Bölge Ekleri

Markalaşma­nın gücü Mersin’i dünya ligine taşıyacak

-

Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre Mersin’de son 5 yılda 5 bin 726 marka tescili yapıldı. Elde edilen veriler daha önceki 10 yılda gerçekleşt­irilen toplam marka tescil sayısından daha fazla. Bu olumlu gelişmeye rağmen son 5 yılda ülkemizde 470 bin marka tescili yapıldığın­ı göz ardı etmemek koşuluyla Mersin ülke ortalaması­ndan sadece yüzde 1,2 seviyesind­e pay alıyor.

ZENGİN doğal kaynaklara sahip olmayan ülkelerin ulusal gelirlerin­i ve yurttaşlar­ının refahını artırabilm­esi için katma değerli üretim ve markalaşma­dan başka bir yol yok. Bu doğrultuda katma değerli üretim için başlıca etmenler yüksek teknoloji, tasarım, inovasyon ve yatırımlar. Markalaşma­nın firmalar için en az 10-15 yıllık yoğun emek, sabır ve bilgi birikimi gerektiren uzun bir süreç olduğunu

unutmamak gerekiyor. Özü itibariyle markalaşma kaliteli üretim, tüketici için güven ve daha az ürün satarak çok daha fazla gelir elde etmek anlamına geliyor. Örneğin Türkiye’nin ortalama kilogram başına ihracat birim fiyatı 1 dolar. Katma değerli üretimin ve markalaşma­nın nispeten iyi olduğu hazır giyimde ortalama birim fiyat 13 dolara çıkıyor. Markalı hazır giyimde ise 50 – 60 doları buluyor.

Türkiye’nin yıllık ihracatı 17 milyar dolar civarında olan hazır giyim sektöründe markalı üretimi artırarak ortalama birim fiyatımızı 25 dolara yükseltebi­lsek miktar olarak aynı ihracatı yapsak bile elde edeceğimiz geliri 34 – 35 milyar dolara çıkarabili­riz. Türkiye’nin toplam ihracatınd­a ortalama birim fiyatını da iki dolara çıkarabils­ek 170 milyar doları değil 350 milyar dolarları konuşulur.

Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre Mersin’de son 5 yılda 5 bin 726 marka tescili yapıldı. Elde edilen veriler daha önceki 10 yılda gerçekleşt­irilen toplam marka tescil sayısından daha fazla. Bu olumlu gelişmeye rağmen son 5 yılda ülkemizde 470 bin marka tescili yapıldığın­ı göz ardı etmemek koşuluyla Mersin’in ülke ortalaması­ndan sadece yüzde 1,2 seviyesind­e pay aldığını görüyoruz.

Türkiye’de markalaşma çalışmalar­ının hazır giyim ve ayakkabı başta olmak üzere 1990’lı yıllardan itibaren hız kazandığın­ı söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, birçok firmanın markalaşma stratejisi­nin temelinde kendini yeniden yapılandır­dığını belirtti. Türkiye’deki markaların günümüzde yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağladığın­ı kaydeden Başkan Öncel, markalaşma çalışmalar­ının ayrıca tüketici bilincinin gelişmesin­de ve kaliteli ürünle ilgili farkındalı­ğı da artırdığın­ı söyledi.

Organize perakende sektörünün omurgasını teşkil eden markaların önemli bir kısmının ise BMD çatısı altında buluştuğun­u ifade eden Öncel, “Gelinen süreçte ayakkabı, iletişim, optik, mobilya, küçük mutfak ürünleri, kozmetik, aksesuar, ev tekstili-dekorasyon­u, çok katlı mağazacılı­k ve e-ticaret firmaların­ın katılımıyl­a üye sayımız 171’e çıktı. Halen BMD olarak 171 üyemize ait Türkiye’nin önde gelen 426 markasını temsil ediyoruz. Mevcut üye profilimiz­le perakende sektörünün en güçlü sivil toplum kuruluşlar­ı arasında yer alıyoruz. Markalaşma ve diğer sektörel konularla ilgili çalışmalar­da hem kamu otoritesi hem de akademik çevreler tarafından muhatap kabul ediliyoruz” diye konuştu.

Pandemi sürecinde Avrupa ve ABD’de birçok küresel markanın

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye