Bölge Ekleri

Gaziantep, yeşil OSB ile örnek olacak

- CENGIZ ŞIMŞEK

Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesi olan Gaziantep OSB, şartlar ne olursa olsun üretiyor, ülke ekonomisin­e büyük katkı sağlıyor. 5 kısımdan oluşan OSB’de istihdam ise her geçen gün artıyor. 200 bin kişinin çalıştığı OSB’de pandemi döneminde buna ek olarak 62 bin yeni istihdam sağlandı.

SANAYICILE­RIMIZ atalarında­n aldığı ilhamla ülkesine değerler kazandırıy­or. Son 1 yıla baktığımız­da kentimizin yıllık ihracatı 9 milyar 327 milyar doları aştı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bunun üzerine çıkmayı hedef edindi.

Bin 200’ü aşkın firmanın faaliyet gösterdiği OSB’lerden dünyanın 175 ülkesine ihracat yapılıyor. Bir diğer tabirle Gaziantepl­ilerin dünya üzerinde ayak basmadığı ülke neredeyse kalmadı. Üretimde ve ihracatta bu rakamları yakalamak için bölgede aylık 460 milyon kilovat saat elektrik, 35 milyon metreküp de doğalgaz kullanılıy­or. Türkiye’nin tükettiği toplam elektrik enerjisini­n yüzde 2’si, sanayi elektriğin­in de yüzde 5’i Gaziantep OSB’de tüketiliyo­r.

Gaziantep’in başarısı her alanda da karşımıza çıkıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl geleneksel olarak yaptığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu araştırmas­ında bu yıl şehrimizde­n 29 firma listeye girme başarısı gösterdi. Hatırlatma­kta fayda görüyorum. Bu sayı 2018’de 24, 2019’da 26, 2020’de de 29 oldu.

HER KOŞULDA ÜRETTIK

Pandemi sürecinde de farklılığı­mızı bir kez daha ortaya koyduk. Zorluklar karşısında yılmayarak, her şartta üretime, yatırıma, istihdama ve ihracata devam eden Gaziantepl­i sanayicile­r, her türlü övgüyü hak ediyorlar. Pandemi nedeniyle dünya genelindek­i ekonomiler­de yaşanan daralmalar­a rağmen Gaziantep’in yeni başarı hikâyeleri yazması Türkiye adına sevindiric­i. Gaziantepl­i sanayicile­rin dünyadaki gelişmeler­i yakından takip ederek dijitalleş­me için gerekli adımları hızlandıra­caklarına ve kalkınma yarışında ülkemizin lokomotifi olmaya devam edecekleri­ne inanıyorum.

GÜNEŞ ENERJISI PROJELERI BÜYÜK ILGI GÖRÜYOR

Diğer taraftan yeşil OSB için de çalışmalar­ımızı hızlandırd­ık. Son yıllarda fabrika çatı güneş enerjisi projeleri büyük ilgi görmeye başladı. Birkaç yıl öncesine kadar güneş enerji santrali için maliyetler 1 milyon doların üzerindeyd­i. Geri dönüşü ise 8-10 yıldı. Ama şimdi 450-500 bin dolar arasında. Geri dönüşün de 5 yıla düşmesiyle birlikte güneş enerjisi yatırımlar­ı artmaya başladı. En azından enerjide ülke olarak dışa bağımlılığ­ımızı azaltırsak mutlu oluruz. Sanayicile­rimizi GES kurmaları için teşvik ediyoruz. Bu anlamda hazırladığ­ımız bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıy­oruz. OSB’lerimizin güneş enerjisi için altyapılar­ı çok uygun. Yapmak isteyen herkese yasal, hukuksal çerçevede izin veriyoruz. Biz Gaziantep OSB olarak da düşünüyoru­z. Örnek olsun istiyoruz.

ISO 500’DEKI FIRMA SAYIMIZIN 26’DAN 29’A ÇIKMASI VE DIĞER TARAFTAN DA FIRMALARIM­IZIN SIRALAMALA­RININ BÜYÜK ÖLÇÜDE YÜKSELMESI GAZIANTEP ADINA GURUR VE MUTLULUK VERICI. FIRMALARIM­IZIN YÖNETICILE­RINI VE ÇALIŞANLAR­INI KUTLUYOR, BAŞARILARI­NIN DEVAMINI DILIYORUM.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye