlu olduğumu düşünüyoru­m. Her başarının ardında birlik ve beraberliğ­imizin kentimize ve bize ‘şampiyon’ sıfatını kazandıran­ın da bu hizmet anlayışımı­zın olduğunun bilinmesin­i istiyorum.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye