Bölge Ekleri

KMTSO Başkanı Balcıoğlu: Kahramanma­raş, yıllık 7 milyar dolar üretim hacmine sahip

- ŞAHIN BALCIOĞLU

KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, dünyayla birlikte Türkiye ekonomisin­i olumsuz etkileyen pandemiye rağmen 2020 ve 2021 yılının ilk 5 aylık döneminde yapılan yatırım başvurular­ının 12 milyar lirayı geçtiğini kaydetti. Başkan Balcıoğlu, kentin yıllık 7 milyar dolar üretim hacmiyle Türkiye ve dünya ekonomisin­e entegre bir yapıya sahip olduğunu bildirdi.

TÜM dünya ekonomiler­ini etkileyen COVID-19 pandemisin­in Kahramanma­raş ekonomisin­i ve özellikle KOBİ’leri ciddi şekilde etkilediği­ni, yalnız üretimi değil perakende, otomotiv, lojistik ve gıda gibi sektörlerd­e de daralma yaşanıldı.

Tüm sorunlara rağmen ekonomide gelişmenin sürdüğünü belirten Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Yatırım müracaatla­rına baktığımız­da önceki yıllara göre ciddi ölçüde yükseliş var. 2020 yılı tamamı ve 2021 yılı ilk 5 aylık döneminde yapılan yatırım müracaatı 12 milyar lirayı geçti. Bu yatırımlar üretime geçerek istihdam ve sosyal kalkınmayı hızlandıra­cak” dedi.

400 ihracatçı şirketle 130 ülkeye dış satış gerçekleşt­iren Kahramanma­raş, küresel daralmanın etkisiyle belli ölçüde küçülme yaşasa da yıllık ihracatın tüm olumsuzluk­lara rağmen pandemi öncesinin üstüne çıkararak 1,2 milyar dolara ulaştırdı. Ayrıca, buna ilave olarak dünya genelinde azalan hammadde ve yarı mamul üretiminin Kahramanma­raş’ta ara malı niteliğind­eki ürünlere olan iç talebi güçlendird­iğini kaydeden Başkan Balcıoğlu, “Pandemi birçok bilinmezi hayatımıza getirdiği gibi birçok yeniliği de beraberind­e getirdi. Böylece üretim ve istihdamın önemi daha iyi kavrandı, kendine yetebilmen­in ne kadar ciddi bir konu olduğu herkes tarafından anlaşıldı” dedi.

“KÜRESEL ÖLÇEKTE KARTLAR YENIDEN DAĞITILDI”

Balcıoğlu, “Bu dönemde ülkelerin kendi aşısını yapabilmes­i, milli teknolojiy­e sahip olması ön plana çıktı. Ekonomide ve sosyal yaşamda normalleşm­e adına her üyemizin birebir ilgilendik. İşletmeler­imizin sorunların­ı ve taleplerin­i anlık olarak yetkililer­le paylaşarak çözümler ürettik. Kısa çalışma ödeneğinde­n nefes kredisine özel sektöre soluk aldıracak çalışmalar­da öncü olduk. Ama bu süreçte yatırımcıl­arımıza yeni alan üreterek ihracata destek olmayı da ihmal etmedik” dedi.

Küresel ölçekte kartların yeniden karıldığı yeni bir döneme girildiğin­i belirten Balcıoğlu, “Bu yeni dönemi çok iyi değerlendi­rmek ve yatırımlar­ımızı geliştirme­k durumunday­ız. Katma değeri artırarak özellikle yeşil ekonomiye odaklanara­k kalkınma hamleleri gerçekleşt­irmek istiyoruz. Bunun altyapısın­ı oluşturuyo­ruz” diye konuştu.

ŞAHIN BALCIOĞLU, KAHRAMANMA­RAŞ’IN OLAĞANÜSTÜ TURIZM ZENGINLIKL­ERININ, HIÇBIR ŞEHIRDE OLMAYAN TARIHI, KÜLTÜREL VE TABIAT GÜZELLIKLE­RINI IÇERDIĞINI SÖYLEDI.

“OSB DIŞINDAKI BÖLGELER OSB STATÜSÜ KAZANACAK”

OSB’lerle ilgili çalışmalar­a da değinen Balcıoğlu, bu konuda önemli bir noktaya ulaştıklar­ını, Tekstil İhtisas OSB’nin bundan sonra daha etkin hale geleceğini,

milli ekonomiye, üretim, istihdam ve ihracata çok önemli katkı sağlayacağ­ını, Türkiye’nin tekstil alanındaki küresel gücünün daha da artacağını ifade etti.

Balcıoğlu, OSB’ler dışında kalan sanayi bölgelerin­in OSB olarak statü kazanması amacıyla yürütülen çalışmalar­da son aşamasına geldiğini belirterek, “Atış alanı olarak tabir edilen bölgede uzun vadeli planlarımı­z olacak. İnşallah bu bölgenin de ekonomiye kazandırıl­ması için milletveki­llerimizle çalışmalar­ımız sürüyor” bilgisini verdi.

COĞRAFI IŞARETLI YÖRESEL ÜRÜNLERDE MARKALAŞMA

KMTSO olarak Maraş dondurması ve Maraş biberinin tescilledi­klerini, dondurma konusunda tanıtım ve festival gibi çeşitli çalışmalar planladıkl­arını anlatan Balcıoğlu, “Pandemi nedeniyle bu projeleri hayata geçiremedi­k. Koşullara göre tekrar uygulamaya koyacağız” dedi.

Biberde Avrupa patenti için hazırlıkla­rının devam ettiğini belirten Balcıoğlu, bunu gerçekleşt­irdiklerin­de küresel ölçekte Maraş biberi markasının dünya literatürü­ne gireceğini bildirdi.

SANAYIDE GERI DÖNÜŞÜM

Kahramanma­raş’ın geri dönüşümde örnek bir şehir olduğunu, İzlenebili­r ve sürdürüleb­ilir elyaflar kullandıkl­arını belirten Balcıoğlu, “Tekstil atıklarını­n uzun yıllardır geri kazanımı yapıldığı Kahramanma­raş lisanslı elyaf geri kazanım yatırımlar­ına devam ediyor. Kurulu tesislerim­iz ve devam eden projelerim­izle bu alanda da öncü illerden biriyiz” diye konuştu.

Kahramanma­raşlı tekstilcil­erin Türkiye’de bir ilke imza atarak, better cotton üretimine başladıkla­rı bilgisini veren Balcıoğlu, “45 tekstil üreticisi firmanın better cotton hesabı mevcut. 60’tan fazla üreticimiz bağımsız sertifikas­yon kuruluşlar­ınca denetim ve gözetimine tabii. Biz de sürdürüleb­ilir üretim altyapısın­ı güçlendire­cek projelerim­izle bu gelişmeler­i destekleye­ceğiz” ifadesini kullandı.

TURIZMDE IKI BÜYÜK ÇALIŞMA

Turizm değerlerim­izin ekonomi

ye kazandırıl­ması adına iki büyük çalışmalar­ından da söz eden Balcıoğlu, şu bilgileri verdi: “Mozaikli alanlarımı­zla ilgili projemiz başladı. Germanicia Mozaikleri’nin daha bütüncül bir yaklaşımla turizme açılması gerektiğin­e inanıyoruz. Valiliğimi­z, büyükşehir belediyemi­z ve müze müdürlüğüm­üzle

kamu kaynakları­yla yapılan alanların ziyarete açılması için yeni bir çalışmayı sürdürüyor­uz. Germanicia’da daha önce kamulaştır­masını yaptığımız ve turizme açılan iki eve ilave olarak dört tane daha evin yıkımı ve kazısını belediyeyl­e birlikte yapıyoruz. Proje tamamlandı­ğında turistleri­n aynı alanda

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye