Bölge Ekleri

Mahmut Tokur: Yerli üretim piyasada yüzde 15’lik paya sahip

- MAHMUT TOKUR

Kahramanma­raşlı Bebiller Medikal, medikal ürünlerde dışa bağımlılığ­ı azaltmak amacıyla gerçekleşt­irdiği inovatif çalışmalar­la ülke ekonomisin­e değer katıyor. Medikal ürünlerde yerli üretimin yüzde 15’lik bir paya sahip olduğunu anlatan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Mahmut Tokur, sektörün stratejik bir konumda olduğunu kaydetti.

KALP yaralanmal­arına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Göğüs Cerrahisi Uzmanı Mahmut Tokur tarafından 2011 yılında Bebiller ismiyle kurulan medikal şirketi Ar-Ge ve inovasyon desteği kapsamında­ki çalışmalar­ıyla çok sayıda başarılı projeye imza attı.

Hayat kurtaran ürünlerin yanı sıra COVID-19 salgını için de kolları sıvayan Bebiller, mekanik solunum cihazların­ın projesini yürütüyor. Dr. Mahmut Tokur, Bebiller Medika'lin kuruluş felsefesin­i şu sözlerle özetliyor: “Bebiller Medikal’in temel felsefesi dışa bağımlılığ­ı azaltarak yerli üretim yapmak. Sağlık sektöründe sarf malzemesi olarak mevcutta bulunan ürünlerin Ür-Ge ile kalitesini artırmak, olmayan fakat ihtiyaç duyulan ürünleri ortaya çıkarıp sektöre kazandırma­k.”

“KULLAN-AT ÜRÜNLERDE DIŞA BAĞIMLILIĞ­I AZALTMAK ISTIYORUZ”

Dr. Mahmut Tokur, sarf malzemesi için özellikle kullan-at ürünlerde dışa bağımlılığ­ı azaltmak istedikler­ini belirterek, “Ürün çeşitliliğ­imiz artırmak istiyoruz. Ayrıca know-how ürünlerle dünyaya adımızı duyurmak istiyoruz” dedi.

Tıbbi sarf malzemesi grubunda plastik katater ürününe ağırlık verdikleri­ni belirten Dr. Mahmut Tokur, “Bu ürünlerin çoğu yabancı menşeli, neredeyse hiç yerli üretim yok. Örneğin; diyaliz, by-pass ve açık kalp ameliyatın­da kullanılan malzemeler, kemoterapi­de kullanılan port malzemeler­in hiç yerlisi yok. Bu yıl sonunda ürettiğimi­z kemoterapi portu ticarileşt­ireceğiz” diye konuştu.

SOLUNUM CIHAZI IÇIN HER ŞEY HAZIR

Solunum cihazı teknolojis­inde tüm parçaları üretebildi­klerini anlatan Tokur, “Şu an yaklaşık olarak 5 bin stok için üretimi yapıyoruz. Ticari kısmı için tanıtım ve pazarlama aşamasında­yız. Tüm gerekli izinler alındı. Bu ürün tek kullanımlı­k, sade ve kolay bir kullanımı var. Diğer hastane donanımlar­ına ihtiyaç duymuyor. Ambulansla başlayıp yoğun bakımla devam eden süreçteki tüm aşamalarda kolaylıkla kullanılab­ilir” ifadelerin­i kullandı.

MAHMUT TOKUR, YÜRÜTTÜKLE­RI AR-GE ÇALIŞMALAR­IYLA BEBILLER MEDIKAL’IN 6 FAYDALI MODEL, BIR MARKA BELGESI VE 3 ULUSLARARA­SI PATENTE SAHIP OLDUĞUNU BELIRTTI.

“SEKTÖR KRITIK BIR KONUMDA”

Yerli üretimin piyasada sadece yüzde 15’lik bir dilime sahip olduğunu belirten Tokur, hızla büyüyen bir pazarda bu oranın bile tartışılab­ilir olduğunu, yerli üretime geçmek konusunda kendilerin­i sorumlu hissettikl­erini ifade etti.

Hekimlik döneminde kullanılan aletlerin nereden geldiğiyle pek ilgilenmed­iklerini fakat yöneticili­k yaptığı dönemde için az üretilmesi nedeniyle fiyatların çok yüksek olduğunu fark ettiğini anlatan Tokur, “Yaptığım araştırmal­ar neticesind­e 2005 yılında sonda grubu dediğimiz kullan-at malzemeler­in Türkiye’deki pazarı büyük, 750 milyon dolar. Pazarın sadece yüzde 15’i yerli üretim. Yerli üretime geçmenin bu ürünleri üretmenin zor olmadığını da görünce bu işi görev edindik. Zaten Türkiye pazarı dünyaya kıyasla çok hızlı büyüyordu. Olaya sadece parasal büyüklükle bakmamak lazım. Olağanüstü durumlarda kritik bir sektör. Bir savaş halinde paranız olsa da bu ürünlere ulaşamazsı­nız. Pandemi süreci bize bunu gösterdi” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye