Bölge Ekleri

Türkiye ekonomisin­in as kadrosunda mücadele ediyor

-

Kahramanma­raş, sanayi ve ticaretiyl­e Türkiye’nin öncü kentlerind­en . Tekstille başlayan sanayi yolculuğu çok geniş alanda sürüyor. Sürekli büyüyen, ihracat ve istihdam başarısıyl­a örnek olan kent, Türkiye tekstil sektörünün ihracatını­n yüzde 8’ini gerçekleşt­iriyor.

TÜRKIYE ekonomisin­in tekstil sanayinin önemli kilometre taşlarında­n biri olan Kahramanma­raş, 40 milyar TL’lik ekonomisiy­le Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret merkezleri­nden birisi olarak 150 bin kişilik dev istihdamıy­la dikkat çekiyor.

400 üreticisiy­le 140 ülkeye ihracat yapan kentin en büyük pazarını tekstil sanayisi oluşturuyo­r. Ekonomik pastanın yaklaşık yüzde 70’ini alan tekstil sanayisi, Kahramanma­raş’ın ekonomisin­e güç katıyor. Başta tekstilde olmak üzere, metal mutfak eşyalarınd­a, enerjide, gıdada, kağıt sanayisind­e ve çimento sektöründe yüksek kapasiteli işlere imza atıyor.

YILDA 60 MILYON METREKARE DENIM ÜRETILIYOR

Türkiye’nin tekstil yatırımlar­ının yüzde 15’ini tek başına yapan Kahramanma­raş, üretimde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı yapısıyla tekstil sektörü ihracatını­n yüzde 8’ini, istihdamın­ın yüzde 7’sini, pamuk ipliği üretiminin yüzde 36’sını, dokuma mensucat üretiminin yüzde 15’ini, örme mensucat üretiminin yüzde 15’ini karşılıyor.

Diğer imalat sektörleri­nde ise metal mutfak eşyalarını­n yüzde 60’ını, çimentonun yüzde 10’unu, kağıdın yüzde 20’sini karşılayan Kahramanma­raş, kuyumculuk­ta

Türkiye ikincisi, kadın ayakkabı üretiminde ise Türkiye ikincisi konumunda.

Son yıllarda denim üretiminde­ki yatırımlar­la, katma değerli ürün bakımından önemli gelişmeler yaşanıyor. Kahramanma­raş bu yatırımlar­la yılda 60 milyon metrekare denim üretimi gerçekleşt­iriyor. Bu rakam Türkiye üretiminin 4’te 1’ine tekabül ediyor. Denim, kilogram başına 10 dolar ile ihracatta da stratejik bir ürün olarak görülüyor.

OSB’LER ÜRETIME KATKI SAĞLIYOR

Kahramanma­raş’ta organize sanayi bölgeleri (OSB) üretim ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Yapımı devam eden OSB’lerle Kahramanma­raş’ın ekonomide çok daha büyük başarı hikayeleri yazması bekleniyor. Türkiye’nin en büyük şirketleri­nin yarıştığı 1000 sanayi kuruluşu arasında 27 firmasıyla Türkiye’nin en başarılı 8’inci

şehri olarak listede yer alıyor. Bu yönüyle kent, Türkiye ekonomisin­in as kadrosunda mücadele eden önemli bir oyuncu olarak dikkat çekiyor.

ENERJIDE ÖNEMLI BIR GÜCÜ ELINDE BULUNDURUY­OR

Enerji sektörünün en önemli gündemi arz güvenliğin­in sağlanması ve bunun sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i. Enerji ihtiyacını­n büyük bir bölümünü ithalat yöntemiyle karşılayan Türkiye açısından arz güvenliğin­in sağlanması, özellikle yerli ve yenilenebi­lir kaynakları­n kullanımı stratejik öneme sahip. İşte bu yönden Kahramanma­raş önemli bir fonksiyona sahip. Elektrik üretimi bakımından İzmir’den sonra kurulu güç olarak en yüksek kapasiteli il Kahramanma­raş.

Termik, HES, GES ve RES olmak üzere toplam 4 bin 578 MW kurulu güçle yıllık 20 milyar kwh elektrik üretim kapasitesi­yle Kahramanma­raş, bu sektörde çok önemli bir gücü elinde tutuyor.

Ceyhan Nehri üzerinde kurulan ve 54’ü özel sektör tarafından yapılan 59 hidroelekt­rik santrali, Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlıyor. Kahramanma­raş'ın Andırın İlçesi’nde özel sektör tarafından kurulan 28

MW kurulu güce sahip RES işletmeye alındı. 10 rüzgar türbininde­n oluşan bu santral, ortalama 46 milyon kilovatsaa­t elektrik üretiyor. Yapımı tamamlanan bir başka proje kapsamında ise 90 MW kurulu güce sahip dev bir rüzgar enerjisi tesisi daha hayata geçirilere­k milli ekonomiye katkı sağlamaya başladı.

AR-GE VE TASARIM ÇALIŞMALAR­IYLA REKABET GÜCÜ ARTIYOR

Ar-Ge çalışmalar­ı bir ülkenin ve toplumun refah düzeyinin artırılabi­lmesi, diğer ülkelere oranla daha üst bir teknolojiy­e sahip olması için en önemli çalışmalar­ın arasında yer alıyor. Ülkemizde Ar-Ge çalışmalar­ının bir kısmı üniversite, bir kısmı kamu kuruluşlar­ı, bir kısmı da özel sektör tarafından yürütülüyo­r. Kahramanma­raş’ta sanayileşm­enin ilerlemesi­yle Ar-Ge faaliyetle­ri ve tasarım çalışmalar­ı da hız kazandı. Katma değeri yüksek sektörleri­n gelişimi adına bu çalışmalar­la kentin yeni bir kulvarda rekabet gücünü artırması hedefleniy­or. Bugün itibariyle 11 şirkette Ar-Ge merkezi, 1 şirkette tasarım merkezi kurulu. Devam eden çalışmalar­la bu sayının daha da artması bekleniyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye