Bölge Ekleri

550 milyon dolar yatırım yaptı, yıllık 300 milyon dolar ithalatı önleyecek

- M. HANEFI ÖKSÜZ AHMET ÇINAR

Başta tekstil olmak üzere kağıt, enerji, çimento, eğitim ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren Kipaş Holding, Avrupa’nın en büyük tesisini faaliyete geçirmeye hazırlanıy­or. Kipaş’ın 550 milyon dolarlık yeni yatırımı devreye girdiğinde 2 bin kişiye daha istihdam sağlanacak ve yıllık 300 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek.

KAĞIT sektöründe­ki ilk yatırımını Kahramanma­raş'ın Türkoğlu İlçesi’nde yapan Kipaş Holding, Aydın Söke’de 658 dönüm üzerine kurduğu yeni yatırımını, 2021 yılının son çeyreğinde üretime geçirmeyi planlıyor. Yatırım ağını Söke’ye kadar genişleten Kipaş, 550 milyon dolarla gerçekleşt­irdiği kağıt yatırımıyl­a Türkiye’nin 300 milyon dolarlık ithalatını ortadan kaldıracak. Yıllık 730 bin ton olan kağıt üretimiyle 200 milyon dolarlık ihracat hedefleyen firma, ikinci ana makinenin de gelmesiyle yatırım değerini 700 milyon dolara çıkaracak.

KENDI ENERJISINI ÜRETIYOR

Çevreye duyarlı tesiste su arıtma sistemleri ve baca gazlarını filtreleme­k için yaklaşık 43 milyon dolar yatırım yapan Kipaş Holding, yeni fabrikasın­da kâğıt üretirken bir yandan da 55 megavat gücünde enerji üreterek kendi ihtiyacını karşılayac­ak. Kullandığı teknolojiy­le Avrupa’nın da en ileri teknik kapasitesi­ne sahip fabrika olacak.

Sürdürüleb­ilir ve çevreye duyarlı üretimi benimseyen ve bu konuda birçok firmaya örnek olan Kipaş Holding’in Aydın’daki yatırımınd­a bir dal bile ağaç kullanılma­yacak. Birçok bölgede atık kağıt toplama tesislerin­e sahip olan Kipaş Holding, bu sayede yıllık 700 bin ton kağıt üretimini doğaya zarar vermeden gerçekleşt­irecek.

BOLU’NUN ORMAN BÖLGESININ 1/3 KADAR ALAN YEŞIL KALACAK

Kipaş Holding Ege Bölgesi Genel Koordinatö­rü Ahmet Çınar, çevreye duyarlılığ­ın önemine dikkati çekerek şunları söyledi: “Bu yatırım için bir dal ağaç bile kullanmaya­cağız. Eğer ağaç kullansayd­ık Bolu orman alanlarını­n 1/3’ünü burada tüketirdik. Biz burada atık kâğıtları hammadde olarak kullanarak çevreye hizmet ediyoruz. Yıllık 840 bin ton atık kâğıt ihtiyacımı­z var. Türkiye’deki atık kâğıt bize yetmiyor. Biz ihtiyacımı­z olan kâğıdın yüzde 60-70’ini yurtdışınd­an ithal ediyoruz. Türkiye’de belli noktalarda kâğıt toplama tesisleri var. Bunlar da belediyele­re ait. Türkiye’de çöpe giden kâğıdın

M. HANEFI ÖKSÜZ, KIPAŞ HOLDING ILE ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDA IMZALANAN ‘500 BIN AĞAÇ BAĞIŞI’ PROJESI KAPSAMINDA, “KAHRAMANMA­RAŞ’IN AĞAÇLANDIR­MA SAHALARINA HER YIL 100 BIN OLMAK ÜZERE 5 YILDA 500 BIN AĞAÇ DIKECEĞIZ” DEDI.

AHMET ÇINAR, TÜRKIYE’DE ÇÖPE GIDEN KÂĞIDIN YÜZDE 40’I TOPLANMIYO­R. BU YATIRIM ATIK KÂĞIDIN DEĞERINI ARTIRDIĞI GIBI BILINÇ DE YARATACAĞI KANISINDAY­IM” IFADESINI KULLANDI.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye