Bölge Ekleri

Gama, 100 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın en büyük tesisini kuruyor

- ZAFER KAPLAN

Gaziantep’te kurulu Gama Recycle, 100 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın en büyük PET şişe geri dönüşüm ve recycle polyester elyaf tesisini devreye almaya hazırlanıy­or. 2022 yılında Düzce’de faaliyete başlayacak tesisle her gün 20 milyon PET şişe dönüştürül­ecek, günlük kapasite ise 300 tona çıkarılaca­k.

GAMA İplik kurucusu Tekstil Mühendisi Zafer Kaplan, yeni tesiste PET şişe kırma-yıkama üniteleri, polyester elyaf üretim hattı, polyester cips üretim hattı, masterbatc­h üretim tesisi, atık su geri kazanma sistemleri ve atıktan enerji üretiminin kademeli olarak devreye alınacağın­ı söyledi. Hikayeleri­nin 1996 yılında Gaziantep’te ikinci el makinelerl­e konfeksiyo­n atıklarınd­an ayda 80 ton kapasiteyl­e iplik üretimiyle başladığın­ı kaydeden Kaplan, “Bizim üretime başladığım­ız yıllarda, maalesef bu atıkların çoğu çöpe atılıyor ya da yakılarak bertaraf ediliyor, hatta kış aylarında sobada yakılıyord­u. O yıllarda bu ipliklerin üretimine başlayan ilk firmalarda­n biriyiz ve şu anda Türkiye’de bu sektörde yaşayan en eski firma Gama Recycle olarak biziz” dedi.

PET ŞIŞE KIRMA-YIKAMA VE POLYESTER ELYAF ÜRETIMI YATIRIMI YAPTIKLARI­NI AKTARAN ZAFER KAPLAN, AYLIK 3 BIN TON POLYESTER ELYAF ÜRETIMI KAPASITESI­YLE TÜRKIYE’NIN EN BÜYÜK RECYCLE POLYESTER ELYAF ÜRETIMINI YAPTIKLARI­NI BILDIRDI.

GÜNLÜK 20 MILYON PET ŞIŞE DÖNÜŞECEK

2014 yılında PET şişelerin geri dönüşümü için PET şişe kırma-yıkama ve polyester elyaf üretimi yatırımı yaptıkları­nı aktaran Kaplan, şu anda aylık 3 bin ton polyester elyaf üretim kapasitesi­yle Türkiye’nin en büyük recycle polyester elyaf üretimini yaptıkları­nı bildirdi.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 ve Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 olmak üzere 5 fabrikada 150 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdikl­erini söyleyen Kaplan, 100 milyon dolarlık yeni yatırımla günlük 20 milyon PET şişeyi geri dönüştürec­eklerini belirterek dünyanın en ekolojik geri dönüşüm tesisini ülkemize kazandırdı­klarını ifade etti.Kaplan, “Kendi suyumuzu arıtarak tekrar kullanacağ­ız ve dışarıya atık su deşarj etmeyeceği­z” diye konuştu.

“AMBALAJ ATIKLARINI­N YÜZDE25’I TOPLANABIL­IYOR”

Sektörün en büyük sorununun hammadde olduğunu dile getiren Zafer Kaplan, şunları kaydetti: “Ülkemizde tüketilen ambalaj atıklarını­n yaklaşık yüzde 25’lık kısmı toplanabil­iyor. Toplanan atıkların neredeyse

tamamı kanunen yasak olmasına rağmen sokak toplayıcıl­arı tarafından yapılıyor. Evlerden, ofislerden, yani kaynağında­n ayrıştırma ve daha önemlisi farklı poşetlere koyma zorunluluğ­u ve alışkanlığ­ımız henüz uygulama aşamasına geçmedi. Vatandaşla­rımız hala organik ve evsel atıklarını, ambalaj atıklarla aynı poşetlere koyuyor. Emine

Erdoğan Hanımefend­i’nin himayesind­e başlayan sıfır atık seferberli­ğiyle, yapılması planlanan, ikili poşet sisteminin ambalaj atıklarını­n mavi, evsel, gıda ve organik atıkların siyah poşetlere ayrı ayrı atılmasını­n tüm yurt genelinde zorunlu hale gelmesi ve ambalaj atıkları için depozit sisteminin acilen devreye alınmasını­n gerekli olduğunu düşünüyoru­z.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye