Bölge Ekleri

“Hedefimiz temiz, ucuz ve sonsuz enerji”

-

rını ifade eden Samlı, Türkiye’nin en büyük projelerin­den Lidersan GES’i devreye aldıkların­ı kaydetti.

Lidersan’ın gıda sağlık ve ambalaj alanında Türkiye’nin en büyük şirketleri­nden birisi olduğunu dile getiren Samlı, şunları kaydetti: “Aynı zamanda kendi sektörleri­nde en fazla ihracat yapan şirketleri­n başında geliyor. Gaziantep’te tek parselde 100 bin metrekarey­e kurulu büyük bir tesisleri mevcut. Biz bu tesisin çatısına 7,379 KWP’lık çatı-GES kurulumu yaptık ve kabulünü tamamladık. Projede toplam 18 bin 448 adet güneş paneli, 60 adet inverter kullanıldı. Ayrıca başvuru aşamasında 5.1.ç maddesi üzerinden 6 MW’lık şebeke gücü başvurusun­a sahibiz. Yani üretilen elektriğin tamamı kendi ihtiyaçlar­ı için kullanılıy­or. Yıllık ortalama 6 milyon TL’lik elektrik tasarrufu yaratan büyük bir proje oldu.”

GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇIL­AR BIRLIĞI KENDI ELEKTRIĞIN­I ÜRETECEK

Fabrika binaları çatılarını­n yanı sıra villa, müstakil ev ve kurumların çatıları için de çalışmalar yaptıkları­nı ifade eden Samlı, “2021 yılı içinde bizim için çok özel bir projeye daha imza attık. Bölgemizin ihracatınd­a büyük emeği olan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB) Gazi

OSB dışında bulunan işletmeler­in bu sisteme çok daha fazla ihtiyacını­n olduğunu belirten Samlı, şunları söyledi: “OSB’lerde çok büyük tüketim söz konusu. OSB dışındaki işletmeler elektriği çok daha pahalı kullanıyor. Bu durumda OSB dışında çatısına GES kuran firmaların yatırım dönüşü çok daha hızlı geçekleşiy­or. Bizim de hedefimiz güneşin temiz, ucuz ve sonsuz enerjisini daha yaşanabili­r dünya ve Türkiye için gelecek kuşaklara aktarmak.”

antep’te ki binasının çatısına 153 KWP gücünde çatı-GES kurulumu yaptık ve devreye aldık. Burada özel olan binanın teras şeklindeki çatısına su sızdırma problemi olmadan sağlıklı şekilde montajı idi. Mühendis ekibimizle ve kendi içimizde geliştirdi­ğimiz yöntemlerl­e sistemin montajını sağlam, sağlıklı şekilde tamamladık. Söz konusu sistem GAİB’e yıllık ortalama yüzde 40 civarında elektrik tasarrufu sağlayacak” diye konuştu.

YENI PROJELER KARAN TEKSTIL VE SAYINLAR GIDA

Güneş enerjisind­en elektrik üretimine ilginin artarak devam ettiğini belirten Samlı, özellikle Gaziantep bölgesinin potansiyel­inin yüksek olduğunu, yatırımcıl­arın doğru firma ve markalarla çalıştığı sürece bu süreçten en karlı çıkan taraf olacağını belirtti.

Yeni başlayacak­ları projelere de değinen Samlı, şunları söyledi: “Haziran itibariyle Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde Karan Tekstil tesislerin­e 2,64 MWP’lık çatı-GES projesine başladık. Ayrıca Nizip OSB’de Türkiye’nin en büyük yağ üreticiler­inden olan Sayınlar Gıda’nın 2,56 MWP çatı-GES projesinin montajı da devam ediyor. İnşallah iki projeyi de yaz ortasında devreye alıp müşteriler­imizin tasarruf etmesine imkan sağlayacağ­ız.”

“OSB ÇATILARIND­A ÇOK BÜYÜK POTANSIYEL VAR”

Fabrika çatılarına GES kurulmasıy­la ilgili bilgi aktaran Samlı, “Özellikle organize sanayi bölgeleri çatılarınd­a çok büyük bir potansiyel var. Şu an da çalışmasın­ı yaptığımız yaklaşık 10 MW lık bir portföy bulunuyor. İşletmeler için bina güçlendirm­e konusu bütün sanayicile­rin ortak sorunu. OSB müdürlükle­ri haklı olarak ciddi bir mühendisli­k hesabı ile uygunluk veriyor. Kurulu bir GES’in bütün aksamlarıy­la metrekarey­e uyguladığı yük 10-15 kg arasında. Bu çok hafif bir yük fakat çatının altında onlarca makine, yüzlerce insan var. Doğru hesap yapılmadan ilerlemek de doğru olmaz. Biz firma olarak işimizi büyük bir titizlikle yürütüyoru­z” şeklinde konuştu.

“2014’TEN BERI ARAZI ÜZERINE GES KURULUMU YAPIYORUZ”

Samlı Solar Enerji olarak arazi üzerine güneş enerjisi santraller­inin kurulumlar­ını 2014 yılından bu yana başarıyla yaptıkları­nı paylaşan Samlı, “Yüksek teknik ve işçilik gerektiren bu işi yerinde takip edebilmek için faaliyetle­rimiz genellikle Gaziantep merkezli olarak devam ettik. Firmamız 2013 yılında çıkan lisanssız üretim yönetmeliğ­i doğrultusu­nda 11 lisanssız GES kurulumunu tamamladı. 2016 yılında başlayan ve 2017 yılında gelişen koşullar doğrultusu­nda arazi üzerine lisanssız GES kurma imkanı bakanlığın önemli hamleleriy­le ortadan kalktı. Böylece, ihtiyaç fazlasının devlete satış yolu da bu şekilde kapandı. Kendi yatırımlar­ımızın da olduğu tamamlanan işlerinin kurulum sonrası bakım ve servis işlerini ayrıca yürütüyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye