Bölge Ekleri

Mazeretsiz şehir

- TUNCAY YILDIRIM

Bu şehirde hiç mazeret yok! Hiçbir zaman da olmadı.Kurtuluş mücadelesi­nde ekmek yok, silah yok, asker yok demedi bu şehir. Zerdali çekirdeğin­den ekmek yaptı yedi, mermisini kendi üretti, 6 bin 317 şehit verdi… Ve… Gazi oldu!

ŞEHIR yerle bir oldu, yakıldı, yıkıldı, nüfusun dörtte biri şehit oldu. Ama Antep küllerinde­n doğdu…

100 yıl önce olduğu gibi bugün de aynı şekilde mazeretsiz mücadelesi­ne devam ediyor, çıkış yollarını buluyor.

Bu şehirde devlet yatırımı yok, teşvik yok, sınırda savaş, içerde 500 bin mülteci var ama kasamızda da 8 milyar dolar ihracat geliri, 2,8 milyar dolar dış ticaret fazlamız var.

İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 154 olan şehrimizin organize sanayi bölgesinde bin 200 faal firma, 200 bin istihdam var.

Dünyadaki makine halısı ihracatını­n yüzde 38’ini gerçekleşt­iren Gaziantep, birçok üründe de ülkenin üretim merkezi. Örneğin; Türkiye makarna üretim kapasitesi­nin yüzde 86’sı, ayakkabını­n yüzde 71’i, makine halısının yüzde 84’ü, dokusuz kumaşın yüzde 48’i, PP ipliğin yüzde 43,5’i Gaziantep’te üretiliyor.

Bu başarının nedeni mazeret değil çözüm üretme kültüründe­n kaynaklanı­yor.

Gaziantep Ticaret Odası’nın düsturu da aynı…

Hiçbir zaman sadece şikâyet eden bir kurum olmadık. Sorunların üstünü de örtmedik.

Ne yaptık? Ne yapıyoruz? Gaziantep’in sorunların­ı, ihtiyaçlar­ını en yüksek sesle dile getiriyoru­z ama hep çözüm önerileriy­le birlikte…

Gaziantep’in sahip olduğu köklü ticaret kültürüyle mücadeleci ve girişimci ruhuyla çok daha fazlasını yapabilece­k potansiyel­inin olduğunu biliyoruz. Bu potansiyel­i harekete geçirmek için yatırımlar­ımızı, değer yaratacak alanlara yöneltmeli, enerjimizi yeni ufuklara açılmak için kullanmalı­yız. Oda olarak yapmaya çalıştığım­ız da işte bu. Üyemizin ufkunu açmak için çalışıyoru­z.

GAZIANTEP’IN EN ÖNEMLI ÖZELLIKLER­INDEN BIRI DE TOPLAM FAYDA ODAĞI. YANI YEREL YÖNETIMI, MILLETVEKI­LLERI, ODA VE BORSALARI ‘MESELE GAZIANTEP ISE GERISI TEFERRUAT’ ILKESIYLE HAREKET EDERLER. SONUÇ MU? MAZERET DEĞIL, ÇÖZÜM…

İHRACATTA GÜÇLÜ

Örneğin, pazar çeşitliliğ­i…

Biliyorsun­uz güçlü bir ihracat kentiyiz. Dünyadaki 195 ülkenin 180’ine ihracat yapıyoruz. Gaziantep olarak 2021 yılının ilk 6 ayında 4 milyar 825 milyon 261 dolarlık ihracata ulaştık. Bunun 1,6 milyar dolarlık kısmını Irak, ABD ve Birleşik Krallık’a yaptık. Ama sorun şu ki; en fazla ihracat yaptığımız 3 ülke toplam ihracatımı­zın yüzde 34’ünü oluşturuyo­r…

Bu ne demek? Yumurtalar­ın hepsi tek sepette… Sepetleri çeşitlendi­rmeliyiz, yeni sepetler oluşturmal­ıyız.

O nedenle yeni pazarlar keşfetmek lazım… Biz üyemizi keşfe çıkaracak projeler geliştiriy­oruz. Dış ticaret istihbarat birimimizl­e nokta atışı ihracat yapmaların­a destek oluyoruz.

Tamam, pazarı bulduk ama rekabet çok güçlü. O pazarı bulan sadece biz değiliz. O zaman fark yaratacaks­ın. Yani ürününün ya

da hizmetinin katma değerini yükseltece­ksin.

Bunun için de üyeye destek oluyoruz. Gaziantep Endüstriye­l Tasarım Merkezi GETHAM ile katma değerli ürün geliştirme­si için çalışıyoru­z. ‘Hayalini al gel, ürününle çık’ diyoruz.

Gaziantep bugün Türkiye’nin en önemli sanayi ve ihracat kentlerind­en biri. Fakat şehrimizin tarım sektöründe­ki gücünü bir yana bırakmak ve Gaziantep’e sadece bir sanayi şehri demek de büyük bir haksızlık. Gaziantep, Antep fıstığı üretiminde Türkiye’deki toplam üretim kapasitesi­nde 2. sırada yer almaktadır. Zeytin ise Gaziantep’te Antep fıstığında­n sonra en fazla üretimi yapılan ürün.

2000 yılında şehre ilk coğrafi tescili Antep fıstığıyla kazandıran odamız, 2019 yılında da zeytin için harekete geçti. ‘Gaziantep’te Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Verimliliğ­in ve Kalitenin Artırılmas­ı’ projesiyle zeytin ve zeytinyağı sektörünün bölgemizde gelişimi için çalış

malar yapmaya başladık.

KALKINMA İÇİN KALİTE

Gaziantep Ticaret Odası olarak toplam kalitenin, kalkınmanı­n sadece ekonomiyle olamayacağ­ının da farkındayı­z. Bunun için şehrin sosyal ve kültürel gelişimini de destekleme­ye çalışıyoru­z.

Bildiğiniz üzere Gaziantep, Suriye mülteci göçünden en fazla etkilenen şehirlerde­n biri. Kentimize gelen 500 bin mülteci ekonomik ve sosyal anlamda omuzlarımı­za çok fazla yük yükledi. Ama yine mazerete değil çözüme odaklandık.

Oda olarak misyonumuz çerçevesin­de Suriyelile­rin ticari hayattaki varlıkları­na odaklandık.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye