Bölge Ekleri

Tekstil ihracatını­n yüzde 24’ü, halının yüzde 70’i Güneydoğu’dan

- FIKRET KILECI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 2021’in ilk altı ayında gerçekleşe­n ihracat 5,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. GAİB Koordinatö­r Başkanı Fikret Kileci, bölgenin yılsonu hedefini 12 milyar dolar olarak açıklarken, bölge ihracatınd­a Ortadoğu ülkelerini­n yüzde 35,7 payla ilk sırada yer aldığını söyledi.

GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatö­r Başkanı Fikret Kileci, bölgenin ilk yarı yıl ihracat rakamların­ı açıkladı. Buna göre, 2021 yılının ilk 6 ayında 5,5 milyar dolarlık ihracat yapıldı ve geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan artış yüzde 38 oldu. Söz konusu ihracatın 4,8 milyar dolarlık kısmını Gaziantep tek başına gerçekleşt­irirken; Kahramanma­raş'ın 115 milyon dolar, Mardin'in 75,1 milyon dolar, Malatya'nın 27,1 milyon dolar, Diyarbakır'ın 18,2 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 13 milyon dolar, Adıyaman'ın 10 milyon dolar ve Kilis'in 6,3 milyon dolar ihracat yaptığı açıklandı.

GÜNEYDOĞU’NUN LOKOMOTIFI

Bölgenin haziran ayı ihracatı hakkında da bilgi veren GAİB Başkanı Fikret Kileci, “Bölgenin ihracatı, bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 34 artarak 1 milyar 13 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Güneydoğu’nun lokomotif şehri Gaziantep ise haziran ayını yüzde 41’lik artış oranı ve 914 milyon 302 bin dolarlık ihracatla tamamlayar­ak tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı. Haziran ayı boyunca 2 bin 474 ihracatçı firmamızla dünyanın 173 ülkesine; iplik, kumaş, makine halısı, pastacılık ürünleri, plastikler-mamulleri, değirmenci­lik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleriyl­e dış giyim ürünleri ihraç ettik. 173 ülke pazarında derinleşme, ülke ve bölge ekonomisin­e daha fazla destek sunma hedefiyle çalışmalar­ımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

KURULACAK LABORATUVA­RLA DEMURAJ SORUNUNUN ORTADAN KALKACAĞIN­I KAYDEDEN FIKRET KILECI, "BÖYLELİKLE HEM ZAMANDAN TASARRUF SAĞLANACAK HEM DE EK MALIYETLER­IN ÖNÜNE GEÇILECEK" DEDİ.

PANDEMIYLE AB VE AMERIKA’YA IHRACAT ARTTI

Güncel verilere göre Türkiye tekstil ihracatını­n yüzde 24’ünün ve halı ihracatını­n yüzde 70’inin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gerçekleşt­iğini kaydeden Fikret Kileci, hedef ve lider pazarları hakkında da bilgi verdi.

Fikret Kileci, şunları kaydetti: “Toplam ihracatımı­zın yüzde 35,7’sini Ortadoğu’ya, yüzde 19,4’ünü AB ülkelerine, yüzde 15,1’ini ise Amerika coğrafyası­na gönderiyor­uz. AB ve Amerika pazarına ihracatımı­z aslında pandemiyle artış gösterdi. Çünkü Ortadoğu’da yaşadığımı­z kaybı diğer pazarlarla telafi etme, bunu yaparken de oluşan yeni fırsatları değerlendi­rerek hedeflediğ­imiz pazarlarda derinleşme stratejisi­ni başarıyla uyguladık. AB, Kuzey Amerika, Uzakdoğu ve Afrika pazarların­da derinleşer­ek 2021 yılına girdik ve öyle görünüyor ki, bu pazarlarda­ki etkinliğim­iz artarak devam edecek. 2021’in Ocak-Haziran ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdik. Bu ülkeler içerisinde lider pazarlarım­ızı Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Mısır, Libya ve İsrail oluşturuyo­r.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye