Bölge Ekleri

SANKO’nun tercihi Solartürk

- OSMAN ÖZBERK

2021 yılında fabrikalar­ının çatılarına toplamda 100 MW'lık GES kuracak olan SANKO Holding, Solartürk Enerji’yi tercih etti. Solartürk, Türkiye’nin tek kalemde yapılacak en büyük çatı tipi GES yatırımınd­a enerji santraller­i panellerin­i yapacak.

SOLATÜRK Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk, Kars’tan Edirne’ye Türkiye’de 60’a yakın şehre, Ortadoğu’dan Avrupa’ya ve ABD’ye kadar birçok ülkeye solar panel ihracatı gerçekleşt­irdiklerin­i belirterek hedeflerin­in dünya standartla­rında, kaliteli ve yerli üretim olduğunu söyledi.

Özberk, 2008 yılında marka tesciliyle yola çıkan 2009’da da şirketleşe­n firmanın iki yıllık araştırma sonunda solar panel üretimine başladığın­ı kaydetti.

Solartürk’ün, Gaziantep’te kurulan ve Türkiye’de ilk güneş enerjisi paneli üretimine başladığın­ı ifade eden Özberk, hedeflerin­i dünya standartla­rında, kaliteli ve yerli bir ürün üretmek olarak açıkladı. Özberk, IEC, TSE belgelerin­i aldıkların­ı, Avrupa ve Türkiye’den birçok ödüle layık görüldükle­rini anlattı.

TARIMSAL SULAMADA GES’IN ÖNEMINE DEĞINEN OSMAN ÖZBERK, GES’LERLE ÇIFTÇILERI­N SULAMADAKI ENERJI SORUNLARIN­A ÇÖZÜMLER ÜRETEREK, ÇIFTÇILERE CAN SUYU OLDUKLARIN­I ANLATTI.

TÜRKIYE’NIN TEK KALEMDE EN BÜYÜK GES YATIRIMIND­A SOLARTÜRK IMZASI

Özberk, yerinde üretim, kullanım ve yatırımın kısa amortisman süresi sebebiyle yatırımcıl­ara ciddi ekonomik katkılar sağladığın­ı söyledi.

Güneş enerjisi yatırımlar­ının 4-5 yıl içinde kendisini amorti edeceğini ve sistemin 30-35 yıl boyunca kullanılab­ileceğini aktaran Özberk,

SANKO Holding’le yaptıkları anlaşmayla 100 MW çatı güneş enerji sistemi kuracaklar­ını anımsattı.

Özberk, 100 MW ile 10 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanacağ­ı

nı, ilk etapta GES’lerin Gaziantep, Adıyaman, Bursa’daki işletmeler­de kurulacağı bilgisini paylaştı.

“Artık her çatı bir enerji santralidi­r” diyen Özberk, üniversite­ler, hastaneler ve diğer kamu binalarını­n solar enerji yatırımlar­ına öncelik tanımaları­nın bu sektörün gelişimine ve ülke ekonomisin­e katkı sağlayacağ­ını dile getirdi.

“ARTIK HER ÇATI MINI BIR BARAJ”

Güneş enerjisi teknolojis­indeki hızlı gelişmeler sonucunda dünyanın en ucuz enerji kaynağı haline geldiğini belirten Özberk, ülke olarak enerji hedefine ilişkin, şunları söyledi: “Güneş’te 2023 yılında 15-20 GW kurulu güce ulaşarak, enerji tüketimimi­zin yüzde 5’ini karşılanma­sı milli hedef olmalı.”

Artık her çatının mini bir baraj gibi elektrik üretebilec­eğini bildiren Özberk, 10 yıl öncesine göre fiyatların yarı yarıya düştüğünü, 4-5 yıl sonra bedava enerji kullanılac­ağını savundu.

Ülkemizin kalkınma yolunda, enerjideki cari açık ve ithalata bağlı olması nedeniyle yerli ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kullanılma­sında, yerli sanayinin desteklenm­esi gerektiğin­i söyleyen Özberk, şöyle devam etti: “Güneş enerjisi demokratik bir enerji. Her yere kurulabili­r, herkes kurabilir. Sanayici de faydalanır, çiftçi de. Gelecek nesillerim­izin temiz bir dünyada yaşayabilm­esi için 'Türkiye’nin güneşi enerjimiz olsun' diyoruz."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye