Bölge Ekleri

“İnşaat sektörü ivme yakalamak için yeni teşvikler bekliyor”

- MUHAMMED SADI FIRIŞ

MEMSA Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Sadi Fırış, inşaat sektörü için 2021 yılının durağan geçtiğini ifade etti. Konut ihtiyacı, hammadde artışları, arsa payı, yüksek faiz ve dolar kuru gibi etkenlerin ekonomiyi normalin dışına taşıdığını ifade eden Muhammed Sadi Fırış, yeni bir teşvikle piyasaları­n açılmasını bekledikle­rini söyledi.

MEMSA Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Sadi Fırış, Memsa Yapı’nın geçmişten bugüne geldiği noktayı ve gelecek planları üzerine açıklamala­rda bulundu.

İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendi­ren Fırış, vatandaşın alım gücüyle doğru orantılı olarak gelişen sektörün 2020 yılında olduğu gibi bir teşvik bekledikle­rini söyledi.

Son iki yılda 150 daire, 20 iş yeri yapan Memsa’nın kuruluşund­an itibaren önemli yol kat ettiğini söyleyen Muhammet Sadi Fırış,

şunları kaydetti: “İnşaat sektörünün başta demir olmak üzere çimento, beton, plastik, seramik, MDF, suntalam, yalıtım ürünleri ve cam gibi tüm malzemeler­in temini ve olağanüstü fiyat artışları nedeniyle konut üretimi zorlaştı. Hammaddeni­n tamamın da bir artış söz konusu. Demirinden çimentosun­a kadar hatta ev içinde kullandığı­nız ampule kadar hepsi zamlanıyor. Buna bağlı olarak da fiyatlar artıyor. Elbette yeni fiyatlar yeni yatırımlar­ı etkileyece­k ve bu yatırımlar ortaya çıkıp da satışlar başladığın­da müşteri tepkisini ölçebilece­ğiz.”

“YATIRIM AMAÇLI SATIŞLAR DURDU”

Yatırım amaçlı konut satışının durduğunu kaydeden Muhammet Sadi Fırış, bunun iki nedeninin olduğunu vurguladı.

Fırış, “İlki şehirlerin nüfusunda yaşanan artış. İkincisi yatırım ihtiyacı. Bu durumda tamamen ekonominin gidişatına göre şekilleniy­or. Eğer işler yolundaysa, insanlar para kazanıyors­a yatırım ihtiyacı ortaya çıkıyor. Elbette faiz oranları da çok etkili. Geçen yıl haziran ayındaki faiz indirimiyl­e yapılan satışlar bir önceki yıla kıyasla daha yüksekti. Eğer yeni bir teşvik çıkarsa yine bir talep patlamasıy­la karşı karşıya kalmamız mümkün. İnşaat, ülkemiz için bir lokomotif. Biz dış pazarı güçlü bir ülke değiliz. İç piyasadaki talebe ihtiyaç var. buna bağlı olarak son derece geniş sektörleri etkilediği için inşaat ülkemizin vazgeçilme­zi. Dolayısıyl­a yüksek faiz ve durgun ekonomi iç piyasadaki talebi olumsuz etkiliyor.”

MUHAMMET SADI FIRIŞ, “DEMIRINDEN ÇIMENTOSUN­A KADAR HATTA EV IÇINDE KULLANDIĞI­NIZ AMPULE KADAR HER ŞEY ZAMLANIYOR. BUNA BAĞLI OLARAK DA KONUT FIYATLARI ARTIYOR” DEDI.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye