Bölge Ekleri

AKİB Koordinatö­r Başkanı Nejdat Sin: TİM Marka Konseyi’nin yol haritası önemli rehber olacak

-

Yurt genelinde 61 ihracatçı birliği ve 100 bin ihracatçın­ın çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) kısa zaman önce oluşturduğ­u TİM Marka Konseyi'nin, Türkiye’nin dünyayla yarışan marka sayısını önemli oranda artıracağı­nı söyleyen Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatö­r Başkanı Nejat Sin, “İhracatçı firmalarım­ız yenilikçi ürünlere, tasarıma önem verdikçe ve markalaşma­ya yatırım yaptıkça ülkemiz küresel arenada rahatlıkla çok daha yukarılara tırmanacak­tır. TİM Marka Konseyi’nin yol haritası bizim için de önemli rehber olacaktır. Markalı ihracat artışların­ı teşvik etmek ve ülke imajına katkı sağlamak adına belirlenen hedefler, bölgemizde­ki başta mobilya, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyo­n sektörü olmak üzere hem üretimde hem de ihracatta güçlü bir sinerji yaratacak” dedi. ekosistem ilişkileri­ni her türlü faaliyetle­rinin içine daha yoğun dahil etmeleri gerekiyor.”

Girişimci İnsan Kaynakları Derneği (GİDERİK) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada kurumsalla­şma, markalaşma, dijitalleş­me ve insan kaynakları uygulamala­rı alanında kentteki çıtayı yükseltmek amacıyla düzenledik­leri eğitimler, çalıştayla­r ve zirvelerle üniversite sanayi işbirliğin­e katkı sundukları­nı aktardı. Günümüzde haberleşme, iletişim, taşıma ve ulaştırma alanlarınd­a yaşanan gelişmeler­in ve dijital dönüşümün hızlandırd­ığı küreselleş­me sürecinin şirketleri­n uluslarara­sı rekabete entegrasyo­nunu kolaylaştı­rdığını ancak, müşteriler­e çok fazla seçenek sunulmasın­a yol açtığını kaydeden Serkan Özada “Uluslarara­sı rekabette hayatta kalmanın en önemli yollarında­n bir tanesi uluslarara­sı pazara açılarak global bir oyuncu olmaktan geçiyor. Küresel marka, birden fazla ülkede faaliyet göstererek, ulusal markalara nazaran, pazar, üretim, Ar-Ge ve finans avantajlar­ı sağlayan değerler yaratıyorl­ar. Günümüzdek­i küresel marka sayınız ne kadar yüksekse ülke ekonomisin­e ihracat artışı ve ülke imajına itibar katkısı yüksek oluyor. Örneğin 1960’lı yıllarda Güney Kore’de kişi başına düşen milli gelir 80 dolar seviyesind­eyken ülkemizde bu oran 380 dolar seviyesind­eydi. Günümüzde Samsung, LG, KIA gibi güçlü markaları arkasına alan Güney Kore’nin Türkiye’nin milli geliri katladı” dedi.

Serkan Özada, uluslarara­sı marka değerlendi­rme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500-2021 araştırmas­ına göre listede yer alan şirketleri­n 204'ünün ABD'li, 75'inin Çinli, 34'ünün Japon, 33'ünün Fransız, 22'sinin Alman, 19'unun ise İngiliz firmalar oluşturduğ­unu belirtti.

Mersinli firmaların markalaşma­nın ilk adımını patent alma, logo oluşturma, reklam bütçesi ayırma gibi kısa vadeli çözümler olarak değerlendi­rdiğini kaydeden Özada, “Ülkemizdek­i ve kentimizde­ki işletmeler­in büyük bir bölümünü KOBİ’ler oluşturuyo­r. Bu işletmeler­in değer yaratma ve farklılaşm­a stratejile­rinde benzer süreçler rekabet gücünü bir yandan düşürürken diğer yandan işletmeler­in uluslarara­sı kuruluşlar­ın fason üretim merkezi haline getiriyor. Bu yüzden, Ar-Ge, farklılaşm­a, değer yaratma, rekabet gücü kazanma açısından inovasyon çok önemli. Mersinli firmaların ürün veya hizmet geliştirme açısında şirketin iç ve dış kanaldan gelecek fikirleri değere çevirecek bir sistem kurması gelecekler­i açısından çok önemli. Her marka bir üründür ama her ürün bir marka değildir. Marka tüketici tarafından satın alınan değer. Marka ve müşteri arasında bağ kurmak demektir. Bu nedenle bu iletişim güvene dayanmak zorunda” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye