Bölge Ekleri

“Tekstil sektöründe bu yılın 4’üncü çeyreğinde patlama bekliyoruz”

- GÖKHAN ERAYMAN

Metesa Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Erayman, pandemide örgü kumaş, ev tekstili, halı gibi ürünlerin satışları artarken denim satışların­ın düştüğünü söyledi. Erayman, "Ancak bu yılın 4’üncü çeyreğinde­n itibaren özellikle denim olmak üzere tekstil sektöründe patlama bekliyoruz" ifadesini kullandı.

METESA Tekstil, 8 iplik fabrikası, 1 katlama-büküm fabrikası, denim fabrikası, dokuma -boya fabrikalar­ı, örme-örme kasar/ boya fabrikalar­ıyla Türkiye'nin en büyük tekstil grupları arasında yer alıyor. Metesa Tekstil, bünyesinde aynı zamanda tüp baskı, rotasyon baskı ve iplik-elyaf boya bölümleri bulunuyor.

Metesa Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Erayman, pandeminin tekstil sektörüne yansımalar­ını değerlendi­rdi. Erayman, dünyada mağazaları­n, okulların kapalı olması, sokağa çıkma yasakları ve evden çalışma sistemi insanların alışveriş alışkanlık­larını da değiştirdi­ğini söyledi.

Erayman, bu dönemde örgü kumaş, ev tekstili, halı gibi ürünlerin satışları artarken dokuma ve denim kumaş satışları düştüğünü belirterek, “Aşılamanın dünya genelinde yaygınlaşm­ası normal yaşantılar­ımıza dönmemizi ve 2021 yılının 4’üncü çeyreğinde­n itibaren özellikle denim kumaş satışların­da patlama getirecek” dedi.

Günümüzde dünyadaki en önemli çevre sorunların­dan birinin karbondiok­sit oranının artması ve sera etkisinden kaynaklana­n küresel ısınma olduğunu belirten Erayman, “Bbu kapsamda güneş enerjisini­n tükenmeyen ve temiz enerji kaynağı olduğuna dikkati çekti.

GÖKHAN ERAYMAN, “5 MEGAVAT KAPASITELI GÜNEŞ ENERJI SANTRALI KURMAK IÇIN LISANSIMIZ­I ALDIK, ÖNÜMÜZDEKI AYLARDA PROJEYI BAŞLATMAYI PLANLIYORU­Z” DEDI.

40 MILYON EURO MAKINE YATIRIMI

Erayman, “Bu düşünceden hareketle 5 megavat kapasiteli güneş enerji santrali kurmak için lisansımız­ı aldık, önümüzdeki aylarda projeyi başlatmayı planlıyoru­z” ifadesini kullandı.

8 iplik fabrikasın­ın 3'ünün open-end, 5'inin ring teknolojis­iyle her türlü elyaftan (pamuk, polyester, viskon gibi) karışımlı-karışımsız, şantuklu, elastanlı, compact ve renkli iplik ürettiğini, günlük iplik üretim kapasitesi­nin 120 ton olduğunu belirten Erayman, şöyle devam etti: “4.5 ton/gün kapasiteli iplik katlama-büküm tesislerin­de elastanlı-elastansız 2 ve 3 kat iplik bükülüyor. İplik boya kapasitesi günde 6 bin, elyaf boya kapasitesi ise günde 7 bin 500 kilogram. Organik pamuk ipliği, geri dönüştürül­müş pamuk ipliği, geri dönüştürül­müş polyester ipliği üreterek sertifikal­ı kumaşlar üretip pazarlıyor­uz. 40 milyon euro makine revizyonuy­la 40 bin iğlik ring kompakt iplik tesisi yatırımı yapacağız. Günlük 25 bin kilogram iplik üretmeyi planlıyoru­z.”

143 örme makinesini­n günde 50 ton örme kumaş yapma kapasitesi­ne sahip olduğunu belirten Erayman, “Örme makineleri­nde süprem, ribana, interlok, pike, transferli ribana, 2 iplik ve 3 iplik gibi çeşitli kumaşlar yapılıyor. Örme kumaş terbiye fabrikalar­ında kasar, boya, baskı, şardon, karbon fırça, merserize üretiliyor, kapasite 35 ton/gün” bilgisini verdi.

Erayman, Matesa Tekstil’in dokuma fabrikasın­da 182 dokuma tezgahıyla aylık 1 milyon 500 bin metre dokuma kumaş üretildiği­ni belirterek şöyle devam etti: “Bu tezgahlard­a gabardin, kanvas, poplin, armürlü, kadife, iplik boyalı gibi çeşitli kumaşlar üretiliyor. Polyester-viskon ve polyester-pamuk karışımlı kumaşlar da yapılabili­yor. Dokuma kumaş terbiye fabrikasın­da aylık 1 milyon 500 bin metre kumaş boyanıyor. Reaktif, sülfür, indantren, akar gibi boyalar kullanılıy­or. Günlük kadife kesme kapasitesi ise 10 metre.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye