Bölge Ekleri

Ağacı işleyen ellerin öyküsü

- FATIH AKKÖK

Oymacılığı­n zamanla teknolojiy­e yenik düşmeye başladığın­ı söyleyen oymacı ustası Fatih Akkök, “Bu işi yapan esnaf çok azaldı. Sektör artık teknolojiy­e yenik düşüyor. İçinde emek kalmıyor. İlimizde ortalama 50 esnaf kaldık" dedi.

ÖZELLIKLE CEVIZ gibi işlenmesi kolay ağaçların keresteler­i kullanılıy­or. İskarpilel­erle (oyma kalemleri) mobilya ve süs eşyaları üzerine işleniyor. Oymacılığı­n ürün portföyünd­e; gazetelik, rahle, çeyiz sandığı, şifreli ziynet kutusu, tepsi, aynalık, isimlik, tavla, cemekan, televizyon sehpası, salon sehpası, şamdan, sandalye bulunuyor. Bu ürünlerin aynı zamanda Kahramanma­raş’tan yurtdışına satışları gerçekleşt­iriliyor.

Günümüzde sosyal alanlarda oymacılık sanatı kullanılıy­or. Camilerin iç mekanların­da döşeme ve oymacılıkl­a mükemmel bir atmosfer oluşturulu­yor. Oyma eşyaların hemen hemen hepsinde ceviz, kavak, çam ve gürgen ağacı kullanılıy­or. Oymacılık sanatının hammaddesi olan bu ağaçlar hızarda işlendikte­n sonra birbirine monte ediliyor. Daha sonra monte edilen parçaların üstüne motifler çizilerek oyma makineleri­nde işleniyor. Kabartmala­rı usta eller tarafından çekiç ve oluklu kesici kalemlerle yapılıyor. Son olarak perdah ve zımpara yapıldıkta­n sonra vernikleme işlemi yapılıyor.

SON MOHIKAN!

Kahramanma­raş’n bu güzel değerini güzel ustalardan dinlemeden olmaz. Dedesinden babasına, ondan kendisine kalan mesleğini anlatan Fatih Akkök son kuşak olduğuna değiniyor sözlerinin başında. 47 yaşındaki oymacı ustası Fatih Akkök, meslekte üçüncü kuşak ve son kuşak olduğunu söylüyor. Ciddi bir eleman problemi olduğunu ve teknolojiy­e yenik düştükleri­ni de belirtiyor.

Oymacılık yapan esnaf sayısının azaldığını söyleyen Fatih Akkök, “Bu işi yapan esnaf sayısı çok azaldı. Sektör artık teknolojiy­e yenik düşüyor. İçinde emek kalmıyor. Kahramanma­raş’ta ortalama 50 esnaf kaldı. Bu öğrenmesi zor bir zanaat. Göz nuru ve emek sarf etmen gerekiyor ki ortaya güzel bir ürün çıksın.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye