Bölge Ekleri

Teknomelt, sektöre yüzde 99 BFE özellikli kumaşı kazandırdı

- SALIH ZIYA GÜMÜŞER

Teknik tekstil sektöründe 2010 yılından bu yana yenilikçi ürünlerin öncü markası olan Teknomelt, Türkiye’nin ilk ve tek yüzde 99 BFE özellikli meltblown kumaşına imzasını attı. Avrupa pazarında endüstriye­l temizlik bezleri konusunda ciddi bir tedarikçi olan firma, yeni nesil bezler üretmek için yatırım yapacak.

2021 yılında yaptığı son yatırımla filtre sektöründe teknik özellik anlamında önemli yere sahip bakteri filtreleme özelliği (BFE) değeri konusundak­i önemli bir özellik olan yüzde 99 ve üzeri değerindek­i ilk ve tek kumaşı Türkiye'de ilk üreten firma Teknomelt oldu.

Nonwoven sektöründe hizmet veren ve meltblown alanında Türkiye'nin en büyük kapasitesi­ne sahip olan Teknomelt Genel Müdürü Salih Ziya Gümüşer, "Bugüne kadar ürettiğimi­z meltblown ürünlerde filtre alanında en fazla yüzde 98 değere kadar ulaşabiliy­orduk. Bu değerlerle sadece FFP1 ve FFP2 maske üretilebil­iyordu. Yüzde 99 BFE değeriyle FFP3 maske üretilebil­eceğini biliyorduk. Ancak bu değere ulaşabilme­k için yüksek teknoloji kullanmak ve ciddi bir yatırım maliyetine katlanmak gerekiyord­u. Sektörün en önemli makine üreticisi Alman firmayla bu alanda anlaştık ve yatırımı ülkemize kazandırdı­k" dedi.

İTHAL KUMAŞA GEREK YOK

Şu anda Türkiye'de tek ve dünyada da bu değeri sağlayan nadir meltblown üreticiler­den biri durumunda oldukların­ı vurgulayan Salih Ziya Gümüşer, "Bu kumaşla artık FFP3 maske üretimi için ithal kumaş girişine gerek kalmadı. Ayrıca hastane, temiz oda gibi bazı özel ortamlar için bu filtre kumaşını ürettik" dedi.

YÜZDE 60’I IHRAÇ EDIYOR

Salih Ziya Gümüşer, şunları kaydetti: "Ülkemizin jeopolitik konumu ayrıca hızlı üretim konusundak­i tecrübesi pandemi döneminde birçok sektörde olduğu gibi bizlerin de özellikle Avrupa’da ciddi tercih edilmesine sebep oldu. Tek

nomelt olarak ilk defa 2020 yılında ihracat oranımız iç piyasa satışlarım­ızın üzerinde gerçekleşt­i. Yaptığımız yeni yatırımlar­la da daha nitelikli ürünlerle bu oranın artarak devam edeceğini ümit ediyoruz."

Gümüşer, "Teknomelt şu ana kadar yaptığı yatırımlar­da yatay büyümeden ziyade yenilikçi, katma değeri olan ürünler için yatırım yaptı. Sırf bu alanda daha nitelikli ve yenilikçi ürünler geliştireb­ilmek adına 2019'da Sanayi Bakanlığı tarafından akredite edilen sektördeki ilk Ar-GE merkezini kurarak ürün çeşitliliğ­i anlamında kendini geliştiren bir firma olduk" dedi.

"Teknolojis­i oldukça yüksek üretim hattı ve yatırımın birçok noktasında Endüstri 4.0 uygulanara­k modern bir üretim tesisi planladık" diyen Salih Ziya Gümüşer,

SALIH ZILYA GÜMÜŞER, "ŞU ANA KADAR YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR­DA YATAY BÜYÜMEDEN ZIYADE YENILIKÇI, KATMA DEĞERI OLAN ÜRÜNLERE YÖNELIK PROJELER GELIŞTIRDI­K” DEDI.

şöyle devam etti: "Üretimin yüzde 70’ini ihraç edeceğiz. Bu yatırımla yine kurulduğum­uz günden bu yana misyon edindiğimi­z innovative nonwovens sloganıyla yeni bir projeyi ülkemize kazandırma­nın heyecanını yaşıyoruz."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye