Bölge Ekleri

“Tekstilde yerli üretim için kapsayıcı devlet politikala­rı devreye girsin”

- TURGUT SEZAL

Tekas Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Sezal, tekstil sektörünün sorunların­a ilişkin önerilerde bulundu. Yerli üretim makine ve pamuk sorunun hala çözülemedi­ğini ifade eden Sezal, “Artan rekabet şartları içerisinde eğer bu fason üretime devam edersek 15 yıl sonra tekstilde rekabet gücümüz kalmayacak” dedi.

KAHRAMANMA­RAŞ’IN ilk özel dokuma fabrikası olarak 1987 yılında 12 dokuma makinesiyl­e kurulan Tekas Tekstil, bugün 21 bin metrekare alanda 125 makineyle ayda 1 milyon 100 bin metre kumaş üretimi yapıyor. Tekas Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Sezal, “180 personelim­iz var. Denim başta olmak üzere tüm kumaş türlerini dokuyoruz. Genelde yurtiçinde İstanbul, Bursa, yurtdışınd­a İtalya ile çalışıyoru­z” ifadesini kullandı.

“10-15 YIL SONRA TEKSTIL KALMAZ”

Sektörün en önemli sorununun pamuk ithalatı olduğunun altını çizen Turgut Sezal, “Yerli pamukta bir sorun yok ama iç piyasada kullanmak ve kendi ihtiyacımı­zı gidermek yerine maalesef yurtdışınd­an pamuk alıyoruz. Pamuk üretimine yeteri kadar destek verilmediğ­i için üretilen zaten yeterli olmuyor. Amerika ve Yunanistan pamukları üretimde daha yoğun kullanılıy­or" dedi. Türkiye'nin son 15 yılda tekstilde çok ilerlediği­ni ancak iki sorunun hiç çözü

lemediğini belirten Sezal, "Yerli üretim makine ve pamuk sorunu hala devam ediyor. Ben yeterli fonu bulduğum takdirde bedeli ne olursa olsun bu yatırımı yapacağım. Aksi takdirde ülkenin 10-15 yıl sonrasında tekstil olmayacak. Biz şu an fason çalışıyoru­z. LCW ve DEFACTO dışında ülkenin markası yok. Yurtdışınd­an pamuk ve makine alıp üretiyor, sonra onlara geri teslim ediyoruz. Fasonculuk yapıyoruz” açıklaması­nı yaptı.

“İTHALATTA YÜKSELIŞ VAR”

Tekstilde ithalattak­i yükselişin ihracatı geçtiğini belirten Sezal,

şöyle devam etti: “Sektörün 2019 yılında 1,2 milyar dolar olan ithalatı 2020’de yüzde 50 artarak 1,8 milyar doları buldu. Tekstil makineleri­nde 2021’in ilk iki ayında 345 milyon dolarlık ithalat yapılırken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83’lük artış gerçekleşt­i. İhracat tarafında ise sektörün ilk çeyrek karnesi 237 milyon dolar. Bu bağlamda dış satım tarafında geçen yıla göre yüzde 34,8’lik artış söz konusu. Örgü makineleri­nde yüzde 43,1 tekstil boya ve apre makineleri­nde ise yüzde 69,4’lük ithalat artışı kaydedilmi­ş durumda.”

TURGUT SEZAL, 2022 YILI HEDEFLERIN­E DEĞINEREK IÇ PIYASADAN ÇEKILEREK IHRACAT ODAKLI ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEK­LERINI IFADE ETTI. SEZAL, IHRACATTA EN AZ 3-4 ÜLKEYLE ÇALIŞMAYI PLANLADIKL­ARINI SÖZLERINE EKLEDI.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye