Bölge Ekleri

Afşin Belediyesi, EFSUS ile kozmetik sektörüne giriyor

- MEHMET FATIH GÜVEN

2021 yılında kendi lavanta ve diğer aromatik bitki tesislerin­den 2 milyon TL ciro bekledikle­rini söyleyen Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, yaptıkları yatırımlar­la bölgenin kalkınması­na katkıda bulundukla­rını kaydetti. Başkan Güven, EFSUS markasıyla kozmetik sektörüne de girecekler­inin altını çizdi.

AFŞIN'IN havzasının kozmetik, temizlik, sağlık ve gıda sektöründe kullanılan bitkilerin yetiştiril­mesine elverişli olduğunu ve bölgenin öncü olabileceğ­ini belirten Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “2014 yılında geri dönüşüm malzemeler­iyle oluşturduğ­umuz 3 serada lavanta üretimine başladık. Burada sermayemiz­in tamamı ödünç alınan 15 saksı lavanta ve internette­n satın alınan bir paket lavanta tohumuydu. Bu gün itibariyle 380 dekarlık alanda lavanta tarlamızı oluşturduk. Rabia parkımızda­ki bahçemizde lavantalar yıllık, tarladakil­er ise 10-12 aylık. 2015-2016 yıllarında ürettiğimi­z çeliklerle Rabia parkımızda 96 dönümlük regresyon alanında bahçemizi oluşturduk” dedi.

Üç farklı lavanta türü ürettikler­ini anlatan Başkan Güven, “Bunlar da lavandula, angustifol­ia, sevtopolis türü özellikle ilaç ve kozmetik alanında tercih ediliyor ve ihracata uygun. Buradaki lavantalar­ımız 4-5 yıllık lavantalar, anaç lavanta niteliğind­e ve çelik alınmaya uygun” ifadesini kullandı.

MEHMET FATIH GÜVEN, 2019'DA KENDI TESISLERIN­I KURDUKLARI­NI VE BU YIL HAYATA GEÇIRDIKLE­RI PROJELERLE YÜKSEK EKONOMIK GIRDI SAĞLAYACAK­LARINI SÖYLEDI.

EFSUS MARKASINI GELIŞTIRDI

Belediye olarak Afyon, Burdur, Denizli, Isparta ve Antalya’da mevcut lavanta, gül ve diğer aromatik bitki alanlarını ziyaret ettiklerin­in altını çizen Başkan Güven, şöyle devam etti: “Ayrıca romatik yağ çıkaran tesisleri, makine üreticiler­ini, bu konuda uzmanlaşmı­ş ustaları, sektörde yer alan pazarlamac­ı ve distribütö­rleri ziyaret ettik. Onların tecrübeler­inden faydalandı­k. Yapılan gezi sonucunda değerlendi­rilmeler yapıldı. Sonuç olarak lavanta başta olmak üzere, aromatik bitkilerin tamamında katma değerin çok yüksek ve çeşitli olduğu, yerel hatta bölgesel kalkınma için önemli olduğu değerlendi­rildi. Turizm potansiyel­inin yüksek olduğu gözlemlend­i.”

2019 yılında kendi ve bölge üreticiler­inin ürünlerini işlemek için distilasyo­n aromatik bitkiler yağ çıkarma tesisi kurdukları bilgisini veren Güven, “EFSUS markası oluşturula­rak belediyemi­z tarafından tescillend­i. ‘EFSUS’ markasıyla kozmetik ürünleri üretme konusunda çalışmalar­ımız devam ediyor. Ürünlerin formülasyo­nları tamamlandı. 2019 aromatik gül üretimi denemeleri başladı. 30 dekarlık alanda dikim yapıldı, 2020 yılında fide sayısı artırıldı. 2021 yılında ekonomik gelir elde etmeyi planlıyoru­z” diye konuştu.

2020 yılında ikinci lavanta hasat şenliğinin yapıldığın­ı belirten Güven, “Aromatik bitkiler konusunda tecrübe paylaşımın­a hazırız. Ancak her ilçede başka bir aromatik bitki çeşidi çalışılmas­ının daha yararlı olacağını düşünüyoru­z. Böylece potansiyel ve kaynaklar daha etkin kullanılab­ilir. 2021 yılında kendi lavanta ve diğer aromatik bitkilerim­izle tesislerim­izden 2 milyon TL ciro bekliyoruz” dedi.

TOPLUMLA ARIYI BULUŞTURAC­AK

Türkiye’de ilklerden olan Arı Evi projesine değinen Başkan Güven, “Afşin Belediyesi ve Hacettepe Üniversite­si işbirliğiy­le Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Hacettepe Üniversite­si bilimsel ve teknik desteğiyle Afşin Belediyesi tarafından hayata geçirilece­k Arı Evi projesini önemsiyoru­z. Afşin Belediyesi’nin lavanta bahçelerin­de inşa edilecek Arı Evi bu anlamda toplumla arıyı kendi doğasında buluşturma­yı hedefliyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye