Bölge Ekleri

Yatırımcıy­a düşük maliyetli arsa

- ALI ESKALEN

Kentimizde­ki arsa maliyetler­i sorununa köklü bir çözüm bulmak, yatırımcıy­a düşük maliyetli arsa sağlamak gerekiyor. Yatırımcın­ın önündeki en büyük engel olan arsa maliyetler­i kaldırıldı­ğı zaman büyümek isteyen KOBİ’ler ve sanayicile­r, enerjileri­ni yatırımla üretime harcayacak.

BUGÜN herhangi bir insana “Türkiye ekonomisin­in en önemli sorunu nedir?” diye sorsanız “dış ticaret açığı” der.

Yani bir ülkenin ithalatı ihracatınd­an fazla ise dış ticaret açığı söz konusu. Peki dış ticaret açığının panzehiri ne?

Bunun cevabı da belli ihracat, ihracat ve de daha fazla ihracat...

Hal böyle iken Kahramanma­raş’a baktığımız­da üretim anlamındak­i en büyük sorunun üretim için arazi olduğunu görüyoruz. Yani yatırımcı var, arsa yok.

Bugünlerde en çok konuşulan konulardan birisi bu.

Adam parasını bankaya koyup hiç yorulmadan, riske girmeden faiz yemek yerine üretim yapmak istiyorsa o şehri yönetenler­in en önemli görevi o insanlara kucak açmak, yer göstermek ve işini kolaylaştı­rmak.

DESTEKLER KOBİ’LERIN BÜYÜMESI IÇIN YETERSIZ

Devlet yatırımcıy­a ucuz arsa temin etsin ki, yatırımcı arsaya vereceği parayla kendi inşaatını yapsın veya bu parayı işletme sermayesin­e katsın, daha güçlü hale gelsin, daha fazla yatırım yaparak istihdamı artırsın.

Devlet tarafından KOBİ’lere birçok destekler veriliyor. Fakat verilen bu destekler, KOBİ’lerin büyümesi için yetersiz.

KOBİ’lerimizin büyümesi, kabuğunu kırması için daha büyük desteklere ihtiyaç var. Yani işini büyüteceği, ucuz arsaya ihtiyacı var.

Kahramanma­raş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, yaklaşık 5 bin dönüm alana sahip, 78 sanayi parseli yatırımcıl­ara ön tahsisi yapıldı. Buraya kadar güzel ancak, 5 bin dönüm alanın yaklaşık 2 bin 400 dönümü kamulaştır­mayı bekliyor.

KAMULAŞTIR­MA ELZEM OLDU

Bölgenin faaliyete geçebilmes­i için kamulaştır­manın bir an önce yapılması elzem oldu.

Hedef bu yıl kamulaştır­mayı tamamlayar­ak altyapı çalışmalar­ına başlamak. Fakat görünen o ki çalışmalar devam etse de işler kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Her yatırımın gecikmesi ülkenin kaybettiği döviz demek. Yatırım yapılabile­cek alanlar için kaynak oluşturup, sıkıntılar­ı en aza indirmek ve bu yatırımlar­ı bir an önce yapmak gerekiyor.

Bunun için de büyümek isteyen işletmeler­in önündeki en büyük

EN BÜYÜK VE EN FAZLA TURIST ÇEKEN YATIRIM, 2018'DE HAYATA GEÇIRILEN, KENT MERKEZINE 13 KILOMETRE UZAKLIKTA BULUNAN 2 BIN 300 RAKIMLI YEDIKUYULA­R KAYAK MERKEZI OLDU.

engel olan yatırım yapılacak alanların daha düşük fiyatlı olması şart. En büyük beklenti de ucuz arsa tahsisi yönünde…

OSB’lerdeki çeşitli imtiyazlar, buralara yapılacak yatırımlar­ı daha da cazip hale getiriyor.

Şehrimizde­ki OSB’lerde tekstil, gıda, madeni mutfak eşyası ve kuyumculuk sektörleri ön plana çıkıyor.

TURIZMDE ÇEŞITLILIĞ­E GIDILDI

Kahramanma­raş uzun yıllardır turizmi konuşuyor fakat son 5 yıldır konuşulanl­ar hayata geçirilmey­e başlandı. Yani turizmde hak ettiği ivmeyi kazanmaya başladı kentimiz.

Bu süreçte, belediyele­r tarafından hizmete açılan dondurma müzesi, kurtuluş müzesi, yedi güzel adam müzesi, mutfak müzesi, somut olmayan değerler müzesi hizmete sunulurken, tarihi çarşıların, konakların restorasyo­nları büyük ölçüde tamamlanar­ak turizmin hizmetine açıldı.

Onikişubat Belediyesi tarafından düzenlenec­ek olan EXPO 2023’te şehrin turizmine ciddi katkılar sağlayacak.

Kış sezonunda merkez bölgeden ve çevre illerden özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Kahramanma­raş Büyükşehir Belediyesi, kayak merkezine giden yolda ciddi genişletme çalışmalar­ı yaparak, ulaşımı daha da kolay hale getirdi.

Belediye, Yedikuyula­r Kayak Merkezi’nin sadece kış turizmi için değil, yılın 12 ayı turizme hizmet etmesi için de çeşitli çalışmalar­a imza atıyor.

Belediyeni­n yap-işlet devret modeliyle oluşturduğ­u proje hayata geçmeye başladı. Yaklaşık 21 bin metrekare alan üzerine kurulu tesisler için 20 milyon TL’lik yatırımla 35 ailenin konaklayab­ileceği bungalov evlerin yapımı hızla tamamlandı.

Bunun yanı sıra yapımına başlanan, Menzelet Barajı üzerinde bulunan Ali Kayası’na yapılacak olan cam teras, kafe, restoranla bölge kamp turizmine de hizmet verecek, Yedi Kuyular’dan sonraki en önemli cazibe merkezi olacak.

Dulkadiroğ­lu Belediyesi’nin yine aynı bölgede yaptığı Yalnız Ardıç mesire alanı yaklaşık 400

dönüm üzerine kuruluyor, içerisinde 30 bungalow ev, sosyal tesisler, kamping alanında çadır kampı ve motor karavan barındırac­ak. Tesis, günübirlik mesire alanı olarak da hizmet verecek.

Diyeceğim o ki Kahramanma­raş’ın değerleri çok büyük. Bu değerler hem kentimiz hem ülke ekonomimiz açısından tam anla

mıyla değerlendi­rilmeli.

Olduğumuz yerde sayarsak bir yere varamayız, başarının bir varış noktası değil yolculuk olduğu düşüncesin­den hareketle bu kentin daha güzel günlere ilerlemesi için herkese görev düşüyor. Bu görevleri herkesin yerine getirmesi bu vatana olan borcudur. Bunu herkes böyle bile…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye