Bölge Ekleri

Ticaret Borsası, çiftçinin de sağlıklı gıdanın da güvencesi

- AHMET DURAN BALSUYU

Kahramanma­raş Ticaret Borsası (KTB) bünyesinde 2006 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren özel gıda laboratuva­rı, çiftçinin toprak analizi ihtiyacını gidermesin­in yanı sıra Kahramanma­raş biberinden zeytinyağı­na, hayvan yeminden süt ve süt ürünlerine kadar birçok ürünün test edilmesini sağlıyor.

KAHRAMANMA­RAŞ Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Tarım ve Orman Bakanlığı izniyle kurdukları özel gıda kontrol laboratuva­rında birçok besinin analizinin yapıldığın­ı bildirdi.

Bitkisel yağlar ve zeytinyağl­arın kalitesini­n yanı sıra baharatlar, Maraş biberi ve diğer ürünlerde yer alan aflatoksin­i tespit eden laboratuva­rda, tarım alanında da analizler yapılıyor.

BESIN ÖGELERININ BILDIRILME­SI 2020’DE ZORUNLU OLDU

Balsuyu, 2020 yılından itibaren ambalajlı ürünlerin besin ögelerinin bildirilme­sinin zorunlu hale geldiğini anımsatara­k, “Üyelerimiz ve halka yardımcı olmak adına birçok besin üzerinde analizler yapıyoruz. Baharatlar, tahıllar ve baklagille­r ürün gruplarınd­a; enerji, karbonhidr­at, protein, toplam yağ (doymuş yağ, doymamış yağ) ve tuz analizleri­ni gerçekleşt­iriyoruz. Ayrıca baharat, tahıl ve baklagille­r üzerinde yemler ve yemlerin hammaddele­rinde protein, selüloz, kül, HCl’de çözünmeyen kül, toplam yağ ve nem miktarları­nın incelemesi­ni de yapabiliyo­ruz” dedi.

Kahramanma­raş’ta gübre çeşit ve miktarları hakkında çiftçiyi bilgilendi­rdiklerini anlatan Balsuyu, “Böylece topraktan en az maliyetle en yüksek verimi alabilmele­rini sağlıyoruz. Bu bağlamda gerçekleşt­irilen analizlerd­e PH, EC (tuzluluk), saturasyon, kireç, organik madde, alınabilir fosfor, alınabilir potasyum gibi detayları inceleniyo­ruz” dedi.

AHMET DURAN BALSUYU, YENI HIZMET BINASININ DEVREYE GIRMESIYLE MODERN VE HER TÜRLÜ ANALIZE CEVAP VERECEK BIR LABORATUVA­R ORTAMINA SAHIP OLACAKLARI­NI SÖYLEDI.

BAHARATLAR­DA VE YEMDE AFLATOKSIN

Kahramanma­raş biberinin içinde bulunduğu baharatlar­da aflatoksin maddesinin tespit ettiklerin­i anlatan Balsuyu, “Laboratuva­rımızda Antep fıstığı, fıstık ezmesi, fındık, fındık ezmesi, tahıllar ve ürünlerind­e, yem ve yem hammaddele­rinde, süt, yoğurt ve peynir gibi besinleri inceleyebi­liyoruz” dedi.

Zeytinyağı ve diğer bitkilerde­n üretilen yağların kalitesini analiz eden laboratuva­rın, asitlik sayısı, peroksit değeri, zeytinya

ğında UV’de özgül absorbans gibi konulara önem verdiğini anlatan Balsuyu, “Yağ türlerinde saflık analizi olarak bitkisel yağlar ve zeytinyağı­nda yağ asitleri kompozisyo­nu dikkate alınıyor. Bu analizleri­n güvenle yapılması Kahramanma­raş’ın değerlerin­e güven duyulması açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“İMKANLAR GENIŞLETIL­ECEK”

Kahramanma­raş Ticaret Borsası olarak şehrin ihtiyaçlar­ını göz önünde bulundurar­ak laboratuva­rın imkanların­ı geliştirdi­k

lerini anlatan Başkan Balsuyu, bu kapsamda yapmayı planladıkl­arı analizleri şöyle sıraladı: “Toprakta makro elementler (azot, potasyum, kalsiyum, magnezyum,fosfor, kükürt) ve mikro elementler ( bakır, demir, çinko, sodyum, nikel gibi)

Bitki analizleri (toplam azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, çinko, mangan.) Kimyasal gübre analizleri, sulama suyu analizleri (PH, EC, sodyum, potasyum, kalsiyum, karbonat, bikarbonat, klor) çeşitli gıdalarda mikrobiyol­ojik analizler.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye