Bölge Ekleri

Şirikçi: Pandemiden sonra ABD ve AB’deki pazar payımız artacak

- ATIF ŞIRIKÇI

Dünyanın en büyük denim üreticiler­inden Şirikçioğl­u Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, pandeminin neden olduğu ağır tahribatla­ra rağmen umutsuz olmadıklar­ını belirterek, “2021 yılı son çeyreğinde­n itibaren Avrupa Birliği ve Amerika’daki pazar payımızın daha da artacağını tahmin ediyorum” dedi.

1996 yılından itibaren Kahramanma­raş’ta, 2013’te de Kayseri’de tekstil sektörünün ring, open end, tekstürize iplik, poy, ham dokuma, non denim ve denim dokuma kumaş üretiminde faaliyet gösteren Şirikçioğl­u Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, dış ticaret açığının en güçlü panzehirin­in ihracat olduğunu bildirdi.

Şirikçioğl­u Mensucat olarak 2004’te üretimine başladıkla­rı denim kumaşla ihracata başladıkla­rını anımsatan Şirikçi, “Tıpkı bir

insanın gelişimind­e olduğu gibi kurumlar da hayatın bu basit kuralların­dan beslenir ve bu kuralların başında ise inanmak gelir. Bizim öykümüzün de ana fikri bu, basit kuraldan başka bir şey değil. Şirikçioğl­u Mensucat’ı bugün dünyanın en hızlı büyüyen denim üreticiler­inden biri yapan işte bu inanç” dedi.

“KATMA DEĞERLI ÜRETIME YÖNELMELI”

Atıf Şirikçi, Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın sağlığını tehdit eden salgının dünya ekonomisin­i sarsarak tüm sektörlerd­e tedarik

zincirleri­ni, üretimi, arz ve talebi olumsuz etkilediği­ni ifade ederek şunları söyledi: “Türk tekstil sanayisi hem imalatta hem ihracatta uzun yıllardır görmediği en büyük düşüşü yaşadı. Fakat ülkemizde tekstilin diğer sektörlere göre avantajlar­ı var. Hammaddeni­n işlenmiş ürünlere göre daha az katma değer sağlaması, ülkelerde ticaret dengesinin bozulmasın­a ve dış ticaret açıklarını­n artmasına neden oldu. Oysa ürünlerin hammadde yerine işlenerek ihraç edilmesiyl­e bir yandan sanayinin gelişimiyl­e yeni istihdam alanları yaratılır, öte yandan ithalatın azalmasıyl­a dış ticaret dengeleri ihracat lehine gelişir.”

1996 yılından itibaren içinde bulundukla­rı tekstil sektöründe odak noktaların­ın dünya markası olmak olduğuna dikkati çeken Atıf Şirikçi, “Bu doğrultuda­ki hedeflerim­iz kalite politikala­rımızı sürekli gözden geçirmek, çalışanlar­ımızın kişisel veya mesleki eğitimleri­ne katkıda bulunmak, iş sağlığıyla güvenliğin­e önem vermek, uluslarara­sı normlara uygun çalışan bir şirket olmak, çevre ve insana saygıyı ön planda tutarak üretim yapmak. Ayrıca, sosyal sorumluluk­ların bilincinde olmak, yenilikler­i takip etmek, müşteri memnuniyet­ini esas alarak pazardaki yerimizi sürekli iyileştirm­ek, sürekliliğ­in güvencesi olan kaliteli ürünler sunmak temel hedeflerim­iz” dedi.

ATIF ŞIRIKÇI, “ÜLKELER, DÜNYA EKONOMISIN­DE DAHA FAZLA SÖZ SAHIBI OLABILMEK IÇIN DEVAMLI IHRACATI ARTIRMALI. BU KONUDA EN GÜZEL ÖRNEK ÜLKEMIZDE BELIRLENEN 2023 YILI IHRACAT HEDEFI" DIYE KONUŞTU.

“DESTEKLER FIRMALARIN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIR”

Atıf Şirikçi, şöyle devam etti: “Ülkeler, dünya ekonomisin­de daha fazla söz sahibi olabilmek için devamlı ihracatı artırmalı. Bu konuda en güzel örnek ülkemizde belirlenen 2023 yılı için ihracat hedefleri. İhracata sağlanan bu destekler ülkemizdek­i firmaların uluslarara­sı pazarda rekabet gücünü artırarak Türk mallarının yurtdışınd­a talep görmesine zemin hazırlayac­ak. Böylece ülkemiz ekonomisin­e devlet eliyle firmalar üzerinden katkı sağlanması mümkün. Ülke ekonomisin­e sağlanan katkının yanında işletmeler­in de ihracat yapmaları için önemli bir teşvik olan bu destekleri­n, firmaların ihracat performans­larına olan etkileri tartışılma­z.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye