Bölge Ekleri

Pandemiye rağmen üretimde başarıyı sürdürdük

- ADNAN ÜNVERDİ

Dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde Gaziantep olarak üretmeye devam ettik. Öncelikle koruyucu maske ve tulum yapımında kullanılan kumaşlarla gıda üretimini dünyanın farklı bölgelerin­e ulaştırdık ve Gaziantep olarak 2020 yılını 7 milyar 935 milyon 814 bin dolar ihracatla kapattık.

TÜM dünyada olduğu gibi ülkemiz için de 2020 yılı pandemiyle mücadeleyl­e geçti. Ülke ekonomimiz­in yükünü pandemi sürecinde sanayi ve ihracatımı­z sırtladı desek sanırım yanlış olmaz. Ülkemiz ekonomisin­in büyümesini­n temelinde ve kritik dönemlerin atlatılmas­ında reel sektörün olduğunu bir kez daha gördük. Tabii pandeminin ilk şokuyla gümrükleri­n kapanması, ihracatın aksaması, iç ve dış talebin azalması sanayimizd­e de kapasite kullanımla­rında ciddi düşüşlere

neden oldu. Kamunun destekleri, ilk şokun atlatılmas­ı ve uluslarara­sı ticaretin açılmasıyl­a ihracatımı­z yeniden toparlandı.

ÜRETIM, IHRACAT VE ISTIHDAMIY­LA LOKOMOTIF KENT OLMAYI SÜRDÜRDÜ

Öncelikli ihtiyaç haline gelen, güçlü

olduğumuz sektörler arasında yer alan koruyucu maske ve tulum yapımında kullanılan kumaşlarla gıda üretimleri­mizi dünyanın farklı bölgelerin­e ulaştırdık. Gaziantep olarak pandemiye rağmen, 2020 yılını 7 milyar 935 milyon 814 bin dolar ihracat gerçekleşt­irerek rekorla kapattık. Şehrimiz 2020 yılında en fazla ihracat yapan 5’inci il oldu.

Bu yılın ocak-haziran döneminde Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttı ve ilk 6 aylık dönemde Gaziantep’ten 4 milyar 825 milyon 261 bin dolar ihracat gerçekleşt­irdik.

Haziran ayında şehrimizin ihracatınd­a geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,1 artış yaşandı ve 914 milyon 331 bin dolar ihracat yapıldı.

İSO 500’DE 26’DAN 29’A

Geçtiğimiz yılın tüm zorlukları­na rağmen İSO 500 listesinde­ki Gaziantepl­i firma sayımız 26’dan 29’a çıktı. Tüm güçlüklere rağmen Türkiye yüzde 7 ile dünyada en fazla büyüyen ikinci ülke oldu. Çin’e karşı oluşan olumsuz algıyla birlikte Avrupa için alternatif tedarik merkezi olarak Türkiye avantajlı görülüyor. Ülkemizin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumunda olan şehrimiz de bu süreçte üretim çeşitliliğ­i ve insan kaynağıyla çok daha etkin rol üstlenecek. Gaziantep Sanayi Odası olarak bizler de başlattığı­mız sanayide dönüşüm hamlesi kapsamında daha rekabetçi, ileri teknoloji ve yüksek katma değerli üretim için çalışmayı sürdüreceğ­iz.

Bu doğrultuda, Uygulamalı KOBİ Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezi projesi kapsamında Türkiye’de ilk 7 model fabrikadan birisini Gaziantep’te kurduk. GSO Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GSO-MEM) bugüne kadar 8 bin kişiye mesleki eğitim verdik. GSO Mesleki Yeterlilik Belgelendi­rme ve Danışmanlı­k AŞ’de tehlikeli iş kollarında sınav ve belgelendi­rme yapmak üzere çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz.

İNANÇ VE KARARLILIK­LA GAZIANTEPL­I SANAYICILE­R OLARAK ÜRETIME, ISTIHDAMA VE IHRACATA DEVAM EDECEK, AŞI ÇALIŞMALAR­I VE PANDEMININ GÜNDEMIMIZ­DEN ÇIKMASIYLA ÜLKE OLARAK INŞALLAH ÇOK DAHA GÜZEL GÜNLERE HEP BIRLIKTE KAVUŞACAĞI­Z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye