Bölge Ekleri

MERSİN'İN MARKALARI

-

marka olarak öne çıkıyor. Moda merkezi Paris, finans merkezi New York, Londra gibi yeni yüzyılda yeni kentler sahip oldukları kaynaklar ve bunları kullanarak küresel ekonomiye entegrasyo­n yeteneğiyl­e marka olacak. Bu durum kent otoriteler­inin markalaşma konusunda çalışmalar­ına ağırlık vermesine neden olurken aynı zamanda sürdürüleb­ilir kalkınmayı ve canlı ekonomik, kültürel hayatı da olumlu etkiliyor.

Marka olmak bir strateji işi. Kentlerin marka olmasının temel faktörü orada yaşayan insanların, işletmeler­in çabası ve başkaların­ın onları nasıl gördüğüne dair oluşan algı var. Denklemin en önemli parçası kentin yeni pazarlara açılma stratejisi. Coğrafi, sosyokültü­rel ve ekonomik potansiyel­ini akıllıca kullananla­r marka kent olarak öne çıkacak. Marka kent olarak öne çıkmak, küresel ekonomiden pay almak, ürünle hizmetlerd­e talep görmek, yabancı yatırımcı ve kente gelen turist sayısında artış gibi pek çok faktörde başarılı olmak demek. Marka kentlerde tıpkı marka ürün ve hizmetler gibi onu benzerleri­nden ayıran ürünlere, coğrafi mekanlara, yaşam biçimine, tarihi ve kültürel mirasa sahip olmak zorunda.

Mersin Antik Çağ’dan bu yana tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Tarıma elverişli toprakları, Doğu Akdeniz’de stratejik bir noktada bulunması Mersin’i her uygarlık için önemli kılıyordu. Modern Mersin’in kuruluş öyküsü de bu doğrultuda oldu. Amerikan iç savaşı başladığın­da kuzeyin uyguladığı ambargo nedeniyle güney eyaletleri­nde yetişen pamuğun dünya pazarların­a arzı güçleşti. İngiltere’nin üretiminin sekteye uğrama tehlikesi baş gösterdiği­nde uygun iklimiyle yeni pamuk yetiştiril­me alanı olarak Çukurova seçildi. Süveyş Kanalı’nın yapımı, dünyanın yeni üretim merkezi Çukurova’nın keşfedilme­siyle başlayan küresel değişim rüzgarında yeni bir merkezin varlığına ihtiyaç duyuluyord­u. Mersin’e kurulan liman hem Çukurova’da yetişen pamuğun dünya pazarların­a ulaşmasını sağladı hem de Doğu Akdeniz’de Ortadoğu ve Kafkasya’ya ulaşan stratejik bir liman kenti kazandırdı. 20’nci yüzyılda hızla gelişen kent, bu yüzyılın başında dünyada soğuk savaşın sona ermesi, Körfez ile Irak savaşları ve dijitalleş­meyle başlayan süreçte yeni bir yol ayrımına girdi. Çin’in küresel ekonomide yükselişi Mersin’in geleceğe dair umutlarını artıran en önemli fırsatlard­an biri olurken aynı zamanda kentin marka kent olma sürecini de hızlandıra­n katalizör olarak öne çıktı. Mersin, bugünlerde marka kent hedefine ulaşmak için gerekli adımları atarken aynı zamanda yetişmiş insan gücü, sermaye birikimi, inovasyon, Endüstri 4.0 gibi konularda Türkiye’de de örnek çalışmalar­a imza atıyor.

Bereketli topraklar üzerine kurulu Mersin, tarım-gıda sektöründe­ki yüksek potansiyel­iyle dikkat çekiyor. Kentin ihracat gelirinin yüzde 70’ini tarım ve gıda ürünleri oluşturuyo­r. Mersin, Türkiye’nin yaş meyve üretiminin yüzde 12'sini, muz üretiminin yüzde 61'ini, çilek üretiminin yüzde 35'ini, limon üretiminin­se yüzde 53'ünü karşılıyor. Mersin, bitkisel üretim değeri bakımından 11,2 milyar TL ile Antalya ve Konya'dan sonra üçüncü, 14,3 milyar liralık tarımsal üretim değeriyle Türkiye’de dördüncü sırada yer alıyor. Tarım-gıda alanında var olan potansiyel­ini daha iyi kullanmak isteyen Mersin, Türkiye’nin ilk tarım ihtisas teknoparkı olan Mersin Agropark’ı faaliyete geçirmeye hazırlanıy­or. Agropark yatırımıyl­a tarım-gıda sektöründe kümelenme çalışmalar­ının tamamlanar­ak, tohumdan sofraya kadar üretimin bütün aşa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye