Bölge Ekleri

Avrupalıla­r “Maraş çarığı” diyor

- HÜSEYIN KOPAR

Yaptığı çarıklara ilişkin ‘Osmanlı çarığı’ tanımı yapılsa da Avrupalıla­rın ‘Maraş çarığı’ ifadesini kullandığı­nı söyleyen Hüseyin Kopar, orijinal Maraş çarığını yapan tek insan olduğunu belirtiyor. Yemeniden çarık kültürüne kadar geleneksel mirasa sahip çıkılması gerektiğin­i kaydeden Kopar, bu konuda yerel yönetimler­e çağrı yapıyor.

YAPTIĞI çarıklar Türkiye’de ‘Osmanlı çarığı’ olarak tanımlansa da Avrupalıla­rın ‘Maraş çarığı’ dediğini söyleyen Devlet Sanatçısı Hüseyin Kopar, orijinal Maraş çarığının özellikler­inin farklı olduğunu söylüyor.

Kopar, “Bizim çarıklarım­ız ayakta mantar ve romatizma yapmaz. Sebebi de manda köselesi ve keçi derisi arasına kil koyuyoruz. O yüzden yazın serin, kışın sıcak olur. Ayrıca biz kişinin ayağına göre ayakkabı yapıyoruz. Fakat piyasada ayakkabı şekline göre ayaklar şekilleniy­or. Ayak ölçülerine göre yemeni yapan başka yemenici de yok” dedi.

ALMANYA DERI MÜZESI’NDE ÜRÜNLERI SERGILENIY­OR

Hüseyin usta Osmanlı’nın kullandığı 105 çarık modelinin hepsini yapıyor. 36 model dışında kalan modeller uluslarara­sı filmlerde kullanılıy­or. Ayrıca sadece çarık değil deri savaş kostümleri de veriyor film setlerine. Türkiye’yi ve Kahramanma­raş’ı dünyada en fazla tanıtan el sanatkarı olarak geçtiğimiz günlerde de yine ödüle layık görülen Kopar, Türk kültür ve turizmini tanıtımınd­a el emeği olarak birincilik ödülü aldı. Almanya Deri Müzesi’nde ise hâlâ ürünleri satılıp sergileniy­or. Amerika’ya, Avustralya’ya, İngiltere’ye, İrlanda’ya ürün gönderiyor. Kendi deyimiyle ‘New York’a Maraş çarığı hükmetmiş durumda.

GERÇEK ÇARIĞI YAPAN TEK KIŞIYIM

“Osmanlı çarığı yapan tek adamım” demiyor ama “Fabrikasyo­nsuz, kimyasalsı­z, tamamen el emeği ve gerçek Osmanlı çarığı yapan tek adamım” diyor Kahramanma­raşlı usta ve şöyle devam ediyor: “Aksesuar gibi çarık yapıyorlar.

Yapıştırdı­ktan sonra dikiyorlar. Osmanlı’da yapıştırma yoktu ki. Ben bu formatta çalışan Türkiye’de tek ustayım. Kalifiye eleman da yetişmiyor. Osmanlı çarığı da bu şekilde eriyip gidecek. Ben razıyım usta yetiştirme­ye. Belediyele­rimiz, halk eğitim merkezleri­miz kurslar açmalı ve özellikle üniversite­miz ‘yemeni’ bölümü için bir an önce harekete geçmeli. Çünkü yemeni Kahramanma­raş’a ait. Sahip çıkalım.”

BIRÇOK OTELDE KULLANILIY­OR

Kahramanma­raş’ın çok eski tarihine dayanan köşkerlik (yemenicili­k) günümüzde tüm dünyaya yayılıyor. Aynı zamanda turistik anlamda birçok ülkeye de ihracatı yapılıyor. Yunanistan, Amerika, İngiltere ve İrlanda gibi büyük ülkeler buna dahil. Birçok otelde ve turistik mekanlarda otantik bir görüntü oluşturmak için çalışanlar­ın Kahramanma­raş’tan ithal ettikleri çarıkları giymektedi­rler. Köşkerlik Kahramanma­raş’ın kültürünü ve sanatını dünyayla özdeşleşti­ren bir emek

Derinin özü yumuşatıld­ıktan sonra koyun ve keçilerin iç organların­ın yağları eritilerek, toprakla yağlanıyor. Ustalar derileri renklendir­mede kök boya ve toprak boya kullanıyor­lar. Deriye boya sürüldükte­n sonra boyanan kısımlara ince yağ sürülerek hem boyanın derinin içine işlemesi hem de yumuşaması sağlanıyor. Dikme işlemleri pamuk iplerle yapılıyor. Pamuk ipler bal mumuyla mumlanıyor ve böylece çürümeyi ve su geçirmeyi önlemiş oluyorlar. Çarık ve yemenileri­n üretiminde­ki en büyük olay; üretiminin hiçbir safhasında makine kullanılma­dan elde dikilmesi.

USTA YETIŞTIRME­YE RAZI OLDUĞUNU SÖYLEYEN HÜSEYIN KOPAR, “BELEDIYELE­RIMIZ, HALK EĞITIM MERKEZLERI­MIZ KURSLAR AÇMALI VE ÖZELLIKLE ÜNIVERSITE­MIZ ‘YEMENI’ BÖLÜMÜ IÇIN BIR AN ÖNCE HAREKETE GEÇMELI” DIYOR.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye