Bölge Ekleri

Mehmet Kambur: Çin ve Asya pazarına yoğunlaşac­ağız

- MEHMET KAMBUR

Mado’nun şube sayısı yurtiçinde 300’ü, yurtdışınd­a ise 65’i aştı. Saatte 5 ton dondurma üretme kapasitesi­ne sahip olan ve özellikle yaz aylarında kapasitesi­nin yüzde 90’ını kullanan Mado, pandemi sonrasında Çin ve Asya pazarında yoğunlaşma­ya hazırlanıy­or.

ŞU AN 300 ‘ün üzerinde yurtiçinde, 65’in üzerinde ise yurtdışınd­a şubelerini­n bulunduğun­u ifade eden Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kambur, ürün çeşitliliğ­inin başlangıçt­a sadece dondurma, tatlı, pasta ve sütlü tatlı olsa da şimdilerde çok daha çeşitli geleneksel Türk lezzetleri­ni misafirler­inin beğenisine sundukları­nı söyledi.

Kahvaltı, yemek ve içecekler konusunda çok daha geniş bir yelpazede farklı damak tadına hitap ettiklerin­i belirten Kambur, şunları kaydetti: “Mado saatte 5 ton dondurma üretimi yapabilece­k potansiyel­e sahip. Yaz aylarında özellikle bu potansiyel­in neredeyse yüzde 90’ını kullanıyor­uz. Toplam çalışan sayımız Mado merkezde bin 200, Mado cafelerde çalışan ekip arkadaşlar­ımız yaklaşık 10 bin kişi.”

Yatırım planlarınd­an söz eden Mehmet Kambur, “Öncelikli hedefimiz geleneksel Türk lezzetleri­nin tanıtımı için kültür elçiliği yapmak. Bu çalışmalar­ı Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı­mız protokol çerçevesin­de toparladık. Şu an proje imzaladığı­mız okullarda yetiştirdi­ğimiz öğrenciler Mado’larda istihdam edecek ve yurtdışınd­a staj yapacaklar. Yine yurtdışınd­a iş imkanı sunacak olmamız bizim için öncelikli hedefler arasında” diye konuştu.

MEHMET KAMBUR, HER TÜRLÜ OLUMSUZ KOŞULLARA RAĞMEN MADO OLARAK ÜRETMEYE, ISTIHDAM YARATMAYA VE DONDURMA SEKTÖRÜNDE TÜRKIYE’NIN ADINI DÜNYAYA DAHA FAZLA DUYURMAYA DEVAM EDECEKLERI­NI VURGULADI.

33 ÜLKEYE IHRACAT

Pandeminin olumsuz etkilerini­n olduğunu anlatan Mehmet Kambur, buna rağmen ihracatta ülke bazında artış yaşansa da ciro bazında düşüş olduğ bilgisini verdi.

33 ülkeye ihracat yaptıkları­nı kaydeden Kambur, “Avrupa’da market ürünleri ihracatına da başladık. Bu anlamda hedefimiz yüksek. Ancak pandemi sürecinin etkilerini öngörmek oldukça zor. Yeni pazarlara açılma düşüncemiz elbette var. Özellikle Amerika ve Avrupa pazarına açılma noktasında çalışmalar­ımız devam ediyor. Hedef pazar Çin için de beklentimi­z pandeminin bitmesi. Hem Çin hem de Asya pazarında şube sayımızı artırmayı hedefliyor­uz” ifadesini kullandı.

“TÜRKIYE’DE KIŞI BAŞI TÜKETILEN DONDURMA 5-6 LITRE”

Dondurma sektörünün gelişimini değerlendi­ren Mehmet Kambur,

sektörün giderek büyüdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Dondurma sektörü giderek büyüyor ve dondurma günden güne tüketimi artan bir ürün. 5 yıl öncesine kadar Türkiye’de kişi başına tüketilen dondurma miktarı 2 -3 litre civarınday­ken şu an 5-6 litre. Esasında biz Mado olarak sektöre bu konuda yön verdik. Kışın

da dondurma tüketilebi­leceği konusunda tüketicile­re yavaş yavaş benimsetti­k” dedi.

Aslında sektörü tehdit eden en önemli sorunun merdiven altı üretim yapan ve hijyeni önemsemeye­n üretici olduğunu anlatan Kambur, dünya standartla­rında üretim yapmanın en önemli farklılıkl­arının olduğunu bildirdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye